Haber analiz
Türkiye'nin deprem haritası
Dünyanın en aktif ikinci deprem kuşağının topraklarından geçtiği Türkiye'de, 7'nin üzerinde çok sayıda deprem meydana geldi.
türkiye, yeryüzündeki en büyük depremlere yol açan ikinci deprem kuşağı üzerinde yer alıyor. dünya üzerindeki depremlerin yüzde 81'inin gerçekleştiği pasifik deprem kuşağı'ndan sonra ikinci sıradaki alp-himalaya kuşağı türkiye'den geçer.
cebelitarık boğazı'ndan endonezya'ya kadar geniş bir coğrafyayı etkileyen deprem kuşağı, türkiye'nin kuzeyini bir uçtan diğer uca kateder. dünyanın en hızlı hareket eden kuzey anadolu fay hattı'nda sık sık sismik hareketler görülür. 7,9 büyüklüğündeki 1939-erzincan, 7,2 büyüklüğündeki 1943-samsun, 7,5 büyüklüğündeki 1944-bolu, 7,1 büyüklüğündeki 1949-karlıova, 7 büyüklüğündeki 1967-bolu, 7,4 büyüklüğündeki 1999-marmara ve 7,2 büyüklüğündeki 1999-düzce depremleri bu fay hattında gerçekleşen en büyük sarsıntılar olarak kayıtlara geçti.
hakkari'den başlayıp hatay'a kadar uzun bir hat boyunca ilerleyen güney fay hattıyla birlikte, ege bölgesi'nde gediz ve büyük menderes nehirleri boyunca ilerleyen iki ayrı fay hattı daha vardır.
van'da 23 ekim 2011 tarihinde 7,2 büyüklüğündeki depreme neden olan fay hattının yanında van gölü çevresinde başka faylar da bulunuyor. ağrı ve erzincan çevresinde de önemli fay hatları var.
balıkesir-edremit, eskişehir, simav, burdur ve göller yöresi, iç anadolu bölgesi'nde volkanik dağların bulunduğu niğde ve kayseri çevrelerinde de faylar yer alıyor.
deprem riski nispeten az olan bölgeler ise anamur'un kuzeyindeki taşeli platosu, karaman'ı da içine alan konya ovası, mardin çevresi, mersin, edirne ve kırklareli ile antalya'dır.
kaynak: al jazeera
kaynak: al jazeera
Yorumlar