Enerji jeopolitiği

AB enerjide yeni kaynak peşinde

G-7 ülkeleri enerji bakanları Rusya’nın doğalgazdaki hakimiyetini azaltmanın yollarını tartışıyor. Ancak bağımlılığın bazı üyelerde yüzde 100'e ulaşması, AB ülkelerinin birlik olamaması gibi nedenlerle Rusya'nın eli daha güçlü.

Salı günü Roma'da toplanan G-7 ülkeleri enerji bakanları AB'nin enerji politikalarını masaya yatırmıştı. [Fotoğraf: EPA]

roma'da toplanan g-7 ülkelerinin enerji bakanları kapalı kapılar ardında rus gazına bağımlılığı azaltmanın yollarını arıyor. toplantılarda gelecek ay düzenlenecek ab zirvesi öncesinde enerji güvenliğine yönelik fikirler tartışılıyor. avrupa enerji komiseri günter oettinger, geçtiğimiz hafta rusya’nın tüm ab ülkelerine aynı fiyattan gaz satmasını önermişti.

"kısa vadede çözüm yok"

toplantı gündemine ilişkin bilgi veren alman enerji bakanı sigmar gabriel, toplantıdaki herkesin ukrayna'da kısa vadede bir çözüm olmayacağı konusunda hemfikir olduğunu söyledi. gabriel, "kısa vadede rusya'ya bağımlılığı azaltmanın nasıl olabileceğini bize söyleyebilecek kimse bilmiyorum." dedi. 

avrupa enerji komiseri günter oettinger ve teknik analistlerin de katıldığı toplantılarda tartışmaların odağında üç konu var: kaya gazı kullanımının artırılması, daha iyi depolama yöntemleri ve talebi azaltmak. alman enerji bakanı, abd'nin toplantıda 2020'den önce kaya gazı ihracatına başlayamayacağını ifade ettiğini vurguladı. 

ab'nin vazgeçmeye çalıştığı kömür yeniden masada

toplantıya katılan ve reuters’a bilgi veren yetkililerden biri kömür kullanımının artırılmasının da seçenekler arasında olduğunu söyledi ancak kömürün teşvik edilmesi, ab’yi, çevre kirliliğinin ve karbon emisyonlarının azaltılması yönündeki politikalarıyla çelişkiye düşürebilir.

avrupa birliği’ne üye ülkelerin rusya’ya bağımlılıklarının farklı oranlarda olması ve enerji şirketlerinin çıkarlarının ab ile çelişebilmesi, rusya’nın elini güçlendiren etkenlerin başında geliyor. örneğin avusturyalı enerji şirketi omv, rusya’nın güney akım projesi’nin italya yerine avusturya’da bitmesi için gazprom ile el sıkıştı. proje, ukrayna’yı saf dışı bırakarak avrupa’ya gaz taşımayı hedefliyor.

doğalgazın üçte biri rusya'dan 

rusya, avrupa birliği’nin doğalgaz ihtiyacının üçte birini karşılıyor. avrupa’ya gelen gazın yarısı da ukrayna üzerinden taşınıyor. rusya’nın avrupa birliği’nden aylık geliri 5 milyar dolar. enerji projeksiyonlarına göre avrupa’da iç tüketimin artması nedeniyle rusya’ya bağımlılığın artması bekleniyor.

yeni alternatifler peşinde olan avrupa’ya karşılık rusya da asya’daki müşterilerini artırmak istiyor, avrupa’ya ihracat için ukrayna’yı saf dışı bırakmaya çalışıyor.

rusya devlet başkanı vladimir putin, ukrayna’nın 3.5 milyar dolar borcunu ödememesi durumunda gazı keseceğini açıklamıştı. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;