IŞİD

Kritik görüşmede 4 önemli başlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ABD Başkan Yardımcısı Biden ile görüşmesi başladı. En önemli gündem maddesi sınırın Suriye tarafında bir 'güvenli bölge' ve 'uçuşa yasak bölge' oluşturulması önerisi. Türkiye, hava harekâtının IŞİD'in yanısıra rejime ait güçleri de hedef alması için ısrarlı olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York'ta ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşecek. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

cumhurbaşkanı erdoğan, new york'taki en kritik görüşmesini abd başkan yardımcısı joe biden ile gerçekleştiriyor. türkiye saati ile 22'de başlayan görüşmeye türk tarafından dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, dışişleri müsteşarı feridun sinirlioğlu ve türkiye'nin washington büyükelçisi serdar kılıç katılıyor. abd tarafından da dışişleri bakan yardımcısı bill burns, obama'nın özel asistanı ve beyaz saray ortadoğu, kuzey afrika ve körfez bölgesi direktörü philip gordon ve avrupa'dan sorumlu dışişleri bakan yardımcısı victoria nulland görüşmede yer alıyor. 

erdoğan-biden görüşmesinin önemli dört başlığı var. bunlar arasında ankara için en önemli olanı sınırın suriye tarafına güvenli bölge oluşturulması.

erdoğan, güvenli bölge önerisi konusunda washington'un düşüncesini, "buna böyle yarım ağızla evet diyorlar" demişti. türkiye, kendisi için yeterli olmayan bu cevabı,  olumlu ve kesin bir karara dönüştürmeye çalışacak.

erdoğan bu görüşmeye muhtemelen elinde genelkurmay tarafından hazırlanmış bir dosya ile giriyor. cumhurbaşkanı, 15 eylül'de katar ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada genelkurmay'ın 'tampon bölge' konusunda çalıştığını söylemişti. erdoğan, silahlı kuvvetlerin yaptığı bu çalışmanın ayrıntılarını abd yönetimi ile paylaşabilir.

uçuşa yasak bölge

erdoğan-biden görüşmesinin ikinci önemli başlığı ise 'uçuşa yasak bölge' ilânı. ankara bunu ' güvenli bölge' ilânının olmazsa olmaz koşulu görüyor.

türkiye, uçuşa yasak bölgenin önemini üç başlıkta dile getiriyor.

bunlardan ilki suriye'de hem rejimin hem de işid'in saldırılarından kaçan sivillerin, suriye sınırları içinde korunmaları. ikincisi, ülkelerini terk eden suriyelilerin topraklarına geri dönmesinin yolunu açması. üçüncü başlık ise rejime karşı savaşan ılımlı muhalif unsurlara askeri açıdan destek vermek, onları rejimin hava saldırılarından korumak.

bu argümanlar, biden ile görüşmede masaya getirilecek..

suriye'de süren hava harekâtı

kritik görüşmede, abd'nin açıkladığı işid stratejisinin suriye ayağı ve hâlihazırda devam eden hava harekâtı var. amerikan başkanı barack obama, önce irak'ta başlayan işid mevzilerine yönelik hava operasyonlarının 'gerekirse' suriye'yi de kapsayabileceğini söylemişti. türkiye, obama'nın bu sözlerinin hayata geçmesinden memnun. cumhurbaşkanı erdoğan, new york'ta yaptığı açıklamada, hava saldırıları için "olumlu bakıyoruz. ara vermeden devam edilmeli" demişti.

ancak ankara, sadece hava harekâtıyla sonuç alınamayacağına inanıyor.

erdoğan-biden görüşmesi öncesinde al jazeera türk'e konuşan bir türk yetkili, "abd; 'karadaki mücadele irak'ta, irak askeri ve peşmerge; suriye'de de ılımlı unsurlar üzerinden yürütülür' görüşünde, biz bu kara unsurlarının yeterli olacağını düşünmüyoruz" ifadelerini kullandı.

aynı yetkili, olası bir kara harekâtı ve bu harekâta türkiye'nin destek verme ihtimali ile ilgili ankara'nın görüşünü şu şekilde özetledi:

"bir kara harekâtı olmadan bu işte etkili sonuç alınamayacağını düşünüyoruz. askeri destek istenirse de veririz ama bunun şartları var. ayrıca bu mutlaka 'ortak harekât' şeklinde olmalı. biz tek başımıza kara birliklerimizi sahaya sokmayız"

rejim de hedef alınacak mı?

türkiye'nin önem verdiği bir başlık da yine suriye'deki hava harekâtıyla ilgili. abd dışişleri bakanı john kerry, hava saldırılarının "şu an için sadece işid'i hedeflediğini" söylemişti.

ankara, hava saldırılarının sadece işid mevzilerini değil aynı zamanda rejime ait hedefleri de vurmasından yana.

al jazeera'ye, new york'ta konuşan bir türk yetkili, "hava harekâtının sahadaki sonuçlarını kendi istihbarat kaynaklarımızdan analiz ediyoruz" dedi ve operasyonlarda şu ana kadar rejim hedeflerine yönelik herhangi bir saldırı olmadığını belirtti.

erdoğan'ın, biden ile görüşmesinde, harekâtın rejim unsurlarını da kapsamına alması için ısrarcı olması bekleniyor.

kaynak: al jazeera

Gürkan Zengin

1968 yılında ankara'da doğdu. ankara üniversitesi iletişim fakültesi mezunu. gazeteciliğe 1989'da trt haber merkezi'nde adım attı. çeşitli televizyonların ankara bürolarında muhabir, editör ve haber müdürü olarak çalıştı. cnn türk televizyonunda on yıl boyunca 'editör' programını hazırlayıp sundu. Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;