Blog
CHP'nin İzmir mitinginden izlenimler
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan altı gün sonra partisinin kalesi olarak nitelendirilen İzmir’deki Gündoğdu Meydanı’nda miting düzenledi.
Haberin Öne Çıkanları
Kılıçdaroğlu'ndan eleştiriler.
Teknelerle destek.
İzdihamda yaşandı.
Foto galeri
CHP'nin İzmir mitinginden izlenimler
10 fotoğraf
kentte ak parti ile chp arasında her seçim öncesi kimin daha çok kişiyi topladığı yönündeki tartışmaların odağı olan gündoğdu meydanı, başbakan erdoğan’ın ardından chp lideri kemal kılıçdaroğlu’nu ağırladı. son günlerdeki chp mitinglerinde olduğu gibi, led ekranlardan, başbakan ile oğlu arasında geçtiği ileri sürülen telefon konuşmaları ile diğer ses kayıtları dinlettirildi. chp’lilerin tepkileriyle, alandan “yuh” ve düdük sesleri yükseldi. bazı vatandaşlar da ayakkabı kutusu gösterdi.
“biz gerçek izmirliyiz”
kılıçdaroğlu’nun konuşmasından önce meydanda görüştüğümüz chp’liler, “biz gerçek izmirliyiz” diyerek ak parti’ye göndermede bulundu. ak parti’nin aksine komşu kentlerden değil sadece ilçelerden meydana partili getirildiğini söylediler. kürsüden de sık sık meydandaki kalabalık nedeniyle izdiham yaşandığı, platformun arkasında ikinci bir miting alanı oluştuğu, düzenin sağlanması gerektiği anons edildi.
kılıçdaroğlu, kalabalık nedeniyle saat 15.00’te olması gereken meydana yarım saat sonra girebildi. adayların tanıtılmasının ardından mikrofonu alan kılıçdaroğlu, hükümeti uygulamaları konusunda eleştirdi, seçimlerde bahar temizliği yapılacağını söyledi. konuşması, “başbakan kılıçdaroğlu” sloganlarıyla kesilen kılıçdaroğlu, izmir’e yüzmeye geleceğini de söyledi.
gezi olaylarında ölenler unutulmadı
güneşli bir günde izmirli chp’liler sabahın erken saatlerinden itibaren meydana akın etti. saatler geçtikçe alandaki kalabalık arttı. mitingde gezi olaylarında ölenler de unutulmadı. ölenlerin fotoğrafları ve yaşlarının yazılı olduğu afiş, meydanın girişine asıldı. kılıçdaroğlu, ayrıca, daha önce istanbul'da kullandığı 50 metre uzunluğunda 20 metre genişliğindeki sahneyi kullandı.
kılıçdaroğlu'nun alanın her tarafından izlenebilmesi için her biri 24 metrekare genişliğinde dört led ekran kuruldu. meydan, balonlar ve parti bayrakları ile süslendi, alanı dolduranlara parti bayrağı dağıtıldı. alana bakan apartmanlara balkonlara asmaları için kılıçdaroğlu ile izmir büyükşehir belediyesi başkanı aziz kocaoğlu’nun posterleri dağıtıldı. meydanda hükümete sık sık tepkiler dile getirildi, "hırsız var" bağırışları duyuldu. çok sayıda balıkçı teknesi de denizden mitinge eşlik etti. meydanın üzerinde sürekli dolaşan, paramotor olarak bilinen, üzerinde, “oybirliğiyle aziz kocaoğlu” yazan yamaç paraşütüne büyük ilgi gösterildi.
kim daha kalabalık tartışması
ak parti ile chp’nin seçimler öncesi gündoğdu meydanı’nda düzenledikleri mitingler, her dönem hangi partinin daha fazla kalabalığı topladığı yönünde tartışmalara yol açmıştır. chp’nin izmir mitingi de, meydandaki güç savaşından kimin galip geldiğini tekrar tartışmaya açacak. bu sefer kalabalığın platformun arkasına, alsancak iskelesi’ne ve ikinci kordon’a kadar taşması, chp’nin en büyük kozu olacak gibi görünüyor.
başbakan, 180 bin kişi demişti
başbakan erdoğan da geçen hafta aynı meydanda miting düzenlemişti. mitingin ardından bir televizyon kanalının canlı yayınına katılan erdoğan, meydanda 180 bin kişinin olduğunu ifade etmişti.
kaynak: al jazeera
Yorumlar