Eğitim
Ve karşınızda Ladik Çocuk Korosu
Samsun'un köylerinde yaşayan ve taşımalı eğitimle Ladik ilçesine gelen çocukların hayatı idealist bir müzik öğretmeniyle tanışınca değişti. Öğretmen, Gürcüce'den Zazaca'ya kadar 12 farklı dilde şarkı söyleyen bir koro kurdu. Koronun ünü ilçe sınırlarını aştı.

sahnedeki 30 çocuk, hep bir ağızdan şarkılarını söylemeye başlıyor. ermenice, gürcüce, arnavutça, lazca ve romanca söylüyorlar. her şarkının ardından salondaki alkışlar biraz daha yükseliyor. finalde çocuklar utangaç utangaç selam verirken salon alkıştan yıkılıyor, ıslık sesleri yükseliyor. onlar, ladik çocuk korosu. dört yıl önce idealist bir müzik öğretmeninin ladik ilçesinin köylerinden taşımalı eğitimle gelen çocuklardan kurduğu bir koro. imkansızlıklara rağmen bir araya gelen, kapalı köy yollarını müzik çalışması için aşmış çocuklardan oluşan koro, 12 dilde şarkı söylüyor.
eğitim reformu girişimi’nin (erg) bu yıl on birincisini düzenlediği ‘eğitimde iyi örnekler konferansı’ cumartesi günü yapıldı. türkiye genelindeki okullardan, üniversitelerden, sivil toplum kuruluşlarından eğitim ile ilgili tam 135 proje, iyi örnek paylaşıldı. konferansta matematik ve fen alanında farklı öğrenme yöntemlerinden, engelli farkındalığını artırıcı projelere kadar pek çok proje sunuldu. eğitimciler yeni yöntemler öğrenirken, birbirlerinin deneyimlerinden faydalandı.
konuşmacılardan önce sahneye çıkan ladik çocuk ve gençlik korosu ise açılışa damgasını vurdu. en çarpıcı 'iyi örnekler'den biri oldu.
taşımalı eğitim öğrencileri
koronun idealist bir öğretmenle başlayan, küçük bir ilçe ve civar köylerdeki çocukların hayatını değiştiren bir hikâyesi var. altı yıldır müzik öğretmenliği yapan ufuk gökcan, ladik'in folklorik farklılıklardan ilham aldı. gürcüce, çerkezce, lazca, arapça, ermenice, makedonca, arnavutça, romanca, azeri ve zazaca gibi 12 farklı dilde şarkıların söyleneceği bir koro kurmaya karar verdi. ladik kaymakamlığı ve ilçe milli eğitim müdürlüğü’nün de desteğiyle kolları sıvadı. beş ayrı okuldan gönüllü ve müzik yeteneği de olan 11-17 yaş aralığında 30 çocuk seçildi.
öğretmen arabasıyla öğrencileri taşıdı
korodaki çocuklardan kimi ladik’te yaşıyor. pek çoğu ise çevre köylerden taşımalı eğitimle okullara gelenler. aralarında anadili çerkesce, arnavutça ve gürcüce olanlar da var. samsun’un çetin kış koşullarında, kapanan köy yollarını aşarak koro çalışması için merkeze gelmeye başladılar. ufuk öğretmen ilk başlarda onları arabasıyla topladı. daha sonra ise servisler ayarlandı. gökcan, iki senedir çok çalıştıklarını anlatıyor:
“çocukların, ilçede sosyal ve kültürel anlamda çok fazla seçeneği yok. öyle büyük imkânlarla da çalışmadık. boş bir sınıfta, dağıttığımız fotokopiler üzerinden çalıştık. enstrüman veya başka bir materyalimiz de yok. özveriyle ve ilçemizin desteğiyle çalıştık. çocuklar farklı dillerden şarkıları söylerken duyguyu da çok iyi verebiliyorlar.ladik’te başlayan hikayemiz bizi buralara kadar getirdi. bundan sonra da devam etmek istiyoruz ve destek almak istiyoruz.”
'aynı toprağın farklı ezgileri'
özveri ve emekle başlayan çalışma iki yıldır, ‘aynı toprağın farklı ezgileri’ sloganıyla sesini biraz daha duyuyararak yola devam ediyor. samsun devlet opera ve balesi’nde konser verdiler, istanbul ve gaziantep’e gittiler. ilçenin sanayi kuruluşlarından akçansa da koroya destek veriyor.
'ufuk hoca olmasaydı...'
çocuklar için koro sadece şarkı söyledikleri bir yer olmaktan çok daha öte. laz binnaz sever, lazca şarkıları söylerken daha çok etkilendiğini anlatıyor. 11 yaşındaki sueda uzman, farklı dillerde şarkı söylemenin kendini çok mutlu ettiğini söylüyor. 12 yaşındaki hayriye bakır ise “ufuk hoca olmasa ve bize bu fırsatı vermese ladik’te yapabileceğimiz başka bir aktivite olmayacaktı. koro sayesinde çok şey öğrendik. böyle bir yere gelemezdik mesela koro olmasa. ayrıca eskiden daha içine kapalıydım. şimdi özgüvenim yerine geldi” diye konuşuyor.
Yorumlar