Gülen örgütü soruşturmaları
22 polis adliyede
Gülen Cemaati'ne yönelik iki ayrı soruşturmada gözaltına alınan polislerden 22'si adliyeye sevk edildi. Haklarında gözaltı kararı olan polislerden altısı teslim oldu.
gülen cemaati'ne yönelik operasyonda gözaltında bulunan polislerden 22'si adliyeye sevk edildi.
haklarında gözaltı kararı olan ancak adreslerinde bulunamayan 11 polisten 6'sı teslim oldu.
teslim olan üç isim arasında istanbul istihbarat şubesi'nin eski müdürü erol demirhan da var. demirhan, ali fuat yılmazer'in ardından istanbul istihbarat şube müdürü olarak atandı. selam örgütü soruşturmasının yanı sıra 'kck soruşturması' ve 'dhkp-c avukatlar' soruşturmasını yürüttü. ancak 7 şubat 2012'deki mit krizi sonrası bu görevden alınarak ankara'da başka bir göreve atandı.
teslim olan diğer beş kişi; emniyet müdürü ahmet öztürk ile emniyet amirleri ismail aslan, murat hamarat, muhammed ali ikli ve başkomiser muhammed ikbal karaduman.
erol demirhan hakkında gözaltı kararı olan ve aranan dört emniyet müdüründen biriydi. diğer emniyet müdürleri mehmet yılmaz, halil karakuzu.
ayrıca başkomiserler fatih tezcan da hâlâ aranıyor.
iki polis serbest kalmıştı
soruşturma kapsamında gözaltına alınan polislerden ikisi çarşamba günü sorgularının ardından serbest bırakıldı.
rütbeli polislerin ifadesinin çarşamba ve perşembe günleri alınması bekleniyor. ancak bazı rütbeli polislerin susma hakkına kullanacağı öğrenildi. bu polislerden biri istanbul istihbarat şubesi'nin eski müdürü ali fuat yılmazer. yılmazer’in avukatı müvekkilinin emniyetteki sorulara cevap vermeyeceğini, susma hakkını kullanacağını ifade etti.
'bunlar şeref madalyaları'
bu polislerden kadri cemil y. de gazetecilere, "ben polisim. hırsız, terörist gördüm mü bulur, yakalarım" diye bağırdı.
polislere destek eylemi
şüpheli polislerin tutulduğu istanbul emniyet müdürlüğü'nün önü ailelerin eylemine sahne oldu. binanın önünde toplanan polislerin aileleri ve yakınları taşıdıkları dövizlerle operasyona tepki gösterdi.
"hırsıza geçit yok", "allaha şükür evimizden kutular çıkmadı", "saatlerimiz hep doğruyu gösterdi" gibi yazıların olduğu dövizlerle 17 aralık operasyonuna gönderme yapan aileler, gözaltındaki yakınlarına destek mesajı verdi. bazıları ise kur'an-ı kerim okuyup dua etti.
gözaltındaki terörle mücadele şubesi'nin eski müdür yardımcısı yurt atayün'ün oğlu mustafa atayün'ün ise emniyet istihbarat şubesi'nin eski müdür yardımcısı hayati başdağ'ın kelepçesini gösterdiği fotoğrafını tişörtüne bastırarak eyleme katıldı.
gülen cemaati'ne yönelik operasyon 22 temmuz salı günü sabaha karşı başlatıldı.
al jazeera'nin edindiği bilgilere göre polislere, "cebir ve şiddet kullanarak türkiye cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme", "casusluk", "usûlsüz dinleme", "resmi belgede sahtecilik", "suç uydurma", "özel hayatın gizliliğini ihlal", "konut dokunulmazlığını ihlal", "soruşturmanın gizliliğini ihlal" ve "delil üretmek" suçlamaları yöneltiliyor.
başbakan tayyip erdoğan da başbakan yardımcısı bülent arınç da operasyonun süreceği ve başka alanlara da sıçrayabileceği mesajı vermişti.
kaynak: al jazeera, aa
Yorumlar