Eğitim
TEOG Kartal'dan Çatalca'ya gönderdi
Lise yerleştirme sonuçları tartışmaları da beraberinde getirdi. Aldığı puandan daha düşük okullara ve ikamet adresinden çok uzak ilçelere gönderilenler şaşkın. Kartal'da oturan A.P, 110 kilometre mesafedeki Çatalca'ya yerleştirildi.
liseye geçişte uygulanan temel eğitimden ortaöğretime geçiş (teog) sisteminin sonuçları dört gün önce açıklandı. yerleştirmeye esas puan'a sahip 1 milyon 291 bin 851 8’inci sınıf öğrencisinden, 1 milyon 136 bin 546’sı tercih yaptı. 1 milyon 57 bin 799’u a grubu, yani tercih formundaki 15 okuldan birine, 78 bin 447’si ise b grubu, yani okul türlerine göre tercihlerine yerleşti.
40 bin öğrenci imam hatibe
herhangi bir tercihte bulunmayan 134 bin 788 öğrenci ise, milli eğitim bakanlığı (meb) tarafından otomatik olarak bir okula yerleştirildi. 134 bin öğrenciden 40 bini imam hatip liselerine, 94 bini de meslek lisesine kaydedildi.
bu öğrencilerden biri kartal’da oturan a.p. 298 puanla istediği hiçbir okula giremeyeceğini düşünen a.p, ailesinin ekonomik durumu elverdiği için özel okula gitmeye karar verdi. bu nedenle de tercih formunu doldurma gereği bile duymadı. ama form doldurmasa da sistem gereği bir okula yerleştirilmesi gerekiyordu. sonuçlar açıklandığında çatalca’daki karacaköy çok programlı anadolu lisesi’ne yerleştirildiğini öğrendi. yani evinden 110 kilometre uzağa.
parası olmayan ölsün mü?
baba m.p, özel okul kararından vazgeçmediği için bu yerleştirmeyi önemsemiyor. ama bir öğrencinin evinden 110 kilometre uzakta bir okula yerleştirilmesini de anlayamıyor. ve 'ya paramız olmasaydı' diye sormaktan da geri durmuyor.
“istanbul’un bir ucundan diğer ucuna bir yerleştirme mantıklı mı? görünce inanamadık. kartal’da oturuyoruz. gebze, pendik, ümraniye çıksa tamam ama çatalca. bu sistemi tasvip etmiyorum. benim gücüm var, çocuğum özel okula gidecek, ya parası olmayan ne yapacak? özgürlük bu mu? parası olmayan ölsün mü? hiçbir okula karşı değilim ama mecbur bırakmak olmaz. "
"okul yolu 5 saat sürdü, 4 araç değiştirdim"
çatalca'daki aynı okula yerleştirilen bir diğer öğrenci ise ümraniye'de oturan t.ç. öğrenci b grubundaki tercih listesine çekmeköy, üsküdar ve kadıköy ilçelerini yazdı ama sonuçta hem tercih etmediği hem de evine çok uzak bir ilçedeki okula yerleştirildi. ağabeyi t.ç, ümraniye'den okula dört araç değiştirerek tam beş saatte gittiğini anlatıyor:
"dün nakil başvurusu için bu okula gittim. önce otobüs ile mecidiyeköy'e gittim, oradan metrobüs ile yenibosna'ya ulaştım. oradan da iki köy otobüsüyle okula ulaştım. beş saatte gittim, 50 tl yol parası harcadım. başka okula nakil olsun diye başvuracağız ama istanbul'da açık kontenjanı kalan okul bulmak neredeyse mümkün değil. beş hafta boyunca kontenjanlar açıklanacak. her seferinde başvuru için okula gideceğiz bir de. psikolojik olarak yerle bir olduk."
nakil olamazlarsa ne yapacaklarını bilmediğini söyleyen t.ç, kardeşini özel okula yollama imkanları olmadığını söylüyor.
yüzde 2'lik dilimde ama...
teog'dan yüksek puan alan bazı öğrenciler de yerleştirme sonuçlarından sonra hayal kırıklığı yaşıyor. bu yıl tüm okullar sınavla öğrenci aldığı için okullarda yığılma oldu. pek çok okulun puanı yükseldi. aldığı puana güvenen kimi öğrenciler bu nedenle beklentilerden daha düşük puanlı okullara yerleştirildi.
bu öğrencilerden biri de nalan erduran’ın kızı. erduran kızının şair nedim ortaokulu’ndan takdir ve başarı belgesi ile mezun olduğunu, sınavda da yüksek sayılabilecek 473 puanla türkiye genelinde yüzde 2’lik dilime girdiğini anlatıyor.
ancak sonuç onun için şok oldu; gültepe çok programlı anadolu lisesi’ne yerleştirildi. anne erduran, kızının açıkta kalmaması için yüzde 4-5'lik dilimde yer alan okulları bile yazmalarına karşın a grubu tercih listesindeki okullara yerleşemediğinden şikayetçi. sınavın yapılış şeklinin olumlu olduğunu söyleyen erduran yerleştirme aşamasına ise şüpheyle yaklaşıyor:
"a grubu tercih listemize 12 okul yazdık. onlardan hiçbiri olmadı. b grubu tercih listemize de fen, anadolu, sosyal bilimler ve çok programlı anadolu lisesi yazdık. kızım evimize en yakın bu listedeki en son okul türüne yani çok programlı anadolu lisesi’ne yerleştirildi. kızım başarısından çok daha düşük bir okula yerleştirildi. nakil yaptırabilirsiniz diyorlar. nakil için gittik, istediğimiz okullarda boş kontenjan olmadığı için yapamadık."
aile nakilden sonuç çıkmayacağını düşündüğü için de özel okullara yöneldi:
kızım çok başarılı bir öğrenci olduğu için istek atanur oğuz koleji yüzde 80 burs verdi. ancak bana kalanı bile 15 bin ediyor. bu bizi çok zorlayacak ama yapacak bir şey yok. bu mecburiyet insanın canını sıkıyor. özel okula yollamak istemiyordum kızımı ama mecbur kaldım."
nakil için ikinci hafta bekleniyor
milli eğitim bakanlığı, yerleştirme sonuçlarından memnun olmayanların nakil yaptırabileceklerini açıkladı. nakil işlemleri dün başladı. haftalık periyotlarla 26 eylül’e kadar sürecek. ancak öğrenciler istedikleri okulda boş kontenjan varsa nakil yaptırabilecek. aksi halde ya başka bir okul arayacak ya da ilk yerleştirildiği okula gitmek zorunda kalacak. bu hafta nakil için başvuran pek çok veli, kontenjan olmadığı için aslında başvurusunu yapamadı. geçmek istedikleri okulları dilekçede belirttiler ancak sisteme giremediler. özel okullara geçişlerin başlamasıyla devlet okullarında boş kontenjanların artacağı tahmin ediliyor. 30 ağustos'ta ilk nakil haftasının sonuçları belli olacak. yeniden boş kontenjanlar açıklanacak. veliler, 1 eylül'de yeniden başvurabilecek. velilerin boş kontenjan bulması için 5 hafta boyunca bu listeleri kontrol edip, boş yer açıldıkça başvuru yapabilecek.
meb, adresinden uzaktaki okullara yerleştirilen öğrencilerin durumuna ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.
kaynak: al jazeera
Yorumlar