Türkiye
'Korkmayın, zehirlemez'
Mantar üreticisi Elazığlı Yaşar Ekmekçi, yıllarca herkesi, hatta en yakın çevresini bile, bu cümleyle ikna etmeye çalıştı. Ama işi kolay olmadı. Şimdiyse, Güneydoğu'nun en büyük mantar üreticisi. Başlarda ürettiği mantarları satacak market bile bulamayan, "zehirleniriz" diyen müşterilerini ikna edemeyen Yaşar Ekmekçi, Güneydoğu'yu mantarla barıştıran üretici...
Haberin Öne Çıkanları
Zehirli diye yemek istemediler
Mantar kültürü oluşturdu
Güneydoğu onun mantarını yiyor
elazığ’ın maden ilçesine bağlı gezin köyünde yaşayan yaşar ekmekçi’nin tatil yaparken tesadüfen tanıştığı mantar üretimi, hayatını değiştirdi. ekmekçi, bugün bölgenin en büyük mantar üreticisi.
tatil için gittiği antalya’nın korkuteli ilçesinde görüp yumurta sandığı mantarı üretmeyi kafasına koyan elazığlı ekmekçi hem üretim hem de pazarlama aşamasında büyük sıkıntı çektiğini ama hiç vazgeçmediğini anlatıyor:
“12 yıl önce korkuteli’nde gezerken garip bir koku alınca küçük bir mantar üretim yerine girdim. toprağın üzerindeki beyaz yumruları görünce yumurta sandım. sorduğumda ‘mantar’ dediler. ben de ‘mantar ne ki?’ deyince anlattılar. biz gezin’de mantara zazaca’da ‘süng’ deriz. dağda toplamışlığım ve yemişliğim vardı ama ekilebildiğini bilmiyordum.”
gezin’e döndükten sonra mantar yetiştirmek için yer arayan ekmekçi bir binanın bodrum katında karar kılıp, işe koyuldu. üretimin tahmininden daha zor olduğunu söyleyen ekmekçi toprak ve tohumları ise konya’dan getirtti:
“ben normal toprak zannediyordum ama ‘kompos’ adı verilen özel hazırlanan bir toprak kullanılıyormuş. sorup soruşturduktan sonra konya’da üretildiğini öğrendim. tohumlarıyla birlikte sipariş ettim. gelince bulduğum bir binanın bodrum katında yetiştirmeye başladım. ilk yıl çok ürün çıkmadı. ama başarabildiğim için mutlu oldum.”
‘zehirleyecek misin bizi?’
aldığı ilk tepki böyle olmuş..
mantarı vermek istediği gezinliler zehirlenecekleri korkusuyla yememişler. önce kendisinin tatmasına karşın ürünleri elinde kalmış:
“korkup yemek istemediler. dağlık alanlarda yaşayanlar kendiliğinden biten mantarları yiyorlar ama şehirlerde mantar kültürü olmadığını gördüm. elazığ ve diyarbakır’daki marketlere gidip vermek istediğimde kabul etmediler. kültür mantarı dediysem de dinletemedim. en son ücretsiz olarak vereceğimi ve ancak satılırsa payımı alacağımı söylediğimde birkaçı ikna oldu. yavaş yavaş satılmaya başladı mantarlarım.”
‘hangi yemeğe koyacağız?’
ekmekçi mantarını pazarlarken yemek tariflerini de paylaşmış. çoğu kişinin mantardan ne yemekler yapılacağını bilmediğini söylüyor:
“kimi ‘biz bunu nasıl yiyeceğiz’ kimi ‘pişirecek miyiz’ kimi de ‘nasıl pişirecek, neyin içine koyacağız’ diye soruyordu. ben de mantarın nasıl pişirileceğini ve hangi yemeklere konabileceğini anlatıyordum. denemeye başlayınca sevdiler. tüketilmeye başlayınca benim de malım elimde kalmadı.”
yıllık 40 ton üretim yapıyor
mantarını satmaya başlayan ekmekçi şimdilerde kurduğu tesisinde yıllık yaklaşık 40 ton mantar üretiyor. ancak bu rakamlarda son bir iki yıl içerisinde ulaşabilmiş. artık elazığ ve diyarbakır başta olmak üzere bölge illerinin tamamına mantar gönderiyor:
“300 gramlık paketlere koyup gönderiyorum. ben 2 liradan veriyorum aracı payı ve satışa kadar 5-6 lira oluyor. eğer dağıtım ağım olsa ve bölgede kompost toprağı üretilseydi fiyatlar düşerdi. ancak yapacak bir şey yok şimdilik. yanımda dört kişi çalışıyor. kalifiye işçi bulmak zor, o nedenle kendim yetiştiriyorum.”
ekmekçi bu günlerde büyük bir market zinciri ile görüşme halinde. anlaşma sağlanırsa üretimini arttıracak. o zaman bölgede oluşmasına öncülük ettiği mantar kültürü için daha çok kültür mantarı yetiştirmeyi planlıyor.
kaynak: al jazeera türk
Yorumlar