Türkiye
Taksim Meydanı'na ne yapılacak?
Eylemlere sahne olan Taksim Meydanı ne olacak? Bu soruya net bir yanıt verilemiyor. Danıştay, Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi'ni mayıs ayında iptal etti. Ama yerine ne yapılacağı henüz bilinmiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin birkaç gün içinde projeyle ilgili açıklama yapması bekleniyor.
Haberin Öne Çıkanları
İptal, hukuka aykırılık doğurdu.
Belediyeden açıklama bekleniyor.
Bundan sonra ne olacak.

danıştay 6. dairesi'nin taksim meydanı yayalaştırma projesi'ni iptal kararının ardından istanbul büyükşehir belediyesi (ibb) meydan için yeniden çalışma başlattı. ibb başkanı kadir topbaş’ın danışmanı cengiz öztürk, meydanla ilgili detaylı çalışmaların sürdüğünü, tamamlandığında kamuoyuna açıklanacağını söyledi. öztürk, "çalışmaların bitmek üzere olduğunu söyleyebilirim, birkaç gün içinde açıklama yapabiliriz" dedi.
'taksim'de çılgın proje olmayacak'
projenin iptali için davayı mimarlar odası açmıştı. "konu aslında hukuken sona ermiştir. taksim'de bir çılgın proje, bir ihya olmayacaktır" diyen genel sekreter ali hacısalihoğlu, alternatif projeler konusunda önyargılı olmadıklarını söyledi. taksim'in, istanbul’un ve ülkenin en önemli meydanı olduğunu belirten hacısalihoğlu, "orada aydınların, emekçilerin anıları var. taksim’in özgül ağırlığı buradan geliyor. taksim’in işte bu özgül ağırlığını bozmayacak, hafızasını silmeyecek her türlü proje bizim kabulümüzdür” dedi.

gezi süreci
gezi parkı ve topçu kışlası'nı da kapsayan yayalaştırma projesinin yapımı 1 kasım 2012'de başladı, trafiğin yeraltına alındığı proje kapsamında yol genişletme çalışmaları sırasında gezi parkı'nda ağaçların kesilmesi büyük tepki çekti. 27 mayıs 2013’te iş makinelerinin parka girmesiyle başlayan süreç, sosyal medyada örgütlenen protestocu grupların oturma eylemleriyle devam etti.
avm tartışması
başbakan recep tayyip erdoğan, 1 haziran'da yaptığı açıklamada taksim yayalaştırma projesi’nin detaylarını şöyle anlattı:
"bu yayalaştırma projesinde araçlar yerin altına alınacak. yani taksim meydanı’nda artık şu andaki gibi araç görmeyeceğiz. benim halkım çoluğuyla çocuğuyla dolaşacak. diyorlar ki ‘orada avm yapılacak’. şunu açık söylüyorum topçu kışlası yapıldığında bunun giriş katı avm yapılabilir veyahut da bir şehir müzesi yapılabilir. gezi parkı’nın etrafında dükkanlar yok mu, niye bu adamlar acaba bunlara isyan etmiyor. bizim ilk düşüncemiz, divan oteli tarafını şehir müzesi olarak düşünebiliriz."
istanbul büyükşehir belediye başkanı kadir topbaş ise, bir hafta sonra 8 haziran 2013'te yaptığı açıklamada avm fikrinden vazgeçildiğini söyledi:
"başbakanımız yapılmasını arzu etmekte. bunu seçim vaatlerinde halka ilan ettik. alışveriş dükkânları topçu kışlası’nın içinde barındırılması düşünülen bir tasarıydı. otel düşüncesi vardı. tamamen bunlardan vazgeçildi. bir müze, sanat galerisi olmak üzere projelendirilecek, bu projelendirmeyi mimarlarla tartışacağız.”
gösterilerden sonra peyzajı yenilenen, yeni ağaçlar ve çiçekler dikilen gezi parkı, şimdi büyükşehir belediyesi'nin yeni projesini bekliyor.
Yorumlar