Türkiye
4+4+4 gerilimi büyüyor
AKP zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran teklifi haftaya meclise taşımaya hazırlanırken, CHP komisyon toplantısının geçersiz sayılmasını istedi.
Haberin Öne Çıkanları
Partilerin 4+4+4 taktikleri
AKP teklifin arkasında
CHP dilekçe verdi

türkiye'de sekiz yıllık zorunlu eğitimin 4'er yıllık üç aşamada 12 yıla çıkarılmasını öngören ve tbmm milli eğitim, kültür, gençlik ve spor komisyonu'ndan kavgalı bir oturumda geçen kanun teklifi, önümüzdeki hafta meclis genel kurulu'na gelecek.
iktidardaki akp'ten grup başkan vekili mahir ünal, ana muhalefet partisi chp'nin komisyon toplantısı için iptal talebinde bulunduğu ‘4+4+4’ olarak anılan yasa teklifiyle ilgili olarak, "muhtemelen önümüzdeki hafta tbmm genel kurulu'na gelir" dedi.
meclisteki görüşmelerin sakin geçeceğini belirten ünal, "komisyonlardan farklı olarak genel kurul'da çalışma usul ve esasları daha belirgin olduğu için fazla sorun çıkacağını zannetmiyorum. kürsü işgali akp'ye karşı yapılmamıştır, bizzat meclis'e karşı yapılmıştır" ifadesini kullandı.
ne olursa olsun meclisin çalışması gerektiğini vurgulayan ünal, komisyondaki olayları karşılıklı 'arbede' olarak tanımlayarak meclis çalışmadığı zaman ülkenin krize gireceğini söyledi.
gelen itirazları da değerlendiren ünal, 'teklifin yok hükmünde olduğu' yönündeki görüşle ilgili "bir şeyin yok hükmünde olması için onun hukuki zemininin olmaması gerekiyor. eğer parlamenter sistem içerisinde meclisin çalışma şekline aykırı bir durum varsa, bu yok hükmünde kabul edilir. yoksa birilerinin 'bu yok hükmünde' demesiyle, o şey yok hükmünde olmaz. bir şey hukuki değilse, meclisin tüzüğüne, teamülüne dolayısıyla hukukuna uygun değilse yok hükmündedir" diye konuştu.
başbakan yardımcısı ve hükümet sözcüsü bülent arınç da, bu ‘üzücü görüntülerin meclise yakışmadığını’ söyledi. arınç, ana muhalefet partisi chp’yi de teklifi tartışmaya çağırarak, “muhalefetin istekleri samimi olsaydı, konuyla ilgili konuşurdu” ifadesini kullandı.
chp itiraz etti
teklife şiddetle karşı çıkan chp ise, komisyon toplantısının geçersiz sayılması için tbmm başkanı çiçek'e dilekçe sundu.
grup başkanvekilleri akif hamzaçebi ve muharrem ince'nin imzasını taşıyan dilekçede, ''tbmm içtüzüğüne göre, meclis başkanı olarak görevinizi yerine getirerek, 11 mart pazar günü yapılan toplantının, anayasa ve içtüzüğe aykırılığı yönünden geçersiz sayılması doğrultusunda işlem yapmanızı, usulsüzlükler ve bunların hukuksuz sonuçları ortadan kaldırılmadığı takdirde tbmm çalışmaları ve başkanlığın tutumuyla ilgili anayasa ve içtüzüğün grubumuza sağladığı tüm hakları kullanacağımızı bildiririz'' ifadesine yer verildi.
kanun teklifi pazar günü tbmm milli eğitim, kültür, gençlik ve spor komisyonu'nda kavgalı bir oturumun ardından kabul edilmişti. akp ile chp ve mhp milletvekillerinin yumruklaştığı komisyon salonunda bazı kadın milletvekilleri ezilme tehlikesi atlatmıştı. iktidar partisi akp'nin milletvekillerinin oylarıyla kabul edilen teklife chp ve mhp'den sert eleştiriler gelmişti.
26 maddelik teklifin komisyon görüşmeleri bir hafta sürmüş, oturumların çoğunda da arbede çıkmıştı.
eğitimde yeni dönem
4+4+4 sistemi ile birlikte, daha önce sekiz yıllık zorunlu eğitimde kaldırılan ortaokullar geri geliyor. 12 yıllık zorunlu eğitimin ilk iki kademesini dört yıl ilkokul ve ardından dört yıl ortaokul oluşturacak. bu iki kademeye birlikte ‘ilköğretim’ adı verilecek.
ilköğretim 6-13 yaş grubundaki çocukların eğitimi ve öğretimini kapsayacak, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunlu ve devlet okullarında parasız olacak.
yasanın yayımı tarihinde ilköğretim kurumlarının 5, 6, 7 ve 8. sınıflarında eğitim görenler, eğitimlerini bu kurumlarda tamamlayacak.
teklifle, 12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasının başlangıç tarihi bakanlar kurulu tarafından belirlenecek. 12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasına geçilinceye kadar ortaokulu tamamlayanlara ilköğretim diploması verilecek.
mecburi ilköğretim çağı 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsayacak. bu çağ, çocuğun 6 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlayıp, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda bitecek.
12 yıllık zorunlu kesintili eğitimin son aşamasını oluşturan ortaöğretim kurumları ise yasada, ortaokuldan sonra 4 yıllık zorunlu öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları olarak tanımlanıyor. bu okulları bitirenlere ortaöğretim diploması verilecek.
katsayıda değişiklik
teklifle, üniversiteye girişteki katsayı uygulamasına ilişkin düzenlemeler de yapılıyor. buna göre, yükseköğretim kurumlarına, esasları yök tarafından belirlenen merkezi sınavlarla girilecek. yerleştirme puanlarının hesaplanmasında adayların ortaöğretim başarıları dikkate alınacak.
ortaöğretim kurumlarını birincilikle bitiren adaylar için mevcut kontenjanların yanı sıra yök kararı ile ayrı kontenjanlar belirlenebilecek.
kişinin üniversitede, ortaöğretim kurumundan mezun olduğu meslek dalıyla aynı bölüme yerleşmesi halinde ortaöğretim puanına ek olarak, ortaöğretim puanının yüzde 6'sı yerleştirme puanına eklenecek.
mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler, bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya bunlara en yakın olan mesleki ve teknik önlisans yükseköğretim programlarına sınavsız olarak yerleştirilebilecek.
teklif ile, rize üniversitesinin adı 'recep tayyip erdoğan üniversitesi', kayseri abdullah gül üniversitesinin adı 'abdullah gül üniversitesi', zonguldak karaelmas üniversitesinin adı 'bülent ecevit üniversitesi', konya üniversitesinin adı da 'necmettin erbakan üniversitesi' şeklinde değiştirilecek.
kaynak: ajanslar
Yorumlar