Ukrayna
Tatar evleri işaretlendi
Al Jazeera Türk'ten Gökhan Yivciğer, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde evlerinin kapısına çarpı işareti konan Tatarlarla konuştu.

kırım tatarlarının lideri, aynı zamanda ukrayna parlamentosu milletvekili mustafa abdülcemil kırımoğlu’nun iddialarını araştırmak için başkent akmescit yakınlarında kırım tatarlarının yoğun olarak yaşadığı bahçesaray kasabasının yolunu tuttuk.
tarihteki kırım hanlığı'nın başkenti olan bahçesaray’ın merkezinde rastladığımız tatarların hemen hepsi böyle bir olay duyduklarını söyledi. ancak görgü tanıklarına rastlamak için biraz daha iç mahallelere yönelmemiz gerekti.
tatarlar, ruslar ve kazakların birlikte yaşadığı bir bölgede kapısına çarpı işareti kazınmış dört ev sayabildik. ev sahiplerinden ava seyitahmetalma, olayın 1 mart’ta gündüz vakti gerçekleştiğini söyledi:

“komşum telefon etti, evimizim önünde yabancı birileri olduğunu söyledi. pencereden baktığımda dört kişiyi gördüm. bellerinde sopalar vardı. sonra gittiler. arkalarından çıktığımda kapıdaki işareti gördüm. metal bir şeyle kazımışlar, üstünü de teşebeşirle çizmişler. komşularımızın kapılarına da koymuşlar işaret. önceden hiç böyle şeyler olmazdı bizim mahallemizde. bu olaydan sonra korkmaya başladım. şimdilik güvenlik sorunu yok mahallemizde, ama ne olur bilemiyorum”
'provokasyon var'
kapıdaki işareti bize gösteren, evin 20 yaşındaki oğlu dilaver’e göreyse amaç provakasyon:
"kasıtlı yaptılar bence. istiyorlar ki bir sürtüşme, kavga yaşansın, kan çıksın. yapanlar dışarıdan birileri zaten. buradaki huzurlu ortamımızı bozmaya çalışıyorlar. yaşadığımız yeri terk etmemizi isteyen insanlar bunlar. ama ne olursa olsun burası bizim vatanımız. bir daha bırakmayız, yeni bir sürgüne izin vermeyiz. böyle insanlara karşı bir süredir gençler olarak geceleri mahallelerde nöbet tutuyoruz, devriye geziyoruz. ama kesinlikle silahımız falan yok. etrafı kolaçan ediyoruz."
arka sokakta, kapısında aynı işarete rastladığımız evde ise ailesiye birlikte yahya seyitaliyeviç yaşıyor. işareti komşularının başına geleni öğrenmesiyle fark ettiğini, ancak çok üzerinde durmadığını söyledi:

“kim yapmış, ne zaman yapmış bilmiyorum. mahallemizle ilgili şimdilik bir güvenlik endişemiz yok. benin endişem kırım’la ilgili. bu rus akerleri ne arıyor burada? üzerlerinde hiçbir bayrak yok, arma yok, ne yapacakları belli değil. güvenliği sağmakak için geldiklerini söylüyorlar. kimi kimden koruyorlar? anlamak mümkün değil. onlara eşlik eden sivil milisler var, bölgeye dışardan gelen. asıl onlardan korkuyorum. bizi kullanarak karışıklık çıkarmak istiyorlar.”
yakınlarda işaretli iki evin kapısını daha çalışıyoruz, ancak açan olmuyor. 35 bin nüfuslu bahçesaray’ın yarısını oluşturan tatarlar, kırım’daki siyasi değişimi yakından takip ediyor. hemen hepsinin kafasında geleceğe dair sorular var. ancak provakasyona gelmeyeceklerini, beklemekten başka çarenin olmadığını söylüyorlar.
Yorumlar