Mısır'da darbe dönemi

45 gün daha cezaevinde

Mısır'da Ocak'tan beri açlık grevi yapan Al Jazeera muhabiri Abdullah Şami'nin gözaltı süresini 45 gün daha uzatıldı. Dünya Basın Özgürlüğü gününde hakim karşısına çıkan üç Al Jazeera çalışanının mahkemesi ise yedinci kez ertelendi.

Konular: Mısır, Ortadoğu
Mahkeme Al Jazeera çalışanlarının kafesten çıkarak hakim karşısında savunma yapmasına izin verdi. [Fotoğraf: @MMouradAly]

mısır'da askeri darbeden sonra gazetecilik yaparken gözaltına alınan al jazeera muhabiri abdullah şami, ağustos ayından beri suçlama olmaksızın hapiste tutuluyor. şami durumunu protesto etmek amacıyla 103 gündür açlık grevi yapıyor ve sağlık durumu giderek kötüleşiyor. 

mısır'da 130 gündür haksız suçlamalarla gözaltında tutulan al jazeera çalışanları peter greste, muhammed fehmi ve bahir muhammed'in yargılandığı dava da 15 mayıs'a ertelendi.

dünya basın özgürlüğü gününde hakim karşısına çıkan al jazeera çalışanlarının kefaletle serbest bırakılma talepleri de ikinci kez reddedildi. 

bir gün önce dünya basın özgürlüğü ödülü alan al jazeera prodüktörü muhammed fehmi savunmasında bir gazeteci olarak işini yaparken hem müslüman kardeşlerle, hem de ülkenin istihbarat birimleri, polisi ve hükümetle bağlantı içinde olması gerektiğini anlattı. 

al jazeera çalışanları terör örgütü ilan edilen müslüman kardeşler teşkilatı'na yardım etmek ve yalan haber yaymakla suçlanıyor. 

fehmi, “bugün dünya basın özgürlüğü günü. sizden adil bir şekilde bizi serbest bırakmanızı  rica ediyorum” dedi. hakim fehmi'nin talebini reddetti.  

fehmi’den sonra al jazeera muhabiri peter greste konuştu. greste, “şu an bize yönelttiğiniz iddiaların hiçbir kanıtı yok. büyük bir hata yapıyorsunuz. herhangi bir toplumda basın özgürlüğü olmadan hiçbir şey yapamazsınız, mısır'da dengeyi kuramıyorsunuz ve sizin sonunuz da bizim yerimize hapise atılmak olacak" dedi. 

üç gazeteci mahkeme salonundan çıkarılırken "dünya basın özgürlüğü günü kutlu olsun" diye seslendi.

gazetecilere uluslararası destek

al jazeera, gazetecilerine karşı yöneltilen tüm suçlamaları reddediyor.

abd ve ingiltere, dünya basın özgürlüğü gününde tutuklanan gazatecilerin serbest bırakılması için mısır yetkili makamlarına çağrıda bulundu.

dünya basın özgürlüğü kanada komitesi, dünya basın özgürlüğü günü nedeniyle bu yıl on altıncısı verilen ödüle, mısır kökenli bir kanadalı olan muhammed fehmi’yi layık gördü. 

birleşmiş milletler genel sekreteri ban ki-moon da perşembe günü mısır dışişleri bakanı nebil fehmi ile yaptığı görüşme sırasında gazetecilerin hapiste tutulmalarıyla ilgili endişelerini dile getirdi.

sınır tanımayan gazeteciler, 11 nisan’da mısır makamlarına yaptıkları çağrıyla, haksız suçlamalarla gözaltında tutulan al jazeera çalışanlarının koşulsuz serbest bırakılmalarını istedi. 

hapisten mektuplar

greste, fehmi ve muhammed, dünya basın özgürlüğü günü nedeniyle kendilerine destek olanlara minnetlerini ifade eden ve serbest bırakılmaları çağrısı yapan mektuplar gönderdi.

fehmi mektubunda “gazeteci, haberi yapan yerine haberin kendisi haline geldiğinde, kendinize ‘bu neden oldu ve mısır’ın en kötü anılan hapishanesinde terör suçlularının kaldığı kanatta tutulmanızdan kim sorumlu?’ diye soruyorsunuz. beni ve arkadaşlarımı ulusal güvenliğe bir tehdit ve terör örgütü üyesi olmamız gerekçesiyle susturmak, mısırlıların zekâsına ve yeni yürürlüğe giren anayasayla güçlendirilmeye çalışılan demokrasiye hakarettir.” diye yazdı.

greste de mektubunda şu ifadelere yer verdi:

“şunu kabul etmeliyiz ki, bugün ve geçtiğimiz birkaç aydır basın özgürlüğü, hapse atılmamızdan önce hayal edilemeyecek boyutlarda savunuluyor. basın özgürlüğünü korumak adına dünya çapında sayısız protesto gösterisi, sıradışı bir internet kampanyası, imza kampanyaları, konferanslar ve başvurular yapıldığını gördük.”

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;