Eğitim
Özel okullara en az yüzde 8 zam
2014-2015 eğitim öğretim yılı için özel okulların ücretleri belli olmaya başladı. Rakamlar el yakıyor. Yemek ve servis ücretiyle ana okullarında 30 bin, ilkokullarda 40 bin lira isteyen okullar var.

türkiye’de 5 bini aşkın özel okulda 600 bin öğrenci okuyor. özel okullarda okuyan öğrenci oranı yüzde 4. özel okullar gelecek eğitim yılı için ücretlerini açıklamaya başladı. mayıs ayının sonuna kadar tüm okullar ücretlerini açıklamak zorunda. ücretlerin belli olmasıyla birlikte erken kayıtlar ve tanıtım günleri de başladı. bütçeyi ayarlayıp özel okula göndermeyi istemek de yetmiyor. bazı özel okullar sınav ile öğrenci alıyor. kiminde bu sınavlara girmek bile ücrete tabi.
özel okul ücretleri el yakıyor. okullar ücret konusunda pek çok üniversiteyi bile geride bırakıyor. vakıf üniversitelerinde ortalama ücretler lisans programlarında 14 ile 30 bin arasında değişiyor. en pahalı bölümler olan diş hekimliği ve tıp fakültesinde ise ücretler 27 ile 50 bin lira arasında. kimi özel okulların anaokulu veya ilköğretim bölümleri üniversite ücretlerinden bile pahalı.
neden ilkokul pahalı ?
türkiye özel okullar birliği derneği başkanı cem gülan bunun nedenini de şöyle açıklıyor:
“teknik olarak bir defa okul küçüldükçe, sınıfta hizmet veren öğretmen ve diğer alanda hizmet eden eleman sayısı artıyor. anaokuluna çift öğretmen giriyor örneğin derse. küçük sınıflarda yeteneklerini ortaya çıkarmak için çeşitli branşlarda daha fazla öğretmen çalıştırıyor ve etkinlik yapıyorsunuz.”
maaliyet 9-18 bin tl ama…
gülan, zam oranın enflasyona göre yüzde 8 oranında yapılmasını beklediklerini belirterek, okulların maliyetlerinin 9-17 bin tl arasında olduğunu anlatarak
“ okulların maliyeti, türkiye genelinde 9-18 bin arasında. okulun bulunduğu ile, binaya göre maliyetler değişiyor. 9-18 bin tl üzerinde ücreti olan okullarda sunulan hizmet uç noktaya götürülüyor. 100 öğretmeni varsa bunun 60’ı yabancı öğretmendir ya da dönümlerce bahçesi vardır, bu gibi özellikler, sunulan hizmet ücreti artırıyor" diye konuşuyor.
yurt dışında daha farklı
dünyada ise sistem daha farklı işliyor. gülan yurtdışından örneklerle özel okulculuğu şöyle anlatıyor:
“dünyada özel okulların devlet okullarına oranı yüzde 25. ancak bu bizim ülkemizdeki gibi, tamamen velinin tamamen kendi cebinden çıkan bir şekilde değil. hollanda da özel okullardaki okullaşma oranı yüzde 80-90 gözüküyor ama velinin cebinden para çıkmıyor. devlet yapacağı hizmeti para verip özele yaptırıyor. öğrenci başına okula para veriyor. veli öğrencisini gönderiyor. eğitimin özelleştirilmesi yani. bizdeki gibi tamamen velinin cebinden paranın çıktığı, çocuğunu özel okula gönderdiği örneklerde var dünyada . bu şekilde dünyada özel okullarda okuyan öğrenci oranı yüzde 7.5”
'en iyi okul eve yakın kamu okulu'
türkiye genelinde 3 bin üyesi olan ve 11 ilde şubesi olan tüm öğrenci velileri dayanışma derneği (övder) başkanı enver önder, bazı velilerin de ücretlerden sıkıntılı olduklarını belirterek “bize göre en iyi seçim yerleşim yerinize en yakın kamu okulu. özel okulların çoğu eğitim yerine sınav kazanma becerisini artırıyor, test dopingi uyguluyor. kamu okullarının da pek çok sorunu var tabii. çalışanların ücretlerinde artış olmuyor ama eğitim giderleri sürekli artıyor. yoksulluk sınırında bir aile gelirinin tamamını ödese bazı özel okullara yollayabilir” şeklinde konuşuyor.
fahiş artışı şikayet edin
eğer ücretlerde bir önceki yıla göre fahiş artış varsa veliler, durumu il milli eğitim müdürlüklerine şikayet edebilir. bu durumda il milli eğitim müdürlükleri okulların neden bu artışı yaptığını, gelir ve giderlerini kontrol ediyor. daha önce bu yolla zammı iptal olan okullar olmuştu.
Yorumlar