Suriye'de iç savaş

"Suriye'nin o hekime ihtiyacı var"

İç savaştaki Suriye'de her zamankinden daha çok doktora ihtiyaç var. Savaş öncesi 36 bin olan hekim sayısı 5 bine düştü. Harekete geçen Yeryüzü Doktorları Derneği, bir kampanya başlattı. Kampanyanın amacı Suriye'de zor şartlarda çalışan bin hekime maaş bağlamak.

Suriye'de kalan doktorlar çok zor koşullarda hizmet vermeye çalışıyor.

suriye’de dört yıl önce başlayan iç savaş nedeniyle yüzbinlerce insan ülkesinden kaçmak zorunda kaldı. kalanlar ise, her gün açlık, yoksulluk, şiddetle iç içe yaşıyor. ülkede her an yaralanma ya da çeşitli hastalıklarla karşı karşıya kalma riski yüksek. ülkedeki iç savaştan dolayı sağlık hizmetlerinde de ciddi sıkıntılar yaşanıyor. bunun en önemli nedeni, hekim ve sağlık personeli sayısındaki düşüş.

savaşların ve iç karışıklıkların mağdur ettiği insanlar için çalışan yeryüzü doktorları derneği, bir kampanyayla suriye'de kalan doktorlara yardım etmek istiyor. kampanyanın adı, “suriye’nin o hekime ihtiyacı var.”

amaç doktorların şartlarını düzeltmek

kampanyanın hedefi, esed rejimi dışındaki bölgelerde zor koşullarda görev yapan hekimlerin ülkede kalmalarını sağlamak. bin hekime ulaşılıp, bir yıl boyunca aylık 500 tl maaş bağlanmaya çalışılacak.

yeryüzü doktorları yönetim kurulu başkanı kerem kınık, bu kampanyayla suriye’de zor şartlarda çalışan hekimlerin ülke dışına çıkmasını önlemek istediklerini söyledi.

"bu insanların çoğunun ailesi ülke dışında onlar orada parasız çalışıyor. maaş bağlayacağız. ayrıca yeterince bağış toplayabilirsek türkiye’de ve dünyanın başka yerlerine sığınan suriyeli doktorlara, ülkelerine dönüp hizmet vermek isteyenler varsa, destek vereceğiz.”

“sadece beş bin hekim kaldı”

doktor kınık'ın verdiği bilgilere göre, suriye’de sağlık hizmetleri ve hastanelerin durumu vahim. savaş öncesi suriye’de hekim sayısı 36 bin civarındayken, şu an bu sayı beş bine düşmüş durumda. dernek başkanı kerem kınık, suriye’nin savaştan önceki sağlık göstergeleri gayet iyi, kendi kendine yetebilen bir ülke olduğunu hatırlatıyor:

“ilaçlarının yüzde 90'ını kendi üretimiyle karşılıyordu. 2010 verilerine göre 88 devlet hastanesi vardı. haseki’de bin 900 kişiye bir doktor düşerken, şam’da 339 kişiye bir doktor düşüyordu. sağlık çalışanları hemşire doktor uzman hekim açısından ülke genelinde bu tip dengesizlikler olsa da genel olarak ülkede sağlık durumu iyiydi.”

kınık’ın verdiği bilgilere göre, savaş sonrası hastanelerin yüzde 60'ı hizmet dışı kaldı. kınık “esed rejiminin elinde olan yerlerde hastaneler hizmetlerini sürdürüyor. doktorlar devlet memuru maaşlarını alabiliyor. ama muhaliflerin olduğu bölgelerde hastaneler vuruldu, yıkıldı. doktorlar maaş alamıyorlar, gönüllü olarak çalışıyorlar.” diyor.

muhaliflerin elinde olan ancak esed rejiminin ablukası altındaki halep’i örnek gösteren kerem kınık “halep’te savaştan önce yaklaşık beş bin doktor vardı. şu anda 36 doktor var. maalesef, kalan doktorların çoğu da gençler, tecrübesizler. tecrübeliler savaştan kaçmak zorunda kaldı” diyor.  

yeryüzü doktorları derneği 2000 yılında bir grup doktorun bir araya gelerek kurduğu bir dernek. merkezi istanbul'da olan dernek şu ana kadar 40 ülkede tıbbı malzeme ve sağlık hizmetleri sundu.

kaynak: al jazeera

Burhan Ekinci

gazeteciliğe 2002 yılında dicle haber ajansı’nda başladı. beş yıl taraf gazetesi'nde bir yıl da imc tv’de çalıştı. türkiye gazeteciler cemiyeti’nden 2010 araştırma dalı’nda ödül aldı. al jazeera'de muhabir olarak çalışıyor.  Devamını oku

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;