İtalya

1800 yıllık sütuna adını yazdı, gözaltına alındı

Erasmus programı çerçevesinde Türkiye’den İtalya’ya giden öğrenci, Roma’da 1800 yıllık sütuna adını yazdı. Gözaltına alındıktan sonra 2 bin 200 euro tazminat cezasına çarptırılan öğrenci, serbest bırakıldı.

Konular: İtalya, Türkiye
[Fotoğraf: corriere.it]

italyan corriere della sera gazetesinde yer alan habere göre, aziz m. adlı bir erasmus öğrencisi, imparatorluk forumları’ndaki (fori imperiali) sütunlardan birine bozuk parayla adını yazdı.

pazar günkü olay sonrası çevredeki diğer turistler tarafından italyan güvenlik güçlerine ihbar edilen öğrenci gözaltına alındı. bir gece polis merkezinde bekletildikten sonra adliyeye götürüldü.

‘yasak olduğunu bilmiyordum’

aziz m. adliyedeki ifadesinde, “orada başka isimlerin de yazılı olduğunu gördüm. ben de kendi adımı yazmak istedim. bunun yasak olmadığını sanıyordum” dedi.

aziz m. tarihi kalıntılar açısından roma’nın en zengin bölgesi olan palatino tepesi’nde yer alan bu esere ağır hasar verdiği gerekçesiyle 200 euro para cezası ödedi. serbest bırakılan aziz m. roma belediyesi’ne ise 2 bin euro tazminat daha ödemek zorunda.

‘vandal adını ölümsüzleştirdi’

corriere della sera, haberinde, “iki gün önce tutuklanan vandal, adını sütunlara kazıyarak ebedileştirdi. tarihin bir parçasına acımasızca iz bıraktı” gibi ifadeler kullandı.

gazete bu izin, ancak çok hassas ve pahalı bir restorasyondan sonra yok edilebileceğini de belirtti.

palatino tepesi’ndeki sütunun tarihinin m.s. 2’nci yüzyıla dayandığı belirtiliyor. venedik meydanı (piazza venezia) ile kolezyum arasında kalan ve bir açık hava müzesine ev sahipliği yapan palatino tepesi’nde roma’nın köklerinin bulunduğuna inanılıyor.

roma mitolojisi'ne göre palatino tepesi, roma’nın kurucuları romulus ve romus’un dişi bir kurt tarafından bulunarak hayatlarının kurtarıldığı yer.

rus turist 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı

geçen yıl da kazbek akaev adlı bir rus turist, yine aynı bölgede yer alan kolezyum’un (flavianus amfitiyatrosu) duvarına adının baş harfini kazımış, 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

kaynak: dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;