Mısır'da darbe dönemi
Mısırlı tutuklulara destek eylemi
İstanbul'daki Mısırlı gençler, Mursi'nin devrilmesi sonrası yapılan darbe karşıtı gösterilerde tutuklanan ve açlık grevi yapanlara destek olmak için açlık grevine başladı.

sümeyye şevvaf 23 yaşında mısırlı bir genç kız. kahire üniversitesi sosyoloji bölümü'nden mezun. 2011’de mübarek istifa edene kadar tahrir meydanı'ndaki gösterilere o da katılmış. şevvaf özgür bir mısır için meydanlarda olduğunu söylüyor. sümeyye şevvaf, mısır’da seçimle iktidara gelen muhammed mursi’nin askeri bir darbeyle devrilmesinden sonra da meydanlara çıkmış. mısır’da yaşanan hak ihlallerinden dolayı üst düzey bir içişleri bakanlığı çalışanına bir mektup göndermiş. ancak gönderdiği mektuptan dolayı hakkında dava açılıyor. şevvaf “gönderdiğim mektupta 'hasbunallah ve nimel vekil (allah bize yeter, o ne güzel vekildir)' yazdığım için hakkımda yakalama kararı çıktı. ardından dava açtılar” diyor.

sümeyye şevvaf da yakalama kararından sonra türkiye’ye gelmiş. mısır’a dönerse hapse atılacağını söylüyor, kendisine yöneltilen suçu ise şöyle açıklıyor:
“bu yazı onlar için tehdit, saldırı ve hakaret etmek anlamına geliyormuş. onun için de beni tutuklamak üzere evimize 20’den fazla polis gönderilmiş. işte bu sorunlardan dolayı mısır’dan ayrılmaya karar verdim. ta ki ortalık biraz durulsun diye. tabii bu susacağız anlamına gelmiyor. mısır’daki hak ihlalleri son bulana kadar faaliyetlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz.”
'babama yönelttikleri suçların kanıtı yok'
sümeyye şevvaf’in babası sekiz aydır hapiste. sümeyye, istanbul eminönü’nde bir grup mısırlı gençle birlikte mursi'ye yapılan darbe sonrası gösterilerde tutuklanan ve açlık grevinde olan insanların seslerini dünyaya duyurmak için açlık grevine başladı. istanbul'da eminönü meydanı'nda kurulan temsili hücrede, giydiği kefenle, idamlara ve yaşanan hak ihlallerine karşı tepkilerini dile getirmek istediklerini söylüyor:
“mısır’da hak, hukuk adına hiçbir şey kalmamış. sekiz aydır gözaltında olan babam bugün mahkemeye çıkacak. böylece hem mısır’daki tutuklulara hem de babama destek vereceğiz. babam da 15 ayrı suçla yargılanıyor. bunların en dikkat çekici olanları ise göstericileri öldürmek, silah taşımak, polise saldırmak. ancak babama yönelttikleri bu suçlamaların hiçbirine tek bir kanıt dahi sunamıyorlar. bazıları da hiçbir şekilde yargılanmaksızın aylardır gözaltında tutuluyor, bazıları açlık grevinde. mesela abdullah şami 100 günü aşkındır açlık grevinde. böylece onlarla dayanışma içerisinde olmuş olacağız. mısır’daki zulme, keyfi gözaltına almalar, batıl ahkâmlara, rastgele öldürmelere ve hak ihlallerine karşı durmuş olacağız.”
amaç açlık grevi yapanların sesini dünyaya duyurmak
selahaddin eşref ise 20 yaşında bir mısırlı. türkiye'ye gelmeden önce kahire üniversitesi’nde mimarlık öğrencisiydi. babası ihvan üyesi olduğu için gördüğü baskılardan dolayı türkiye’ye geldi. yedi kardeşi ve annesi ile mısır’da kalan selahaddin bir süre sonra evlerine baskınlar düzenlendiğini ve çeşitli baskılara maruz kaldıklarını anlatıyor. bu nedenle onların da türkiye’ye gelmeye karar verdiklerini söylüyor. kardeşlerinden bir kısmı londra’ya gitmiş. darbe karşıtı eylemlerde iki arkadaşını kaybettiğini ifade eden selahaddin eşref, istanbul’dan mısır’da yaşananları dünyaya duyurmak için açlık grevine başlamış:

“mısır’da çıkan idam kararları rastgele verilmiş kararlardır. biz de o kararlara tepki göstermek için buradayız. idam kararı verilenlere resmen hayvan muamelesi yapılıyor hapishanelerde. ülkede hiçbir şekilde bir kanun yok. biz burada temsili olarak bulunuyoruz ama mısır’daki kardeşlerimiz bundan daha küçük bir yerde ve kalabalık hücrelerde tutuluyorlar. ne zaman çıkacakları belli değil.”
'rabia meydanı'nda hayatımın en güzel günlerini geçirdim'
selahaddin eşref kahire’de rabia meydanı'nda düzenlenen darbe karşıtı gösterilere katılmış. o gösteriler için “benim için hayatımın en güzel günleriydi, her şey oradaydı. tıpkı 25 ocak devrimi gibi bir hava vardı ama bu sefer daha bir samimiydi. kardeşlik havası vardı” diyor. ramazan ayı olmasına rağmen insanların orada kalmaya devam ettiğini ve herkesin birbirine yardım etmek için koşturduğunu anlatıyor.
eyleme konsoloslukta devam edilecek
mısırlı gençlerin eylemine ihh, özgür-der gibi stk’ların yanı sıra gazeteci ve yazarlar da destek verdi. yapılan basın açıklamasının ardından eylemciler ve destekçiler gökyüzüne beyaz güvercinler ve beyaz balonlar bıraktı.
gençler mısır’da hapishanelerde tutulan ve açlık grevi yapan tutuklulara destek vermeyi ve onların sesini dünyaya duyurmayı amaçlıyor. eminönü meydanı'na kurulan çadırda iki gün kalacak olan eylemcilere mısır’da hapis yatmış kişiler, mısır’da eylemlerde hayatını kaybetmiş kişilerin aileleri de destek verecek. eminönü meydanı'nda iki gün sürecek eylemde çeşitli etkinlikler, konuşmalar yapılacak. gece saat 02.00’de gece namazı kılınacak. gençler eylemlerine 15 mayıs perşembe günü mısır konsolosluğu önünde devam edecekler.
Yorumlar