Uyuşturucu
Uyuşturucuya karşı güç birliği
Diyarbakır’da belediyeler ve 80’i aşkın sivil toplum kuruluşu uyuşturucuya karşı ortak hareket etme kararı aldı. Kentte mahalle meclisleri oluşturulacak, uyuşturucuyla mücadele ekipleri kurulacak, eğitimler verilecek.
Haberin Öne Çıkanları
Topyekûn mücadele edilecek.
'Kentte 375 uyuşturucu satış noktası'
'Eylem planı yok, kurumlar işlevsiz'
diyarbakır büyükşehir belediyesi’nin öncülüğünde 80'i aşkın sivil toplum kuruluşunun ortaklığıyla kurulan "diyarbakır madde bağımlılığı ile mücadele platformu", dünya uyuşturucu kullanımı ve kaçakçılığı ile mücadele günü nedeniyle diyarbakır sümerpark’ta toplandı. toplantıda yayınlanan ortak deklarasyonda, "toplumu çürüten uyuşturucu sorunuyla başta zehir tacirleri olmak üzere tüm boyutlarıyla etkin mücadele yürütüleceği, tüm olanaklarını seferber edileceği" açıklandı.
açılış konuşmasını yapan büyükşehir belediyesi eşbaşkanı gültan kışanak, uyuşturucuyla mücadele için belediyenin stk'larla birlikte çalışırsa madde bağımlılığının yok olacak düzeye geleceğini söyledi. belediyelerin ellerinde pek çok imkanın bulunduğunu ve bunu kullanmaktan geri durmayacaklarını belirten kışanak, mücadelenin nasıl yapılacağını şöyle açıkladı:
“belediyede madde bağımlılığı mücadele birimi kuracağız. belediye olarak gün boyu sokaklardayız. zabıtadan çevre sağlık ekiplerine kadar iki, üç bin personelimiz sokaklarda. öncelikle bu personelimizin uyuşturucu mücadelesi ile ilgili eğitimlerine hız vereceğiz. parklarda, harabelerde, sokaklarda bu sorunu herkes görüyor ama sırtını çeviriyor. bütün kurumlar olarak ortak harekete geçmeliyiz.”
büyükşehir belediyesi eşbaşkanı fırat anlı da, bölgede yıllarca süren çatışmaların sona ermesiyle sorunların da gün yüzüne çıktığını belirterek, “ya bu sorunu yeneceğiz ya da kenti kemirmeye devam edecek” diye konuştu. anlı, halktan uyuşturucu meselesiyle ilgili kendilerine büyük baskı geldiğini ifade ederek, “bu işle iştigal eden herkesi kınıyoruz, lanetliyoruz. kentimizden elinizi çekin, yoksa o eli kıracak güce sahibiz” dedi.
toplantıda konuşan diyarbakır baro başkanı tahir elçi'yse uyuşturucu meselesinde çocukların büyük tehdit altında olduğunu söyledi. elçi, ceza muhakemeleri kanunu (cmuk) uyarınca baronun zorunlu müdafilik yaptığını belirterek, son beş yılda uyuşturucu suçlarıyla ilgili tahsis ettikleri avukat sayısını ve dağılımını açıkladı. sayıların giderek artması dikkat çekiyor.
elçi'nin açıkladığı rakamlara göre, 2010 yılında uyuşturucu suçları için görevlendirilen 156 avukatın 70’i çocukların davalarına baktı. 2011 yılında 187 avukatın 113’ü, 2012 yılında 197 avukatın 127’si 2013’te ise 235 avukatın 153’ü çocuklar için davalara girdi. bu yılın ilk dört ayındaysa 123 avukatın 86’sı çocuk davalarına baktı.
toplantıya katılan hdp diyarbakır milletvekili altan tan, al jazeera'ye yaptığı değerlendirmede, uyuşturucu sorunuyla ilgili devletin kurumlarının işletilmediğini savundu. uyuşturucunun tüm dünyanın sorunu olduğunu belirten tan, öncelikle uyuşturucuyla mücadele bilincinin zihinlere girmesi gerektiğini söyledi. tan uyuşturucuyla ilgili bir soru önergesi, bir de araştırma önergesi verdiğini ve meclis'te görüşülmesine bile gerek duyulmadığını hatırlatarak, kurumların uyuşturucuyla ilgili görevlerini yapmadığını ifade etti.
neler konuşuldu?
diyarbakır madde bağımlılığı ile mücadele platformu geçtiğimiz haftaysa basına kapalı bir çalıştay gerçekleştirmiş, ortak yayınlanan deklarasyonun ilk adımı atılmıştı. kapalı toplantıdaki konuşmalara ulaşan al jazeera'nin ulaştığı bilgilerse çarpıcı. toplantıda katılımcılar uyuşturucuyla ilgili araştırmalarını ve deneyimlerini paylaşmış, bu paylaşımlar uyuşturucu kullanımı ve yarattığı tahribatın nerelere vardığını ortaya koymuştu. çalıştayda şu konular dile getirildi:
- büyükşehir belediyesi temsilcisi: “diyarbakır ve bölge için uyuşturucu konusunda kesin veriler yok, bilgi veren kurumlar yok denecek kadar az. neyle uğraştığımızı bilebilmek için verilere ihtiyaç duyuyoruz.”
