Euro Bölgesi borç krizi

AB liderleri kriz için toplandı

Kalıcı kurtarma fonunun görüşüldüğü zirvede Almanya Başbakanı Merkel, Yunanistan'a 130 milyar avroluk yeni yardım paketinin şuan için onaylanmasının mümkün olmadığını söyledi.

Konular: Avrupa

Haberin Öne Çıkanları

Kalıcı fon

İç düzenelemeler

İstihdam olanakları

AB Zirvesi öncesinde Merkel gazetecilerin sorularını yanıtladı. [AFP]

brüksel'de düzenlnen avrupa birliği (ab) zirvesi'nde devlet ve hükümet başkanları borç kriziyle mücadelede radikal önlemleri görüşüyor. gayrıresmi zirvede liderler, bütçe disiplinini güçlendirecek yeni anlaşma metni üzerinde uzlaşma arayacak.

ingiltere'nin katılmayacağını açıkladığı anlaşmayla bütçe disiplininden taviz veren ülkeler yarı otomatik yaptırımlara hedef olacak. anlaşma taslağında, bütçe açıklarının hedeflerin üzerinde kalması halinde ''düzeltme mekanizmasının otomatik olarak devreye gireceği'' belirtiliyor.
 
bu yönüyle ab'ye mali kuralı getirecek anlaşmayla üye ülkelerin yapısal bütçe açıklarının gayri safi yurtiçi hasılalarının yüzde 0,5'ini aşamayacağı kayda geçiriliyor.
 
taslakta, zordaki ülkeleri kurtarmak için oluşturulan avrupa istikrar mekanizması (esm) adlı fondan faydalanabilmek için anlaşmaya taraf olma şartı aranacağı bildiriliyor. almanya'nın ısrarıyla gündeme gelen yeni anlaşmanın 1 mart'ta imzalanması ve önümüzdeki yıl yürürlüğe girmesi hedefleniyor.
 
ab zirvesinde liderlerin ayrıca, bu yıl aktif hale gelecek 500 milyar avroluk kalıcı kurtarma fonu avrupa istikrar mekanizması'yla ilgili son detayları kararlaştırması bekleniyor.
 
almanya başbakanı angela merkel, zirveye girişinde yaptığı açıklamada, bankalarla yürütülen borç silme pazarlıklarının henüz sonuçlanmaması nedeniyle yunanistan'a 130 milyar avroluk yeni kurtarma paketini zirvede onaylamalarının mümkün gözükmediğini söyledi.
 
merkel, yunanistan'ın mevcut ekonomik durumu hakkında uluslararası para fonu'nun (imf) hazırlayacağı raporu da görmek istediklerini kaydetti. finlandiya başbakanı jyrki katainen de yunanistan'a yardım eden ülkeler olarak burada neler olup bittiği hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduklarını belirtti. 

zirve, borç sorunuyla başetmeye çalışan ab’nin son iki yıldaki 17. liderler zirvesi. zirvede kalıcı kurtarma fonunun yanı sıra istihdam sağlama, büyüme ve halk tarafından desteklenmeyen bütçe kısıtlamalarından uzaklaşılması görüşülecek. 23 milyon işsiz barındıran ab'nin, bütçe kesintisi ve kemer sıkma politikalarının, yatırımı, istihdamı ve eğitimi sekteye uğratmasından endişe ediliyor.

S&P kredi notunu düşürmüştü

kredi derecelendirme kuruluşu standard and poor's (s&p), geçtiğimiz ay abd’nin kredi notunu, en yüksek seviye olan aaa’dan aa+’ya düşürmüştü. s&p, son dönemde borç limitinin yükseltilmesine yönelik süreçte yaşanan istikrarsızlık ile dev bütçe açığını azaltmak için kamu harcamalarında yeterli kesintiye gidilmemesini kararının nedeni olarak göstermişti.

zirvede ab’nin 2007-2013 bütçesi içinde 20 milyar euroya kadar olan kullanılmamış fonların özellikle gençler için iş imkanları ve küçük ve orta ölçekli şirketler için banka kredilerinin serbest bırakılması için kullanılacağının açıklanması bekleniyor.

