2014 Yerel seçim
Mersin seçim öncesi sakin ve ihtiyatlı
Mersin'de 1999'dan beri belediye başkanlığı yapan Macit Özcan yine aday. Halk kentte en çok altyapı sorunu ve işsizlikten şikayet ediyor. Yoğun Kürt göçü alan şehirde BDP seçime eş belediye başkanı adayları ile giriyor.
Haberin Öne Çıkanları
Altyapı sorunu
İşsizlik
Hafif raylı ulaşım sistemi

mersin’de tüm sokak ve caddelerde parti bayrakları asılı. hemen her köşeden bir parti otobüsü çıkıyor, üzerlerindeki kocaman hoparlörlerden en yüksek sesle partilerin ve adayların tanıtıldığı şarkılar çalınıyor. partiler heyecanlı ama sokaktaki insan o heyecanı paylaşıyor izlenimi vermiyor. şehir eski ritminde akıp gidiyor, sanki seçim süreci mersin’e ayak uydurmaya çalışıyor gibi.
sakin bekleyiş
sokaklarda dolaşırken kendilerine mikrofon uzattığımız mersinliler, 30 mart’ta sandık başına gidene kadar bu sakinliği korumaya kararlı görünüyor. adının başına yeni eklenen “büyükşehir belediyesi” sıfatıyla mersin’de adaylar ortaya çıkmış, mersinlilerin bir kısmı kararını vermiş. diğer kısmıysa kafasındaki soru işaretlerini gidermeye çalışıyor.

emekli sondaj operatörü ihsan uğur, “ben yerel seçimde adaya oy veririm, partiye değil” dedi konuşmaya başlayınca. adaydan da beklentileri vardı: “gerçekçi olsun, canımı yesin. benim şahsıma, çevreme ait 30’un üzerinde oyum var. para söz konusu değil, maliyet de söz konusu değil. önemli olan insanlık, cana yakınlık; insana, vatandaşa hizmet. yerel seçimlerin rayihası zaten budur”. uğur’un şikayetçi olduğu şey hiç değişmediğini söylediği politikacı tavrı, “seçim zamanı bir kere geldiler, ondan sonra da yanımıza bile uğramadılar” dedi.
partiden çok aday öne çıkıyor

39 yaşındaki ev kadını mügehan karabulut da adayın partiden daha önemli olduğunu söyleyenlerden: “ben adaylara göre oy veririm. kim güzel yönetiyorsa ona. partinin ne olduğu da önemli değil”.
ama adayın kim olduğuna bakmaksızın tarafı olduğu siyasi görüşün partisine oy verecekler de var tabii ki. 46 yaşındaki

yolda bir yere yetişir gibi hızla yürürken, “seçimlerle ilgili ne düşünüyorsunuz” diyerek durdurduğumuz 25 yaşındaki salih ekinci diyarbakırlı. yıllar önce ailesinin güneydoğu’da yaşadığı sorunlar yüzünden mersin’e göç eden yüzbinlerce kişiden biri. şu anki belediye hizmetlerinden hoşnut olmadığını söyledi, yanımızdan ayrılırken “tabii aday da önemli ama ben bdp’ye (barış ve demokrasi partisi) oy vereceğim” diye de ekledi.
sistemden şikayetçi olanlar
kimileri de mevcut sistemden şikayetçi, hatta bu nedenle ismini vermekten kaçınan ama fotoğrafının çekilmesine itiraz etmeyen bir mersinli'ye göre mevcut iktidarın uygulamaları iyi değil, bu nedenle belediye seçimlerinde de iktidar partisinin karşısındaki iki adaydan birine, cumhuriyet halk partisi'ne (chp) ya da milliyetçi hareket partisi'ne (mhp) oy atacak."ancak hangisini tercih edeceğime daha karar vermedim" dedi.
65 yaşındaki emekli ahmet aydınbaş ise “ülkeyi kim idare ediyorsa mersin’i de o partinin idare etmesinden yanayım” dedi. hizmetin böylece kente daha çabuk ulaşacağını düşünüyor.
kentin sorunları

