Haber analiz
Portre: Tayfun Pirselimoğlu
Özellikle tutunamayan karakterlerin hikayelerini anlatmayı seven Pirselimoğlu güzel sanatların her dalında söz sahibi bir yönetmen.

trabzon'da dünyaya gelen tayfun pirselimoğlu, orta doğu teknik üniversitesi'ni bitirdikten sonra viyana uygulamalı güzel sanatlar akademisi’nde resim ve gravür eğitimi aldı. bir dönem bağımsız sanat kuruluşu akademie genius’ta dersler verdi. viyana, istanbul, ankara, budapeşte, tallinn gibi birçok şehirde sergi açtı, ortak sergilere katıldı.
sinema kariyerine senaryo yazarlığı ile başladı. çok sayıda ödül alan, ilk kısa filmi ‘dayım'ı 1999'da, ikinci kısa filmi il silenzio e'doro 'yu (sükut altındır) 2002'de çekti.
en çok gişe yapan, ilk uzun metrajlı filmi ‘hiçbiryerde’yi, 2002’de kadri yurdatapan’ın verdiği 10 kutu filmle çekti.
röportajlarında karamsar bir kişi olduğunu dile getiren pirselimoğlu, “dünyanın gidişatının iyi bir yolda olmadığını düşünenlerdenim. ne ki, bunun gerektiğini de düşünüyorum. dibi bulmadan huzura kavuşamayacağız” diyor.
belki de bu yüzden, filmlerinde huzura kavuşamayan karakterlere yer veriyor. ‘vicdan ve ölüm’ üçlemesi bunun en belirgin örneklerinden biri.
istanbul’da gibi büyük bir şehirde, hayata bir türlü dahil olamayanların hikayesini anlatan üçlemenin ilk filmi ‘rıza’ dünya prömiyerini berlin film festivali’nde yaptı. film, ulusal ve uluslararası alanda aldığı ödüllerle pirselimoğlu’nun geniş kitleler tarafından tanınmasına aracı oldu.
dünyanın gidişatının iyi bir yolda olmadığını düşünenlerdenim.
‘rıza’yı üçlemenin diğer filmleri ‘pus’ ve ‘saç’ takip etti. ‘saç’ istanbul film festivali’nin büyük ödülü ‘altınlale’ye uzandı.
istanbul-izmir arasında geçen bir hikayeyi konu alan ‘ben o değilim’in çekimleri devam ediyor.
büyülemeyi sevmiyor
kamerasını durağan, düz açılarla kullanmayı tercih eden yönetmen, eksisinemaya verdiği röportajda izleyiciyi etkili unsurlarla ‘büyülemeyi’ sevmediğini söylüyor: ”hayatın da bizatihi böyle olduğunu düşünüyorum. yapay bir hızın, doğal olmayan bir akışın hayatımızı kapladığını düşünüyorum. bunun kırılması gereken bir durum olduğuna inanıyorum.”
yazar kimliğiyle de öne çıkan pirselimoğlu, kaleme aldığı dört roman (çöl masalları, kayıp şahıslar albümü, malihulya, şehrin kuleleri) ve bir hikaye kitabı (otel odaları) bulunuyor.
pirselimoğlu halen tablolarıyla zaman zaman türkiye'de ve yurtdışında sergilere katılıyor.
başlıca ödülleri
Yorumlar