merkel uyarmıştı

yunan hükümetiyle, özel sektör kreditörleri, tahvil sahipleri, 200 milyon euroluk yunan borçlarını yeniden yapılandırması tartışmalarında  haftasonunda ilerleme kaydedilmişti. ancak bu konunun zirve başlamadan önce sonuçlanması beklenmiyor.

yunanistan'ın iflasının önlenmesi için borçların yüzde 50'sini silmeyi kabul eden yunanistan'ın özel sektör kreditörleri, daha fazla zarar yazılmasına ilişkin baskılarla karşılaşıyor.

almanya başbakanı angela merkel, yunanistan'a bir sonraki yardım diliminin ödenmeme tehlikesi olduğu konusunda uyarmıştı. bu konuda, yunan tahvillerine sahip özel finans kuruluşlarının, yunanistan'ın borcunu yeniden yapılandırması hayati önem taşıyor.

merkel, başkent berlin'de fransa cumhurbaşkanı nicolas sarkozy ile görüşmesi sonrası düzenlediği ortak basın toplantısında, "yunanistan'ın borcunun yeniden yapılandırılmasında ilerleme sağlandığını görmeliyiz. bizce, bu yeniden yapılandırma da dahil olmak üzere, ikinci yardım paketinin hızla uygulanmalıdır. aksi halde, yunanistan'a yeni yardım diliminin aktarılması mümkün olmayacaktır" demişti.

imf kaynak artırmak istiyor

ekonomik kriz karşısında imf'nin güvenlik duvarını yükseltmesi yani kaynaklarını artırması da ab üyeleri arasında bölünme yaratan konulardan. imf başkanı christine lagarde, 18 ocak’ta yaptığı açıklamada avrupa hükümetlerine imf’in kaynaklarını artırmaları çağrısı yapmıştı.

imf, 500 milyar dolarlık ek kaynak artı 100 milyar dolarlık koruma tamponu oluşturularak kredi kapasitesinin 1 trilyon dolara çıkarılmasını umuyor.

euro bölgesi ülkeleri aralık ayındaki zirvede imf’ye 150 milyar dolarlık kaynak aktarma konusunda karar almışlardı. euro bölgesi dışındaki ab ülkelerinden de 50 milyar dolar toplanması karralaştırılmışt, ancak ab ülkeleri taahhüt edilen miktara ulaşamamıştı.

imf'nin şu anda 590 milyar dolarlık borç alma kapasitesi bulunuyor. fonun alacaklarıysa 250 milyar dolarlık rekor düzeyde.

rating kuruluşlarından darbe

borç kriziyle karşı karşıya olan euro bölgesi ülkeleri son olarak kredi derecelendirme kuruluşu fitch'ten kötü haber almıştı. fitch, euro bölgesi'ndeki beş ülkenin uzun vadeli kredi notunu düşürmüş not görünümlerini ise "negatif"e çevirmişti.

fitch, italya'nın kredi notunu iki kademe düşürerek "a-" olarak belirlemiş, ispanya'nın kredi notunu da "a"ya düşürmüş, belçika'nın kredi notunu bir kademe düşürerek "aa" olarak güncellemişti. fitch, slovenya'nın kredi notunu iki kademe düşürerek "a" olarak belirlemiş, kıbrıs rum kesimi'nin kredi notunu ise bir kademe düşürerek "bbb-" olarak açıklamıştı.

standard and poor's da s&p, fransa dahil birçok ab ülkesinin kredi notunu düşürmüştü. blok'un en büyük ekonomisi almanya ile danimarka, finlandiya, lüksemburg ve hollanda ise kredi notunu, en yüksek seviye olan aaa düzeyinde korumuştu.

s&p, geçen yıl aralık ayı başında, 15 euro bölgesi ülkesinin kredi notunu düşüreceği uyarısında bulunmuştu. kuruluş, euro bölgesi'nin kötüleşen borç krizinin bölgenin güçlü ülkelerini etkilediğine işaret ederek, kredi notu aaa olan almanya, lüksemburg, avusturya, finlandiya, fransa ve hollanda ile diğer dokuz ülkenin kredi notunu muhtemel indirime gitmek üzere izlemeye aldığını bildirmişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;