Haber analiz

Portre: Çağan Irmak

Sinemaya ve dizi filmlere aynı oranda ağırlık veren yönetmen, farklı türler denemekten çekinmiyor.

Konular: Yaşam

çağan irmak 1970 yılında izmir’de dünyaya geldi. ege üniversitesi iletişim fakültesi, radyo televizyon ve sinema bölümü’nden mezun oldu.

kariyerinde dizilere ve sinema filmlerine aynı oranda ağırlık veren yönetmen, 2002-2004 sezonunda yayınlanan ve o dönemin rating rekorklarını kıran 'asmalı konak' adlı televizyon dizisi ile tanınan bir isim haline geldi. 

aslında 'asmalı konak' onun ilk dizisi değildi. televizyon dünyasına 1998-2001 yılları arasında yayınlanan ‘günaydın istanbul kardeş’ ile giriş yaptı. ardından 2001 yılında kadrosunda önemli tiyatrocuların yer aldığı ‘şaşıfelek çıkmazı’nı çekti.

Çağan Irmak filmografi

  • çilekli pasta (2000)
  • bana şans dile (2001)
  • mustafa hakkında herşey (2004)
  • babam ve oğlum (2005)
  • ulak (2007)
  • issız adam (2008)
  • karanlıktakiler (2009)
  • prensesin uykusu (2010)
  • dedemin insanları (2011)

'asmalı konak’ın ‘çemberimde gül oya’yı (2004-2005) ekrana taşıdı. o dönemde verdiği bir röportajda televizyondaki kalitesizlikten dolayı bir daha dizi çekmeyeceğini söyledi. “televizyonların son iki yıldır hiç olmadığı kadar kirlendiğini ve kalitesizleştiğini düşünüyorum” diyen irmak, dvd olarak piyasaya sürülmek üzere 2006 yılında çekilen ‘kabuslar evi’ adlı dizinin senaryosunu yazdı ve bazı bölümlerini yönetti.

ancak televizyon ile ilgili kendi kendine verdiği sözü, 2008-2009 sezonunda yayınlanan ‘yol arkadaşım’ın senaristliğini üstlenerek bozdu ve son olarak ‘keşanlı ali destanı’ (2011) adlı dizinin yönetmenliğini üstlendi.

kulaktan kulağa yayılan ünü

davetsizmisafir’e verdiği bir röportajda “dizilerde sağladığım başarı, sinemada, bazı şeyleri istediğim gibi yapma özerkliği getirdi. ben dizi filmlerini sinema filmleri yapmak için yapıyorum.” diyen irmak,  televizyon dizileri ile eş zamanlı olarak popüler filmlere de imza attı. ilk uzun metrajı‘çilekli pasta’yı 2000 yılında, televizyon için çekti.

ardından, ‘bana şans dile’ (2001), ‘mustafa hakkında her şey’ (2004), ‘babam ve oğlum’ (2005), ‘ulak’ (2007), ‘issız adam’ (2008), ‘karanlıktakiler’ (2009), ‘prensesin uykusu’ (2010) ve son olarak ‘dedemin insanları’ (2011) adlı uzun metrajlı sinema filmlerine imza attı.

sinemada en önemli şeyin 'seyircide film çekiliyor hissinin uyanmaması' olduğu savunan irmak, yönetmenlik anlayışını beyazperde.com’a verdiği röportajında şu şekilde anlatıyor: “ atıyorum, ‘çok acıktım’ diye kadın giriyor içeriye. ama sahnenin sonuna kadar elindeki sandviçi, oynamak için, lafını söylemek için yemiyor. çok basit kardeşim, ye o zaman. hem ye, hem oyna, bu kadar basit. seyirci bu sahtekarlığı affetmiyor. madem çok acıktın o zaman ye. bazen bu kadar basittir. ama işte hem yiyip, hem konuşmak, hem de oynamak?”

filmleri özel bir tanıtıma ihtiyaç duymadan, kulaktan kulağa yayılarak salonları doldurmasıyla bilinen irmak, birçok projesinde aynı isimler ile çalıştı. çetin tekindor, hümeyra, şerif sezer, fikret kuşkan, melisa sözen, yetkin dikinciler, özge özberk, goncagül sunar, yönetmenin çalışmayı en çok sevdiği oyuncular arasında yer alıyor.

irmak’ın filmlerinde vazgeçemediği bir diğer unsur da çocuk oyuncular. hikayesini çocuklar üzerinden anlatmayı seven yönetmen, bunu kendi çocukluğunun kalabalık, mutlu bir ailede geçmesine bağlıyor.

başlıca ödülleri

antalya film şenliği 2004, behlil dal jüri özel ödülü, mustafa hakkında her şey

siyad türk sineması ödülleri, en iyi yönetmen, en iyi film, mahmut tali öngören-en iyi senaryo,  babam ve oğlum

istanbul film festivali,  halk jürisi ödülü , babam ve oğlum

nürnberg türkiye/almanya film festivali, halk jürisi ödülü, babam ve oğlum

uluslararası dadaş film festivali, en iyi senaryo, ulak

adana altın koza film şenliği, halk jürisi ödülü, ulak

istanbul film festivali, halk jürisi ödülü, ulak

rhode island film festivali, en iyi film, issız adam

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;