Türkiye
Lice Kürtçe eğitime hazırlanıyor
PKK’nın cezaevindeki lideri Abdullah Öcalan’ın, ‘Özerkliği kendiniz inşa edin’ çağrısı Diyarbakır Lice’de karşılık buldu. Yalaza köylüleri Kürtçe eğitim verecek bir okul inşa ediyor. Kitaplar Kürtçe’ye çevrildi, öğretmenler bulundu, hedef eylülde derslere başlamak. İlçe merkezinde de aynı sistemle bir lise kurulması için çalışmalara başlandı.
Haberin Öne Çıkanları
Bu okulda herşey Kürtçe.
Çevre köylere de hizmet verecek.
'Demokratik özerkliği' de öğretecek.

türkiye’nin güneydoğusunda, pkk ve ordu arasındaki çatışmalar nedeniyle 1990’larda boşaltılan yalaza köyü, yıllar önce yeniden yerleşime açıldı. evlerini yaparak yerleşen köylüler eski yaşamlarına geri döndü. ama köyün okulu öğrenci azlığı nedeniyle açılmadı. yıllardır çocuklarını kayacık beldesindeki okula gönderen köylüler şimdi yeni bir okul inşa ediyor. ancak bu okul devlet tarafından yaptırılanlardan değil. öcalan’ın çağrısından sonra hayata geçirilen okul fikri, bdp’nin sık sık dile getirdiği 'demokratik özerkliğin' bir adımı. okulda eğitim-öğretim kürtçe olacak.
köylüler okulu kendi aralarında topladıkları paralarla yaptırıyor. inşaatında da bizzat çalışıyorlar. açıldıktan sonra da okulun tüm giderleri köylüler tarafından karşılanacak. okulda anasınıfından 8’inci sınıfa kadar eğitim verilmesi planlanıyor. öğretmenler gönüllü olarak çalışacak. onlardan biri olan abdullah pınar alternatif eğitim vereceklerini söyledi. fizik öğretmeni pınar, “var olan sistemi kabul etmiyoruz. varolan sistem tamamiyle iktidar hegemonyasını, iktidar anlayışını, kapitalist modernite anlayışını insanlara empoze ediyor, tüm çocuklar devletin çocuklarıymış anlayışıyla eğitim veriliyor. buna alternatif olacak" dedi.
kürtçe zorunlu, türkçe seçmeli
özel okullarda anadilde eğitim demokratikleşme paketi ile gündeme gelmişti. paket meclis'ten geçti ama uygulamanın nasıl olacağı henüz belli değil. milli eğitim bakanlığı'nın (meb) yönetmeliği bekleniyor. yasal düzenlemeye göre farklı dil ve lehçelerdeki derslerin programları meb tarafından hazırlanacak.
öğretmen abdullah pınar, inşa ettikleri okulda matematik ve fen bilimleri dahil, okulun bütün derslerinin kürtçe olacağını söylüyor. pınar “türkçe ve ingilizce seçmeli ders olacak. burada kürtçe öğrenecek ama türk kardeşlerimizle iletişim kurmak için türkçe de öğrenecek. birbirinden kopuk halklar olmayacak”diye konuştu.
pınar'ın verdiği bilgiye göre, okulun ders kitaplarının kürtçe’ye çevirisi tamamlandı. yeni eğitim yılına yakın kitapların basımına başlanacak. okulun eylül ayında eğitime başlaması hedefleniyor. ancak okulun bir de resmiyet sorunu var. köylüler okula resmi bir unvan kazandırmak için ilçe milli eğitim müdürlüğü’ne başvuracak. pınar, okulun resmi okul statüsünde olacağını vurgulayarak, “burada okuyan kişi bir diploma alacak. resmiyeti olacak ama işleyiş farklı olacak. burada yetişecek her öğrenci toplumun tamamının gerçekliğini öğrenecek” diyor.
çocuklarını kürtçe okula göndermeye hazırlanan köylülerden mehmet emin aslan da başka yerdeki ikametgahını köye aldırdığını söylüyor ve ekliyor: "kürt olduğum için, kürt okulu olduğu için tercih ettim.”
okulun lise bölümünün de inşa edilmesi için çalışmalara başlandı. köydeki okuldan mezun olanlar ilçe merkezindeki lisede kürtçe eğitime devam edebilecek. tabii tüm bu planlar milli eğitim bakanlığı'nın yönetmeliğinin nasıl çıkacağına bağlı.
Yorumlar