Gülen Cemaati'ne yönelik iki ayrı soruşturmada gözaltına alınan polislerden 22'si adliyeye sevk edildi. Haklarında gözaltı kararı olan polislerden altısı teslim oldu.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünde bekleyen polis ailelerinin bulunduğu yere Erdoğan afişi asıldı. [Murat Eğilmez - Al Jazeera]

gülen cemaati'ne yönelik operasyonda gözaltında bulunan polislerden 22'si adliyeye sevk edildi. 

haklarında gözaltı kararı olan ancak adreslerinde bulunamayan 11 polisten 6'sı teslim oldu. 

teslim olan üç isim arasında istanbul istihbarat şubesi'nin eski müdürü erol demirhan da var. demirhan, ali fuat yılmazer'in ardından istanbul istihbarat şube müdürü olarak atandı. selam örgütü soruşturmasının yanı sıra 'kck soruşturması' ve 'dhkp-c avukatlar' soruşturmasını yürüttü. ancak 7 şubat 2012'deki mit krizi sonrası bu görevden alınarak ankara'da başka bir göreve atandı.

teslim olan diğer beş kişi; emniyet müdürü ahmet öztürk ile emniyet amirleri ismail aslan, murat hamarat, muhammed ali ikli ve başkomiser muhammed ikbal karaduman. 

Teslim olan polisler arasında eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan da var.
[[Fotoğraf: Murat Eğilmez / Al Jazeera Türk]]

erol demirhan hakkında gözaltı kararı olan ve aranan dört emniyet müdüründen biriydi. diğer emniyet müdürleri mehmet yılmaz, halil karakuzu.

ayrıca başkomiserler fatih tezcan da hâlâ aranıyor. 

iki polis serbest kalmıştı

soruşturma kapsamında gözaltına alınan polislerden ikisi çarşamba günü sorgularının ardından serbest bırakıldı.

rütbeli polislerin ifadesinin çarşamba ve perşembe günleri alınması bekleniyor. ancak bazı rütbeli polislerin susma hakkına kullanacağı öğrenildi. bu polislerden biri istanbul istihbarat şubesi'nin eski müdürü ali fuat yılmazer. yılmazer’in avukatı müvekkilinin emniyetteki sorulara cevap vermeyeceğini, susma hakkını kullanacağını ifade etti.

'bunlar şeref madalyaları'

yılmazer, çarşamba sabah saatlerinde sağlık kontrolünden geçirilmek için haseki eğitim ve araştırma hastanesi adli tabipliği'ne götürüldüğünde de kendisine kelepçe takılmasına tepki gösterdi. "bu şeref madalyalarını görün, bunlar şeref madalyalarıdır. bunlar da bugünün polisliğidir. reza'lara (rıza sarraf) yapılmamış polisliği görüyoruz. bunlar devletimden aldığım şeref madalyalarıdır. türkiye görecek, tarihe geçecek" dedi.

bu polislerden kadri cemil y. de gazetecilere, "ben polisim. hırsız, terörist gördüm mü bulur, yakalarım" diye bağırdı.

polislere destek eylemi

şüpheli polislerin tutulduğu istanbul emniyet müdürlüğü'nün önü ailelerin eylemine sahne oldu. binanın önünde toplanan polislerin aileleri ve yakınları taşıdıkları dövizlerle operasyona tepki gösterdi. 

Emniyetin önündeki kalabalık giderek kalabalıklaştı. [Murat Eğilmez/Al Jazeera]

"hırsıza geçit yok", "allaha şükür evimizden kutular çıkmadı", "saatlerimiz hep doğruyu gösterdi" gibi yazıların olduğu dövizlerle 17 aralık operasyonuna gönderme yapan aileler, gözaltındaki yakınlarına destek mesajı verdi. bazıları ise kur'an-ı kerim okuyup dua etti. 

gözaltındaki terörle mücadele şubesi'nin eski müdür yardımcısı yurt atayün'ün oğlu mustafa atayün'ün ise emniyet istihbarat şubesi'nin eski müdür yardımcısı hayati başdağ'ın kelepçesini gösterdiği fotoğrafını tişörtüne bastırarak eyleme katıldı.

Atayün'ün oğlu eyleme bu tişörtle destek verdi. [Murat Eğilmez/Al Jazeera]

gülen cemaati'ne yönelik operasyon 22 temmuz salı günü sabaha karşı başlatıldı.

al jazeera'nin edindiği bilgilere göre polislere, "cebir ve şiddet kullanarak türkiye cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme", "casusluk", "usûlsüz dinleme", "resmi belgede sahtecilik", "suç uydurma", "özel hayatın gizliliğini ihlal", "konut dokunulmazlığını ihlal", "soruşturmanın gizliliğini ihlal" ve "delil üretmek" suçlamaları yöneltiliyor.

başbakan tayyip erdoğan da başbakan yardımcısı bülent arınç da operasyonun süreceği ve başka alanlara da sıçrayabileceği mesajı vermişti.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;