2015 Genel Seçimi
Midyat'ın 'Orhan Ağabey'i sahada
Mor Gabriel Manastırı’nda Süryani dostlarıyla sohbet etti. Partisinin küskünlerini ikna etti. Midyat'ta ona “Orhan Abi” diyorlar. Araplarla Arapça, Kürtlerle Kürtçe konuşuyor. AK Parti Mardin birinci sıra milletvekili adayı gazeteci, yazar Orhan Miroğlu’nun bir günlük seçim çalışmasını takip ettik.

siyasete uzak biri değil. gençlik yıllarında başlayan siyasi mücadelesi 1980 darbesiyle sekteye uğrasa da hep devam etti. darbeden sonra türkiye kürdistanı sosyalist partisi davasında 15 yıl hapse mahkûm edildi. 1988'de cezaevinden tahliye edilen miroğlu, 1995'e kadar da siyasi yasaklıydı. üstelik bu ilk siyasi yasağı olmadı. daha sonra yer aldığı kürt siyasi hareketi içinde de yine cezaevi ve siyasi yasakla karşılaştı. farklı gazetelerde yazarlık yapan orhan miroğlu, bugün memleketi mardin'den ak parti milletvekili adayı.
kendisiyle mardin'deki seçim çalışmasını izlemek için buluştuk. ilk ziyareti son yerel seçimlerde belediye başkanlığı için aday gösterilmediği için partisi akp’ye kırgın olan mehmet aksöz’ün işyerine oldu.
küskünler desteğini açıklıyor
aynı zamanda ak parti gelinkaya beldesinin eski belediye başkanı olan aksöz, miroğlu ve beraberindekileri kapıda karşılıyor. selamlaşma sonrası makamına geçiliyor. bir süre sonra içeriye ak parti mardin il başkanı bahattin uncu ile iki vekil adayı da geliyor.
mehmet aksöz konuşmasına, “partiye küsüz” diyerek başlıyor. bunun üzerine orhan miroğlu “partimiz her zaman doğru yapmayabilir. kimi hatalar olabilir, önemli olan bunu sürdürmemektir” diyor. şahin “orhan bey bizim köylümüzdür. orhan bey olmasa bu partiye gönlümüz kalmamıştı” sözleriyle miroğlu’na desteğini açıklıyor.
daha sonraki durak bu yıl aday adayı olmasına rağmen ak parti mardin aday listesine alınmayan eski milletvekili veysi şahin’in bürosu. ilk sözü şahin söylüyor:
“orhan bey'in birinci sıra adaylığı bizi çok etkiledi. aile olarak söz verdik, orhan bey'i destekliyoruz. istikrarın bozulmaması için bu önemli.”

köylüsüyle hizmet sohbeti
ziyaret sonrası eski vekil şahin, akp’lilere öğle yemeği veriyor. lokantaya girerken orhan miroğlu yaşlı bir adamla tokalaşıyor. miroğlu’nun köylüsü olduğunu öğreniyoruz. bize dönüp “biz kendisine sait doşe diyoruz” diyen miroğlu yaşlı adamla sohbeti sürdürüyor. yaşlı adam köyünde ilkokulu, yolu kendisinin yaptığını hatırlatıyor, kendisinden sonra köy için hiçbir şey yapılmamasından yakınıyor. miroğlu ise hizmetten bahsediyor ve cumhurbaşkanı erdoğan’ın sözünü hatırlatıyor: “en büyük muhtar benim.” aralarındaki sohbet arapça. sohbet sonrası orhan miroğlu bize dönerek yeni adı gelinkaya olan köyünü anlatıyor:
“eski roma kaynaklarında birta habres (dostlar kalesi, kapısı) diye geçiyor. 2 bin yıllık bir tarihe sahip bir köy, kefenhevval da deniliyor.“
dostu yalnız bırakmıyor
orhan miroğlu’nu seçim çalışmasında yalnız bırakmayan ankara’dan dört kişi var. asistanı gülay demir ve “yılların dostu” dediği ömer ciziri ile iki de koruması. miroğlu nereye gitse birlikteler. gülay demir “aslında düne kadar kızı hiva da buradaydı, ama gitmesi gerekiyordu. o yüzden bugün yok. o da hep babasının yanında” diye hatırlatmada bulunuyor.

“süryani yasının farkındayım”
orhan miroğlu eşliğinde ak partililer süryani mahallesi’ne gidiyor. mahalledeki süryani dernekler federasyonu başkanı evgil türk ile süryani yayın organı sabro'nun genel yayın yönetmeni tüma çelik ile görüşülüyor. her iki isim de miroğlu’nu yazılarında ve televizyonda süryanilerin sorununu dile getirmesinden dolayı yakından tanıdıklarını söylüyorlar. hitap ederken “orhan ağabey” diyorlar. orhan miroğlu “süryanilerin şikâyetleri başımız gözümüz üstüne. ne kadar şikâyet ederseniz azdır. bu bir seçim çalışması değil, bir ziyarettir, kendimi kendi evimde hissediyorum. sizin talepleriniz bizim için çok kıymetlidir” diyor. bir politikacı olarak değil, midyatlı biri olarak süryanilerin 1915 olaylarından dolayı devam eden yasının farkında olduğunu belirten orhan miroğlu, “süryani halkının bizi 1915 olaylarıyla yüzleşmeye davet ettiğinin farkındayız. ak parti’nin 1915 ile ilgili yapabildikleri var, yapamadıkları var. mor gabriel ile ilgili atılan adımlar var. evet ama yetmez diyoruz” diyor.
“çaba sarf edeceğinize inanıyoruz”
federasyon başkanı evgil türk, geçmiş yıllarda yaşanan ortak hikâyelerden bahsediyor, bu hikâyelerin çoğunun acıklı olduğunu söylüyor. süryanilerle ilgili atılmış ama sonuçlanmamış adımların olduğunu söyleyen türk “daha çok atılması gereken adımlar var” diyor. evgil “orhan ağabey'in süryanilerle ilgili çaba sarf edeceğine inanıyoruz. ortak yaşamı birlikte inşa edelim, biz bunu istiyoruz” diyerek sözlerini bağlıyor. ziyarette ak parti il başkanı bahattin uncu ise, bölgede yaşayan ermeni, süryani, yezidi ve kürtlerin asimile edildiğini ama ak parti’nin bu uygulamalara son verdiğini anlatıyor.

