Türkiye
8 kişi tutuklandı 50 kişi adliyede
Yolsuzluk soruşturmasında Emniyet'teki işlemleri tamamlanan şüpheliler adliyeye sevk edildi.
Haberin Öne Çıkanları
Perşembe 5 kişi bırakıldı
Savcı Öz'den açıklama yok
üç bakanın çocuklarının, bürokrat ve işadamlarının kapsayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında gözaltına alınanlardan dokuzu perşembe öğle saatlerinde adliyeye sevk edildi. savcılık tarafından sorgulanan şüphelilerden yedisi, tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. savcılık diğer iki kişiyi serbest bıraktı. daha sonra bir kişi daha adliyeye gönderildi ve tutuklanması talebiyle mahkemeye sevkedildi.
yedi tutuklama
mahkeme, gözaltında tutulan fatih belediye başkanı mustafa demir'in kardeşi sebahattin demir, kader demir, mustafa bayhan, yene çavdar, selim velioğlu, ümit isa döğer ve imren özbey'in, "rüşvet için anlaşmak suretiyle rüşvet almak ve vermek" suçlarından, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların tespit edilmesi nedeniyle tutuklanmasına karar verdi. bir kişinin ise mahkemedeki sorgusu devam ediyor.
üç kişi daha serbest
emniyetteki sorguları tamamlanan taş yapı inşaat ve taahhüt sanayi ve ticaret a.ş. yönetim kurulu başkanı emrullah turanlı, oğuzhan usta ve okay dikmen, sağlık kontrolünün ardından serbest bırakıldı.
hastane çıkışında konuşan işadamı turanlı, "cahilce hazırlanmış, mantıksız, hiçbir şeyden habersiz, tamamen iftira olan bir hadisedir. amaçlıdır. bizimle ilgili olan suçlamaların delillerini dosyaya koyduk. ilgililerin uygun görmesiyle serbest bırakıldık. zalimlerin zulmü sürelidir. bu zulmü yapan, planlayan, yapmaya çalışan ve yaptıran er ya da geç bunun hesabını verecektir. bana isnat edilen suç, işimle ilgili elemanlarımla yaptığım görüşmelerin takibidir. imarlı arazilerimin, ruhsat almak için takip ettiğimiz işlere ilişkin 'onu tanır mısın, bunu tanır mısın, şununla neden konuştun' gibi sorular yöneltildi. bu millete yapılan bu haksızlıklara lanet olsun, yapanlara lanet olsun." dedi.
soruşturmada dokuz kişi çarşamba günü serbest bırakılmıştı. bu isimler; kemal arslan, murat cansunar,yılmaz çelik, suphi vurgeç, bilir vakıf yardımağan, faruk altunbay, bahattin kuş, ahmet fikri okumuş ve hüseyin uçar.
halkbank genel müdürü süleyman aslan'ın eşi gülbahar aslan da daha önce ifadesi alındıktan sonra bırakılmıştı.
savcı öz emniyette
ağaoğlu ilk kez görüntülendi
operasyonda gözaltına alınan işadamı ali ağaoğlu'nun da aralarında olduğu bir grup şüpheli, perşembe sabahı sağlık kontrolünden geçti. ağaoğlu, 2 gün önce gözaltına alınmasına rağmen hiç görüntülenememişti.
37 kişi gözaltında
operasyon, kara para aklama, rüşvet ve usulsüz inşaat ruhsatı verildiği suçlamalarıyla açılmıştı.
gözaltındaki 37 kişi arasında, içişleri bakanı muammer güler'in oğlu barış güler, çevre ve şehircilik bakanı erdoğan bayraktar’ın oğlu abdullah oğuz bayraktar, ekonomi bakanı zafer çağlayan’ın oğlu kaan çağlayan, halk bankası genel müdürü süleyman aslan ve fatih belediye başkanı mustafa demir ile rıza sarraf ve ali ağaoğlu'nun da aralarında bulunduğu işadamları ve bürokratlar da var.
istanbul cumhuriyet başsavcılığı, söz konusu üç ayrı soruşturmanın da 2012'de başlatıldığını açıkladı. soruşturmaların başladığı tarihler, 14 şubat, 13 eylül ve 20 eylül. açıklamada, "bu soruşturmalarda sivil vatandaşların yanında bir kısım kamu görevlileri de şüpheli olarak bulunmakta. soruşturmalardan ikisi genel olarak imar kanuna ve kıyı kanunu muhalefet etmek şeklinde olup kamu görevlilerinin rüşvet aldığı ve görevini suistimal ettiği iddiaları da bulunmaktadır" ifadeleri yer aldı.
barış güler'in evinden fotoğraflar
salı sabahı gözaltına alınan içişleri bakanı muammer güler'in oğlu barış güler'in evinde yapılan arama sırasında polisin çektiği fotoğraflar çarşamba medyaya sızdı. fotoğraflarda, 6 kasa ve bu kasalardan çıkan yüklü miktarda para olduğu görülüyor.
fotoğraflardan birinde para sayma makinası var. makinanın polis tarafından mı getirildiği yoksa güler'e mi ait olduğu ise açıklanmadı.
soruşturma kapsamında halkbank genel müdürü süleyman aslan’ın evinde yapılan aramada da 4,5 milyon dolar nakit para bulundu. paranın evdeki kütüphanede ayakkabı kutuları içine yerleştirilmiş olarak bulunduğu öğrenildi.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar