Türkiye

22 özel madende üretim durdu

Maden ocaklarında çalışan işçilerin çalışma koşullarının düzeltilmesini de içeren "torba kanun"un Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanmasının ardından Zonguldak'ta özel sektöre ait kömür ocaklarında üretim durduruldu.

Konular: Türkiye
Zonguldak'ta 22 özel sektör maden işletmesinde üretim durduruldu. [Fotoğraf-AA]

zonguldak’ta faaliyet gösteren 22 özel sektör maden işletmesinde 16.00 - 24.00 vardiyasında çalışan işçiler ocaklardan çıkartıldı. bir sonraki mesaiye gelecek işçilerin ocaklara girmesine izin verilmeyeceği açıklandı.

ticaret ve sanayi odası başkanı salih demir, kentteki 22 özel sektör maden işletmesi temsilcisiyle toplantı yaptıklarını belirterek, "yasayla türkiye taşkömürü kurumu'ndan kiralanan maden sahalarındaki kömür üretimi büyük risk altında. yaklaşık 4 bin 500 maden işçisinin çalıştığı özel sektör maden işletmelerinde kömür üretimini durdurma kararı aldık" dedi.

maden işçilerinin çalışma saati düşüyor

kanuna göre, yeraltı maden işlerinde çalışanlar için yeraltındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak, günlük çalışma süresi 6 saati geçemeyecek.

yeraltı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmayacak, bir gün dahi çalışanlar kıdem tazminatından yararlanabilecek. 

işverenler, işçilerin ücretlerinin ödenip ödenmediğini kontrol etmekle ve varsa ödenmeyen ücretleri işçilerin banka hesabına yatırmakla yükümlü olacak.

zorunlu ve olağanüstü çalışılması gereken durumlar dışında, yeraltı maden işlerinde çalışanlara fazla mesai yaptırılamayacak.

yeraltı maden işlerinde çalışanlara zorunlu ve olağanüstü hallerde haftalık 36 saati aşan her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde 100 artırılmasıyla ödenecek.

kanunla yeraltında çalışan işçiler için yıllık ücretli izin sürelerinin 4 gün artırılması öngörülüyor. böylece, yeraltında çalışan ve 5 yıldan az kıdeme sahip bir işçinin iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile daha fazla belirlenmediği durumlarda en az 18 gün yıllık ücretli izin hakkı olacak.

madencilerin emeklilik yaşı 50'ye düşüyor

maden işçilerinin 55 olan emeklilik yaşı 50'ye düşürülecek. manisa soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenlerin eş ya da çocuklarından birine, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birine istihdam sağlanacak. ölenlerin sgk'ya olan bütün borçları silinecek ve hak sahibine aylık bağlanacak.

işadamları soma'da hayatını kaybeden madencilerin yasal mirasçılarına konut yaptıracak ve bu konutlar kurayla dağıtılacak.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;