mor gabriel’de samimi sohbet
yeni adres ilçenin dışında bulunan tarihi mor gabriel manastırı. miroğlu’nu metropolit yardımcısı ishak ergün karşılıyor. kendi aralarında arapça sohbet ediyorlar. orhan miroğlu’na “sizin gibi kişiler ülkemize lazım. kararlılığınıza, cesaretinize, kaleminize hayranız. böyle kişiler için hepimiz seferber olmalıyız" diyor. akp mardin adayı miroğlu “desteğinizi almak benim için onur” sözüyle yanıt veriyor. sohbet esnasında miroğlu seçildikten sonra midyat belgeselini çekeceğini söylüyor.
metropolit ile sohbet
birbirini iyi tanıyan iki dostun sohbeti sürerken içeriye mor gabriel metropoliti samuel aktaş giriyor. sıcak ve samimi bir karşılaşma oluyor. ardından mor gabriel manastırı-vakfı başkanı kuryakos ergün geliyor.
metropolit samuel aktaş da orhan miroğlu’na birinci sıra adayı olmasına çok sevindiğini belirterek söze başlıyor. “manastır’ın davalarında gerçekleri yazdın, bu az bir şey değildi” sözüne, akp adayı “süryani halkının talepleri çok şükür artık meşru görülüyor” diyerek karşılık veriyor. sohbete ishak ergün giriyor, hangi partiden olursa olsun yeter ki iyi bir insanın meclis'te olmasını istediklerini dile getiriyor. metropolit, mardin’den seçilen milletvekillerinin seçimden sonra mardin’e uğramamalarından yakınıyor.
“en çok elektrik sorununu duyuyorum”
midyat ilçe merkezine geliyoruz. orhan miroğlu ile birkaç ziyaret sonrası sohbet ediyoruz. mardin’de seçmenlerin en fazla elektrik sorununu dile getirdiğini söylüyor:
“elektrik ciddi bir problem. özelleştirmeden doğan sorunlar var. sanki buradaki vatandaşlar borçlarını ödemiyormuş gibi bir algı oldu. durum bu değil. kızıltepe’de 600 - 700 bin dönüm, yeraltında açılan kuyularla sulanıyor. elektrik sistemiyle çalışıyor. bu ciddi anlamda elektrik tüketimi demek.”
çözüm sürecini anlatıyor
gazeteci-yazar orhan miroğlu seçmene en çok çözüm sürecinin sürmesi gerektiğini anlatıyor. sermayenin kente gelmemesinin nedenini, güvenliğin tamamen sağlanmamasına bağlayan miroğlu, kentle ilgili yapmak istediklerini anlatıyor, mardin’in 'uluslararası kent statüsü' kazanması gerektiğini söylüyor:
“tarihi mirası mardin'e çok şey kazandırır. unesco’nun bu konuda ayrılan fonları var. bu fonların mardin’e gelmesi söz konusu olacak. bu kent kendi tarihi kimliğiyle dünyanın her yerinde tanınmış olacak. şimdi ne söylersek boş. mor gabriel’e yılda sadece 80 bin ziyaretçi geliyor. çok küçük bir rakam. bu 20 milyona kadar gidebilir aslında. eğer mardin bu statüyü elde ederse bu mümkün. meclis'e girdikten sonra en çok üzerinde duracağım konu bu olacak.”
“insanlar yanımızda durmaktan korkuyor”
kendisine yönelik herhangi bir tepkiyle karşılaşmadığını söyleyen miroğlu, ama insanların bazı ilçelerde yanlarında durmaktan korktuklarını belirtiyor:
“korkunç bir mahalle baskısı var. kızıltepe ilçesinde büromuz kobani olaylarından bu yana üç defa kundaklandı. 1990’lı yıllarda hep kundaklandı. şimdi pkk tarafından bürolarımız kundaklanıyor. inkâr dönemiydi, ne türklerden ne devletten yana kürtlerin muhatap alınması, haklarının verilmesi konusunda hiçbir umut ışığı yoktu; gittim, hadep’te politika yaptım. yine yapardım. ama şimdi bakıyorum, roller değişti. biz daha demokratik toplum kuracağız derken, bir memleket aydını olarak burada gördüğüm manzara şu: makbul bir kürt yaratılmış. makbul kürt, bu siyaseti kayıtsız şartsız destekleyen; makbul olmayan kürt, ak parti’nin yanında duran kürt. durum böyle. zamanın ruhu bakımından ben dün neredeydim, bugün neredeydim sorusuna vereceğim cevap bu. dün de doğru yerdeydim, bugün de doğru yerdeyim.”
kaynak: al jazeera
Yorumlar