Asya - Pasifik

25 yıl sonra Tiananmen

1989'da Çin'in başkenti Pekin'de yüzlerce göstericinin öldürüldüğü Tiananmen olaylarının yeni fotoğrafları yayınlandı.

Konular: Asya - Pasifik

national geographic, tiananmen olaylarının 25'inci yıldönümü nedeniyle olayları fotoğraflayan muhabirlerle konuştu. haberde 25 yıl sonra ilk kez gün ışığına çıkan fotoğraflara da yer verildi.

ilk kez yayınlanan bu fotoğrafları çeken david turney, pekin’e paris'ten gitmişti. turney dergideki röportajında tiananmen’deki havayı “yükselişe geçen bir insan ruhu vardı” diye anlattı. 

tiananmen olaylarının simgesi haline gelmiş, kendini tanklara siper eden genç fotoğrafını çeken stuart franklin de national geographic'e o günleri anlattı. franklin uluslararası fotoğraf ajansı magnum için çin’de giderek büyüyen öğrenci gösterilerini fotoğraflamakla görevlendirilmişti. dubai-pekin uçağına binmeden önce havaalanından bir lens aldı. 

5 haziran 1989’da franklin’in satın aldığı zoom lens işe yaradı. pekin oteli’nin balkonundan 800 metre uzaktaki o tarihi anı görüntüledi.

yalnız bir adam sıra sıra ilerleyen tankların önünde duruyordu. çin tanklarının geçişine meydan okuyan bu yalnız adam daha sonra tank adam, meçhul âsi gibi isimlerle tarihe geçecekti. adı hiçbir zaman tam olarak öğrenilemedi.

'filmleri tuvalete sakladı'

stuart franklin’in fotoğraf makarası ise birçok badire atlatacaktı. çin istihbaratının otel odasını basmasının ardından filmi tuvalete sakladı. daha sonra bir çay kutusu içinde ülkeden çıkarttı. franklin 25 yıl sonra o günleri national geographic’e şöyle anlattı:

"bir fotoğrafçı, gazeteci olarak olaylara tanık olma gibi bir ayrıcalığımız var. benim hafızamda da o an orada olmakla ilgili bir ayrıcalık hissi vardı. çünkü televizyonda ya da şu an cep telefonlarınızda ne görürseniz görün orada olunca ayrıntıları ve çelişkileri fark ediyorsunuz. üç dakikalık bir televizyon haberinde anlatılan büyük bir olay anlatıldığından daha büyük olabilir. orada olmak çok önemli."

4 haziran 1989’da 2 bin 700 kişinin öldüğü, kayıpların bilinmediği tianenmen olaylarında 10 bin kişi yaralandı.

kaynak: national geographic, facebook.com/davidturnley

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;