Gülen örgütü soruşturmaları

Telefon dinleme bilirkişi raporu

Kriptolu telefon dinleme soruşturması için rapor hazırlayan bilirkişi heyeti, elde edilen bilgilerin yurt dışına çıkarılıp çıkarılmadığını tespit etmenin mümkün olmadığını belirtti. Başbakanlık Teftiş Kurulu "Yurt dışına servis edildi" demişti.

TÜBİTAK ve TİB personeline yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan 26 kişiden 15'i savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. [Fotoğraf:AA]

devlet yetkililerinin kriptolu telefonlarının dinlendiği iddiasıyla yürütülen soruşturmada, gölbaşı başsavcılığı'nın bilirkişiye hazırlattığı rapora al jazeera ulaştı. 13 eylül 2014 tarihli raporda, silinmiş dosyalar üzerinde yapılan incelemede 31 adet kriptolu telefondan 363 kere ses kaydı yapıldığına dair bulgular elde edildiği belirtildi. elde edilen ses dosyalarının başka hedefler dinlenirken oluşmadığı belirtildi. 

raporda silinmiş dosya isimleri ile ilgili verilerin bilgisayara sonradan girilmiş olması ihtimali de araştırıldı. bu işlemin pratikte mümkün olmadığı belirtildi ve şu görüş dile getirildi:

''çalışmalara başladığımızda tarafımızdan incelenmesi istenen log kayıtlarının silindiği ile ilgili araştırmada kurum içerisinde aktif çalışan log korelasyon programı olmadığından karşılaştırma yapma ve inceleme imkanı olmamıştır. tüm sunucuların log kayıtlarının incelenmesi, kurumun 800 üzerindeki sunucusu göz önüne alındığında yine çok uzun sürecek bir çalışma gerektirecektir. log’ların silindikten sonra disklerin değiştirilme ihtimali üzerine bununla ilgili imajlar alınmamıştır.''

yurt dışına bilgi çıkışı tespit edilemedi

başbakanlık teftiş kurulu müfettişleri tib'de yaptığı inceleme sonunda, telefon dinlemeleriyle edinilen bilgilerin yurt dışına servis edildiğini iddia etmişti, bu da casusluk tartışmasını beraberinde getirmişti. bunun gerekçesi olarak da çanak antenlerin farklı uydulara dönük olduğu ifade edilmişti.

bilirkişiler başbakanlık teftiş kurulu'nun raporunda geçen iddiaları da inceledi. inceleme sonunda kurum içerisinden dışarı veri çıkarıldığının tespitinin mümkün olmadığı kaydedildi. dışarı bilgi çıkışını delillendirmenin tek yolunun kamera kayıtlarının incelenmesi olduğu belirtilen raporda, "sunuculara daha önceden kimin veya kimlerin yönetici yetkisi ile ulaştığının tespit edilememesi sebebiyle tarafımızdan bu konuda net bir bilgi verilememektedir'' denildi.

ek rapor hazırlanacak

raporda ayrıca uydular üzerinden veri aktarımı olup olmadığının incelenmesi için uydu üzerinden aktarılan veri miktarları için firmalara yazı yazıldığı ancak yazılara cevap verilmediği belirtildi. ilgili firmalardan cevabın gelmesiyle ek rapor verileceği ifade edildi.

avukatlar rapora itiraz etti

gölbaşı savcılığının hazırlattığı bilirkişi raporunda bilirkişilerin unvanlarının yazılmamış olması nedeniyle şüpheli avukatları bilirkişi raporuna itiraz etti. avukatlar savcılığa yaptıkları itirazda bilirkişilerin unvanları olmadan hazırlanan raporun geçersiz olacağını savundu.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;