Türkiye

4+4+4'te değişiklik

İlk dört yılın ardından okula gitmeden eğitimin tamamlanması imkanı sadece engelli öğrencilere verilecek. Hükümet, imam hatip ve meslek liselerine geçiş konusunda ise kararlı.

Haberin Öne Çıkanları

AKP geri adım attı

Son dörde açık öğretim

Muhalifler tatmin olmadı

Erdoğan, 12 yıllık kesintisiz eğitimle sekiz yıllık kesintisiz eğitimin verdiği hasarı telafi ettiklerini söyledi. [AA]

sekiz yıllık kesintisiz eğitime son vererek dörder yıllık üç dilim halinde 12 yıla çıkarmayı öngören teklifi yönelik itirazlar kabul gördü. akp,  meclis'te komisyon görüşmeleri süren düzenlemede değişikliğe gitti.

dördüncü sınıftan sonra evden eğitim imkanı, sadece engelli öğrenciler için getirilecek. diğer öğrenciler sekizinci sınıftan sonra isterlerse kalan dört yıllık zorunlu bölümü açık öğretim yöntemiyle tamamlayacak.

hükümet, imam hatip ve meslek liselerine ilk dört yılın ardından geçiş olanağı sağlanmasında ise kararlı.

partisinin tbmm grup toplantısında konuşan başbakan recep tayyip erdoğan, 12 yıllık kesintisiz eğitimle sekiz yıllık kesintisiz eğitimin verdiği hasarı telafi ettiklerini söyledi.

erdoğan, sekiz yıllık kesintisiz eğitimin imam hatip liselerinin önünü kapatarak, dindar nesiller yetişmesini önlemek isteyen 28 şubat aktörlerinin ürünü olduğunu belirtti.

erdoğan “meslek liselerinin önü yeniden açılacak. türkiye'nin, ekonominin ihtiyacı olan yetişmiş ara elemanı ihtiyacı bu sistemle karşılanacaktır” diye konuştu.

ilk dört yıllık dönemde devam zorunluluğu getirdiklerini belirten erdoğan, kız çocukların eğitimden kopacağı endişesinin yersiz olduğunu, ilk dört yılın ardından çocukların eğitimlerine ne yönde devam edecekleri konusunda seçme hakkına sahip olacaklarını söyledi. 

muhalefet tatmin olmadı

chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu ise hükümetin açıklamalarını inandırıcı bulmadı.

kılıçdaroğlu, “türkiye’nin en önemli sorunu hiçbir yerde tartışılmadan meclis’e getiriliyor. bütün annelere sesleniyorum sizin çocuğunuzun geleceği ellerinden alınıyor. sesinizi çıkarın anneler… “ ifadelerini kullandı.

mhp genel başkanı devlet bahçeli ise tartışmaların imam hatipler üzerinden yürütülmemesi gerektiğini söyledi. bunun kutuplaşmaya neden olduğunu öne süren bahçeli, “bu ülkede meslek veya imam hatip lisesinde okuyan evlatlarımızın hiç kimseden eksik kalır yanı ya da herhangi bir yetersizlikleri bulunmamaktadır'' ifadelerini kullandı.

bdp genel başkanı selahattin demirtaş ise zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran teklifle ilgili milli eğitim bakanı'nın ''mgk'ya bilgi verdiğini'' savundu.

demirtaş, milli eğitim bakanı, daha parlamentonun bilgisi olmadan, mecliste komisyonlarda tartışılmadan gidip askere brifing veriyor, onları ikna etmeye çalışıyor'' iddiasında bulundu.
konunun ''imam hatiplere indirgenmemesi gerektiğini belirten demirtaş, “mesele dindar gençlik yetiştirme değil uysal gençlik yetiştirme meselesidir” dedi.

tüsiad'ın yanıtı gecikmedi

erdoğan, 12 yıllık zorunlu eğitim tasarısnı eleştiren tüsiad için de sert sözler sarfetti. başbakan'ın eleştirilerinin ardından tüsiad yazılı bir açıklama yaptı.

 

açıklamada,  "eğitim gibi can alıcı bir konuda tbmm'ye sevk edilmiş bir kanun teklifine, bir sivil toplum örgütü olarak görüş bildirmek demokratik anlayışın gereğidir'' denildi.

kanun teklifiyle mesleki yöneltme ve yönlendirmenin çok erken yaşlara çekildiğine işaret eden tüsiad, bu durumun temel eğitimin yetersiz kalmasına ve bilinçsiz meslek seçimlerine yol açacağını belirtti.
    
tüsiad, ''bir iş dünyası temsil örgütü ve sivil toplum örgütü olarak bu konularda çalışmaya ve görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz" açıklamasını yaptı.

'ömer dinçer teklife değinmedi'

cumhurbaşkanı abdullah gül ise pazartesi günü köşk'te yapılan milli güvenlik kurulu toplantısına milli eğitim bakanı ömer dinçer’in doğu ve güneydoğu anadolu bölgelerindeki öğretmen açığı ve eğitim alanındaki ihtiyaçlar hakkında bir sunum yaptığını belirterek kesintisiz eğitimin 12 yıla çıkarılması konusuyla ilgisi olmadığını söylemişti.

kesintisiz eğitimin sekiz yıldan dörder yıllık üç dilim halinde 12 yıla çıkarılması teklifi ile ilköğretim dördüncü sınıftan sonraki zorunlu sekiz yıllık eğitim diliminin okula gitmeden tamamlanabilmesi öngörülüyordu. bunun için de açık öğretim benzeri evden eğitim modeli düşünülüyordu.

teklif çeşitli partileri, eğitim sendikaları ve  bazı sivil toplum kuruluşlarının tepkisine neden olmuştu.

teklifin kız çocuklarının 10 yaşından sonra eve kapatılmasına, çocuk işçilerin sayısının artmasına, kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesine, eğitim süresinin dört yıla inmesi gibi istenmeyen sonuçlara yol açabileceği öne sürülmüştü.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;