Türkiye
23 Nisan'da 1915 gündemi
23 Nisan kutlamaları için Meclis'te yapılan özel oturumda 1915 olayları ön plana çıktı. Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Davutoğlu olayları 'soykırım' olarak tanımlayanları eleştirdi.

meclis başkanı cemil çiçek’in başkanlığındaki oturumda başbakan davutoğlu, chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu ve mhp genel başkanı devlet bahçeli konuştu. hdp adına ise grup başkanvekili idris baluken söz aldı. cumhurbaşkanı erdoğan özel oturumu genel kurul’daki şeref locası’ndan izledi.
çiçek’ten ‘soykırım’ tepkisi
genel kurul'daki oturumda ilk olarak konuşan meclis başkanı cemil çiçek, 1915 yılında yaşanan olaylar konusunda bazı ülke parlamentolarında alınan kararları eleştirdi. “iftira ve karalama kampanyası” ifadesini kullanan çiçek şunları söyledi:
"bu yüce çatı altında milletin meclisi'nin başkanı olarak belirtmek isterim ki, 1915'te ermeni çetecilerin eline silahı tutuşturanlar, on binlerce vatan evladının masum kanını akıtılmasını teşvik ve tahrik edenler, her türlü desteği sağlayanlar ile günümüzde ülkemizi kana bulayan binlerce vatandaşımızın kanını akıtıp, yüreğimizi dağlayan teröristlere silah veren, eğiten, teşvik eden her türlü desteği veren aynı adrestir, aynı çevrelerdir.
şimdi de sözde soykırım yalanlarıyla yeni bir saldırı başlattılar. bunu iyi anlamamız lazım. bir şey daha bilmemiz gerekir ki, bu söylemleri ve kararları alanların bazılarının elleri kirlidir ve kanlıdır. bunu bizim üzerimizde temizlemeye çalışıyorlar. anadolu'yu kendine yurt edinen milletlerin her zaman uyanık durması gerekir. birliğini bozan, düşmanın oyununa gelen milletler, tarih sahnesinden çekilip gitmişlerdir. enerjini koruyan milletler tarihin öznesi olmaya devam etmişlerdir. bizim de her zaman dik ve uyanık olmamız gerekir. birliğimize ve dirliğimize kastedenlere fırsat vermememiz icap eder"
"iftiraları reddediyoruz"
cemil çiçek’in ardından başbakan ahmet davutoğlu ak parti adına kürsüye geldi.
davutoğlu’da çiçek gibi 1915 olaylarına konuşmasında yer verdi. "dinler arası, mezhepler arası, etnik gruplar arası mücadeleyi körükleyen, kapanan yaraları ısrarla açmak ve kanatmak isteyen kışkırtıcı beyan ve açıklamaların avrupa parlamentosu gibi, bölgesel ve küresel barışı gözetmesi gereken kurumlardan gelmesi, avrupa’nın ve insanlığın geleceği adına endişe ve kaygı vericidir" dedi.
başbakan davutoğlu konuşmasını tamamladıktan sonra chp ve mhp genel başkanlarının oturduğu sıralara yönelerek onlarla tokalaştı.
kılıçdaroğlu erdoğan’ı selamladı
davutoğlu’ndan sonra kürsüye chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu geldi.
kılıçdaroğlu “sayın başkan, sayın cumhurbaşkanı diyerek erdoğan'ı da selamladı. chp lideri ve milletvekilleri erdoğan'ın yemin törenine katılmamıştı.
meclis’in ‘gazi meclis’ olduğunu söyleyen kılıçdaroğlu sözü üstü kapalı olarak başkanlık sistemine getirdi:
"bu kadar acı tecrübeyi geçiren bir milletin, bundan sonra egemenliğini bir kişiye vermesi kesinlikle mümkün değildir. bu ülkede egemen olan millettir. ve millet egemenliğini kurumlar aracılığıyla kullanır. yasama, yürütme ve yargı birbirinin karşıtı değil, çağdaş bir işbirliği içinde çalışması gereken kurumlardır. bu kurumlar demokraside denge ve denetleme ağlarını oluşturur. güçler ayrılığının özü, demokrasiyi güçlendirmek ve milletin hakkını, hukukun güvence altına almaktır. ama maalesef bu konuda ciddi sorunlar yaşıyoruz.”