kime sorsak, kentin en önmli sorununun altyapı olduğunu söyledi. son 20 gün içinde 2 kere şiddetli sağanağa tutulan mersinliler, her iki yağış sonrasında da cadde ve sokakların su altında kalmasından yakınıyor. onlara göre altyapı şehrin en önemli sorunu, acil çözüm bekliyor. “bu konuda seçmen nezdinde tam bir mutabakat var” diye düşünürken, 35 yaşındaki esnaf ilen koç karşımıza çıktı, “mersin’in en büyük sorunu işsizlik. bu da yerel yönetimlerin çözemeyeceği bir sorun” dedi:
“çünkü mersin genel anlamda liman kentiydi, limanda işler durdu. fabrikamız yok. bu tür sorunları belediye başkanının çözebileceğine inanmıyorum.”
trafik de türkiye’nin hemen bütün büyük kentlerinde olduğu gibi mersinlilerin çözüm beklediği bir başka sorun. esnaf mehmet dutlu, “en önemli sorun ulaşım şu anda, başlı başına bir sorun olmaya başladı. bunu gidermesi için de hafif raylı sistem artık mersin’in kaçınılmaz bir gerçeği oldu” diyerek, hemen herkesten duyduğumuz talebi yineledi. mersinliler, yapılacak tramvay hatlarıyla trafik karmaşasının önüne geçileceğinde hemfikirler.
gezi olaylarından bugüne
türkiye’de geçen yazdan beri gezi olaylarıyla başlayan bir siyasi gerilim hattı var. bu gerilime 17 aralık’tan bu yana hükümet ve gülen cemaati arasındaki kavga da eklendi. bu durumun seçim sonuçlarına da yansıyacağını düşünenler var. mügehan karabulut onlardan biri. ona göre seçmen tavrını etkileyecek olaylar bunlar:
“tabii ki etkileyecek, ben daha önce ak parti’ye (adalet ve kalkınma partisi) oy veriyordum ama şimdi fikrim değişti. hoş olmayan şeyler ortaya çıktı, yok falan dendi ama ispatı da oldu. kaset olayları falan, o hoş olmadı. gezi protestolarında biraz aşırıya kaçıldı, haklı olunan yerler de vardı ama yine de aşırıya kaçıldığını düşünüyorum.”
salih ekinci, gezi parkı protestolarını haklı bulduğunu ve kararında etkili olduğunu, kendi muhakemesinin sonunda ulaştığı sonucu anlattı. ekinci, “gezi de, diğer olaylar da çok etkiledi. herkesin ne olduğu az çok ortaya çıktı, niyetleri ve ne yaptıkları belli oldu. bu da iyi oldu, herkes tanıdı. şimdi verdiğimiz zaman daha kararlı bir şekilde vereceğiz” dedi.
mersin’in adayları
mersin’de çok ısrarlı şekilde buluşmak, görüşlerini sormak istememize rağmen hep kapıdan döndüğümüz, bir türlü temas

“diyarbakır’da olduğu gibi en az 50 yıl garantisi olan altyapı projelerimiz olacak. biz seçilirsek palyatif (yapay), geçici çözümler değil, uzun sureli ve sorunu çözecek projeler üreteceğiz.”
adalet ve kalkınma partisi'nin (ak parti - akp) adayı eski ekonomi bakan yardımcısı mustafa sever de kentte kanalizasyon sorununun giderilemediğini söyledi, anlatmayı sürdürdü:
“bugün toroslar ilçesine, akdeniz ilçesine, mezitli’ye gittiğiniz zaman kanalizasyon yok, foseptik çukurları kullanılıyor hâlâ. yeni siteler kuruluyor apartmanlar yapılıyor ama kanalizasyon yok, foseptik çukuru kullanılıyor. aynı şekilde arıtma sorunları da var, önzellikle batı mersin’in arıtması da yok. doğu mersin’de kısman bir arıtma yapılmış ama batı mersin’de sorun devam ediyor. dolayısıyla denizi de kirlenmiş vaziyette şu anda.”
eski tecrübeler
yıllardır tarsus belediye başkanı olan ve şimdi mhp’nin büyükşehir belediyesi başkan adayı burhanettin kocamaz, meseleyi tarsus’daki gibi ele alacağını söyledi:
“vatandaşımızın sorun olarak altyapıdan söz etmesinin nedeni, son 20 gün içerisinde yağan iki kuvvetli yağmur. kentin

tüm adayların ortak projesi de, halkın da en önemli sorunu olan hafif raylı sistem ile kent içi ulaşımı çözmek üzerinde yoğunlaşıyor.
istihdam yaratan belediyecilik...
işsizlik sorununa gelince, işler biraz daha zordu. belediyenin tek taraflı olarak çözebileceği bir sorun değilse de katkı sağlayabilecekleri bir sorun olarak öne çıkıyor.
mhp’li burhanettin kocamaz, bu sorunun turizm yatırımlarıyla çözülebileceğini düşünüyor:
“türkiye ortalamasının 2 – 2,5 katı işsizlik var burada. her 4 kişiden birisi işsiz durumda. mersin turizmden yeterince payını alamıyor. halbuki her bir turist bir tane istihdam demek.”
eski ekonomi bakan yardımcısı mustafa sever de belediye hizmetleri aracılığıyla kente yatırımcıları çekmek istediğini anlattı.

mersin’in işsizlik, altyapı, kent içi ulaşım, trafik gibi sorunlarının çözülmesi ile ilgili somut talepleri var. sandığa giderken mersinliler bir yandan türkiye’nin siyasi gidişatını göz önünde bulunduruyor, diğer yandan da kent meselelerinin halledilmesini istiyor.
kaynak: al jazeera
Yorumlar