Suriye'de iç savaş

SMDK: Yazılı mutabakat şart

Al Jazeera Türk’e konuşan SMDK kaynakları, kendilerine somut bir plan sunmayan BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura’dan uygulanabilir bir plan ve acil yazılı mutabakat metni istediklerini söyledi.

Konular: Suriye, Ortadoğu
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, Pazartesi günü Gaziantep’te SMDK temsilcileriyle görüşmüştü. [Fotoğraf: Anadolu Ajansı]

suriye muhalif ve devrimci güçler koalisyonu (smdk) yetkilileri, pazartesi günü gaziantep’te görüştükleri staffan de mistura’nın kendilerine somut bir plan sunmadığını ve sadece sözlü olarak bazı konuların gündeme geldiğini söyledi.

suriye’de krizin çözümüyle ilgili ‘uygulanabilir ve makul bir planı içeren’ acil yazılı mutabakat metni talep ettiklerini söyleyen yetkililer “sözlü olan konuşmaların bizi oyalama amaçlı olduğunu düşünüyoruz, halep’in düşme noktasına gelmesi de bu yöntemlerle sağlandı” ifadelerini kullandı.

bm suriye özel temsilcisi staffan de mistura, pazartesi günü gaziantep’te smdk temsilcileriyle görüşmüştü.

de mistura, ekim ayında suriye krizinin çözümü için yeni bir teklifte bulundu: halep’ten başlayarak başka bölgelere de uygulanacak “dondurulmuş bölgeler” (freeze zones).  planı de mistura ile şam'da görüşen suriye devlet başkanı beşşar esed, taslağı 'üzerinde çalışılmaya değer' bulduğunu açıkladı.

plan, hem rejim hem de muhaliflerin halep’ten başlayarak belirlenmiş bazı bölgelerde ateşkes ilan etmesini öngörüyor. de mistura, dondurulmuş bölgelerin, daha sonra yapılacak müzakereler için bir başlangıç olacağını söyledi, ancak bunun ayrıntılarını ve takvimini vermedi.

'esed'i bırak işid ile savaş'

suriyeli muhalifler, de mistura’nın planını muhalefeti bitirme planı olarak görüyor ve kendilerine ‘esed’i bırak, işid ile savaş’ baskısının yapıldığını iddia ediyor.

halep'te yaklaşık bir yıldır süren rejim kuşatması son haftalarda yoğunlaştı. muhalifler halep merkezini diğer bölgelere bağlayan 4 kilometrelik bir koridorda direnişini sürdürüyor.

şam rejimi daha önce de humus'ta benzer bir şekilde yaklaşık iki yıl boyunca kuşatma uygulamış ve bölgede büyük bir insani dram yaşanmıştı.

kuşatma altında tuttuğu bölgelere ilaç ve gıda girişine izin vermeyen rejim güçleri, bu şekilde kenti teslim olmaya mecbur bırakma politikası güdüyor.

rejimin humus'ta uyguladığı abluka, cenevre 2 konferansı'nda da gündeme gelmiş, varılan anlaşma ile bölgeye gıda ve insani yardım girişine bir süre izin verilmişti.

kaynak: al jazeera

Yılmaz Bilgen

1973 yılı aksaray doğumlu. haberciliğe 1991 yılında gaziantep olay tv de başladı. sırasıyla kanal 6, ankara kanal a  ve euro star tv'de programlar hazırladı. Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;