24. dönem'de sadece chp milletvekillerinin verdikleri soru önergelerinden 11 bin 436'sının cevaplandırılmadığını söyleyen kılıçdaroğlu, “açıkça sormak istiyorum; böyle bir tablo, bu meclisin saygınlığına gölge düşürmez mi? bizim yaklaşık 150 yıllık parlamenter demokrasi tarihimiz var. parlamenter demokrasi, sosyal ve siyasal kültürümüzün bir parçasıdır. bu meclisin yetkilerini gasp etmeye çalışan, meclisi de kanun yapma fabrikası olarak gören bir anlayış, demokrasimizin gelişmesinin ve derinleşmesinin önündeki en büyük engeldir. “ dedi.
bahçeli’den başkanlık sistemi eleştirisi
mhp genel başkanı bahçeli ise konuşmasında cumhurbaşkanı erdoğan’ın ve ak parti’nin başkanlık sistemi önerisini eleştirdi. bahçeli, "türkiye cumhuriyeti’nin üzerine bina edildiği parlamenter sistemi kötüleyenler, bir defa ilk meclisi özde hazmedemeyenlerdir. rejim ve sistem değişikliği teklifi, türkiye cumhuriyet’ine sivil mahiyetli bir darbe olup, aynı zamanda ilk meclisi yok sayma teşebbüsüdür" dedi.
bahçeli de meclis başkanı ve çiçek gibi 1915 olayları için ‘soykırım’ ifadesinin kullanılmasını eleştirdi:
"türk milleti dönemin şartlarında gereğini yapmış, en azından son yurdumuzun yüz yılını teminat altına almıştır. soykırım yalanına bel bağlayanların ne söyleyip neyi nasıl karara bağlayacakları artık milletimizin umurunda değildir"
hdp; kaymaz, önkol ve elvan’ı andı
hdp eş başkanı demirtaş adına grup başkanvekili idris baluken sözlerine, “ sayın başkan, cumhurbaşkanı, milletvekilleri ve sevgili çocuklar ' diyerek başladı.
uğur kaymaz, ceylan önkol, berkin elvan'ı anan, yoksulluğun en büyük mağdurunun çocuklar olduğunu söyleyen baluken şunları söyledi:
"sokakta yaşamaya mahkum edilen çocuklarımızın sönen göz ferleri, gelecek hayallerimizin temellerini derinden sarsıyor. tarlada yarı aç çalıştırılan her çocuğun elindeki nasırlar, toplum olarak vicdanlarımızın biraz daha taşlaşmasına sebep oluyor. yetersiz beslenen, şiddete uğrayan her bir çocuğun feryadı, bizi insanlığımızdan vuruyor. bu gerçekle mücadele etmeden, yoksulluğun ve yoksunluğun geleceğini kökünden yok ettiği çocuklarımız üzerindeki etkisi ortadan kaldırılmadan, yarınlara dair düşler kuracağımızı kimse iddia edemez. tüm çocuklarımızın eşit, özgür, mutlu ve sağlıklı oldukları ülke için mücadele kararlılığımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum."
meclis'te grubu bulunmayan partilerin genel başkanlarına da 3 dakika süreyle söz verildi. anadolu partisi genel başkanı emine ülker tarhan “ kindar adamlara inat, diktatörlük diye yanıp tutuşanlara dikkat edin diyeceğim cocuklara, kızlı erkekli oturmayı yoldan çıkmak sananlara ders verin diyeceğim, hem terörist terörist diye bağırıp, teröristle müzakere yaptılar diyeceğim… saraylarda yeni osmanlıcılık yapmaya kalkışanların maceraları bitiyor diyeceğim” dedi.
emine ülker tarhan'ın konuşmasını meclis'te sadece iki milletvekili; chpli adnan keskin ile ali rıza öztürk alkışlarken; cumhurbaşkanı erdoğan da tarhan konuşmasını dinlerken güldü.
24. dönemin son genel kurulu
özel oturum aynı zamanda 24. dönem milletvekillerinin katıldığı son genel kurul oturumu oldu. 7 haziran 2015'de yapılacak seçim için meclis tatile girdi. seçim çalışmaları nedeniyle meclis’teki sıraların yarıya yakını boş kaldı. ancak liste dışı kalan milletvekilleri de özel oturuma katıldı.
hdp'den idris baluken, sırrı süreyya önder ve esat canan'ın da aralarında bulunduğu 5 milletvekili özel oturuma katıldı.
cumhurbaşkanı erdoğan cemil çiçek oturumu açtıktan hemen sonra genel kurul'da locadaki yerini aldı. istiklal marşı okunduktan sonra meclis başkanı cemil çiçek cumhurbaşkanı erdoğan'ın geldiğini belirtince ak parti milletvekilleri erdoğan'ı alkışladı.
çiçek veda etti
meclis başkanı çiçek oturumun sonunda meclis’e veda etti. “hepinize ailelerinizle birlikte mutlu bir hayat diliyorum. seçimden çıkacak sonuçların hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi. çiçek, seçimlerden sonra yapılacak yemin törenine kadar meclis’i kapattı.
meclis’teki kutlamalar akşam da meclis başkanı cemil çiçek’in ev sahipliğini yapacağı resepsiyonla sürecek.
kaynak: al jazeera
Yorumlar