- çamatem: “hastaları tedaviye ikna etmek zorundayız. özellikle belediyelerden desteğe ihtiyacımız var. mobil ekipler oluşturulabilir.”
- insan hakları derneği: “güçlü bir yapı oluşturulmalı. belediye olarak insanlara ulaşabiliriz. hepsinin kapısı çalınmalıdır. bu çocuklar bizim içimizdedir. ve henüz başlayanları durdurabiliriz. en büyük hedef bir komisyon oluşması ve bdp mahalle komisyonları ile birlikte harekete geçmeleri. uyuşturucu satışının yapıldığı 375 tezgah bulunmaktadır diyarbakır’da. ilkokul çocukları kendi harçlıklarını çıkarmak veya bir spor ayakkabı alabilmek için uyuşturucu satıyorlar."
- dicle üniversitesi temsilcisi: “genel olarak, sigara ve uyuşturucu kullanımının ilk adımı tek tek satılan sigaradır. açık sigara satımı durdurulmalıdır. sadece siyasi yapılar değil, sadece belediye değil; emniyet, üniversite ve diğer kurumlar hep birlikte çalışma yapılmalıdır. aile duyarsızlığı, emniyetin duyarsızlığı ciddi problem.”
-kardelen kadın merkezi: “bir atölye çalışması yaptık. merkezimize gelen kadınların yüzde 30’unun eşleri madde kullanıyor. ben buraya gelmeden başvurusunu aldığım üç kadının da eşi madde kullanıyordu. maddenin bir suç olduğu hafızalara kazınmalı, görsel olarak çalışmalar yapılmalı. parklara madde kullananlar hâkim olmaya başladı. bu işi yapanlar teşhir edilmeli.”
-psk: “teşhir edilecekse sistemi teşhir etmek lazım. sistemin maddeyi teşvik etmeye dair bir geçmişi var ve bu halen devam ediyor. mahalle meclisleri dışarıdan bakıldığında çok güçlü ama bu kesimin madde satıcıları ile ilgisi varsa bu teşhir edilsin. bu çalışmalar birilerinin rantına bir çomaktır.”
- bağlar günışığı derneği: “göçün bunun üzerindeki etkisi araştırılmalı, kaç çeşit uyuşturucu kullanılmaktadır? bu maddeler nereden geliyor ve nasıl geliyor; bu haritanın çıkarılması lazım. gençlerin nasıl düşürüldüğü ve nasıl rezerv edildiği tespit edilmelidir? 'bu geliri kimler sağlıyor ve bu ortamı oluşturan kimlerdir ve hangi kurumlardır' ve 'yeni düşen insanları nasıl uzaklaştırabiliriz' sorularına yanıt bulunması gerekiyor.”
- dicle üniversitesi: “madde bağımlılığına karşı beş yıl görev yaptım. madde bağımlılığında en önemli nokta tedavi ama ondan sonrası daha da önemlidir. belediyelerin önayak olması lazım. bdp mahalle komisyonları isteseler yüzde 70’ini mahallelerden çıkarır. bdp çalışmalarında yer alan birçok kişi bu işi yapıyor. maalesef belediye bu soruna bir türlü el atmıyor. benim çocuğum parka gidemiyor. ailelerin bilinçlenmesi gerekir. belediyeler bugüne kadar bir şey yapmadı ama şimdiden sonra yapacağını umuyoruz.”
- büyükşehir belediyesi temsilcisi:“mahalle meclisleri ile yapılmalı. devlet kurumları ile de aktif görüşme halinde olunmalı. çok yataklı hastane talep edilmeli. tedaviyle bırakma oranı yüzde 40. sonrası için önleyici tedbirler oluşmalı.”
- bağlar belediyesi: “bağlar semtinde geçen yıl bir araştırma yapıldı, madde sorusuna yüzde 8 ‘kullanıyoruz’ dendi. ama bu oranın daha yüksek olduğunu düşünüyoruz. mahalle toplantılarında özellikle kadınlar ‘çocuklarımızı madde bağımlılığından kurtarın’ diyorlar. bu sorun sadece madde kullananların değil hepimizin sorunudur.”
kaynak: al jazeera türk
Yorumlar