Türkiye

12 yıldır 'Hayata Dönüş' yok

Tek rütbeli askerin dinlenmediği 32 kişinin hayatına malolan cezaevi operasyonlarında, süren iki davada sadece erler yargılanıyor.

Haberin Öne Çıkanları

10 bin asker katıldı

300 yaralı

Yalman dinlenecek

Operasyonu cezaevlerinde yaşayan 12 yıl öncenin mahkumları ve yakınları, sorumluların adalete hesap vermesini istedi. [AA]

türkiye'de bundan tam 12 yıl önce cezaevlerindeki ölüm oruçlarını ve açlık grevlerini sonlandırmak adına, devlet yetkilileirinin 'hayata dönüş' adını verdikleri operasyonda 30 mahkum ile iki asker hayatını kaybetti, resmi kayıtlara göre 237 kişi yaralandı.

cezaevlerinde f tipi hücre sistemine geçilmesini protesto etmek amacıyla ülke genelinde yüzlerce mahkumun 20 ekim 2000'de başlattığı açlık grevlerinin ölüm oruçlarına dönüşmesi üzerine, türkiye 19 aralık 2000 sabahına hapishanelere yönelik bir operasyonla uyandı.

başta istanbul'daki bayrampaşa ve ümraniye olmak üzere 20 ayrı cezaevini hedef alan operasyona 10 bin asker ve polis katıldı. koğuşlara girilmesini engellemek için barikat kuran mahkumlara karşı duvarlar ve çatılar delinerek çok sayıda gaz bombası ve sinir gazı kullanıldı. operasyonda bazı mahkumlar doğrudan uzun namlulu silah yarasıyla hayatını kaybederken, çoğu mahkum da gaz bombalarından zehirlenerek ve koğuşlarda çıkan yangınlarda can verdi.

operasyonu protesto eden iki binden fazla kişi gözaltına alındı, 58 kişi tutuklandı. takip eden yıllarda operasyonla ilgili açılan davalardan ikisi mahkumların aleyhine sonuçlandı. dördü zamanaşımından kapandı, tutuklular ve jandarmaların birlikte yargılandığı bazı davalar ise karşılıklı beraatla sonuçlandı.

ümraniye cezaevindeki operasyonla iligili beş yıl, bayrampaşa cezaevi'ndeki operasyonla ilgili ise 10 yıl sonra dava açılabildi. 'bayrampaşa' davasında son olarak mahkeme dönemin jandarma genel komutanı orgeneral aytaç yalman'ın tanık olarak dinlenmesine karar verdi. sadece o gün operasyonda görev yapan erlerin tutuksuz yargılandığı davalarda bugüne kadar hiçbir üst rütbeli subay dinlenmedi. 

yıkılan cezaevi önünde anma

12'nci yılında operasyon istanbul'da protesto edildi. tecrite karşı mücadele platformu (tkmp) üyesi bir grup, operasyonda ölenlerin fotoğraflarının bulunduğu pankartla sağmalcılar metro durağından üç yıl önce yıkılan bayrampaşa cezaevi'nin bulunduğu alana doğru yürüyüşe geçti. 

sloganlar atan grup önüne bir basın açıklaması yaptı. operasyonun en büyük hapishane katliamı olduğu belirtilen açıklamada, "o günleri unutmadık, unutturmayacağız. haklı davamızdan vazgeçmeyeceğiz. bütün herkesi platformumuzla beraber bu davayı savunmaya davet ediyoruz" denildi.
 
basın açıklamasından sonra, söz konusu operasyonun gerçekleştirildiği dönemde hapishanelerde bulunan bazı kişiler yaşadıklarını anlattı. operasyonlarda hayatını kaybedenlerin yakınlarının da bulunduğu eylemde, grup yorum ve kutup yıldızı isimli gruplar şarkı söyledi.
 
gruptakiler, cezaevinin eskiden bulunduğu alana karanfiller bırakarak eylemlerini sonlandırdı.
 
'devlet katliamla yüzleşmeli'
 
başkent ankara'daki meclis binasında basın toplantısı düzenleyen ana muhalefet partisi chp'nin malatya milletvekili veli ağbaba, devletin mahpusların katliamıyla yüzleşmesini istedi.
 
operasyonun üzerinden geçen zamanda halen adaletin sağlanmadığını vurgulayan ağbaba, sürecin yüzlerce mağdur insan bıraktığını ve döneme ilişkin tek bir yetkilinin bile yargılanmadığını söyledi.
 
2000 yılından 11 mayıs 2012 tarihine kadar hapishanelerde 2 bin 46 kişinin hayatını kaybettiğini, 432 mahkumun intihar ettiğini belirten ağbaba, "görüldüğü gibi bugüne kadar kesintisiz olarak hayata döndürmeme operasyonu devam etmektedir. artık devlet yaşamlarından sorumlu olduğu mahpusların katliamıyla mutlaka yüzleşmelidir ve bu hayata dönüş operasyonlarının sorumluları derhal yargılanmalıdır" dedi.
 
kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;