Euro Bölgesi borç krizi
AB liderleri kriz için toplandı
Kalıcı kurtarma fonunun görüşüldüğü zirvede Almanya Başbakanı Merkel, Yunanistan'a 130 milyar avroluk yeni yardım paketinin şuan için onaylanmasının mümkün olmadığını söyledi.
Haberin Öne Çıkanları
Kalıcı fon
İç düzenelemeler
İstihdam olanakları

brüksel'de düzenlnen avrupa birliği (ab) zirvesi'nde devlet ve hükümet başkanları borç kriziyle mücadelede radikal önlemleri görüşüyor. gayrıresmi zirvede liderler, bütçe disiplinini güçlendirecek yeni anlaşma metni üzerinde uzlaşma arayacak.
zirve, borç sorunuyla başetmeye çalışan ab’nin son iki yıldaki 17. liderler zirvesi. zirvede kalıcı kurtarma fonunun yanı sıra istihdam sağlama, büyüme ve halk tarafından desteklenmeyen bütçe kısıtlamalarından uzaklaşılması görüşülecek. 23 milyon işsiz barındıran ab'nin, bütçe kesintisi ve kemer sıkma politikalarının, yatırımı, istihdamı ve eğitimi sekteye uğratmasından endişe ediliyor.
zirvede ab’nin 2007-2013 bütçesi içinde 20 milyar euroya kadar olan kullanılmamış fonların özellikle gençler için iş imkanları ve küçük ve orta ölçekli şirketler için banka kredilerinin serbest bırakılması için kullanılacağının açıklanması bekleniyor.
merkel uyarmıştı
yunan hükümetiyle, özel sektör kreditörleri, tahvil sahipleri, 200 milyon euroluk yunan borçlarını yeniden yapılandırması tartışmalarında haftasonunda ilerleme kaydedilmişti. ancak bu konunun zirve başlamadan önce sonuçlanması beklenmiyor.
yunanistan'ın iflasının önlenmesi için borçların yüzde 50'sini silmeyi kabul eden yunanistan'ın özel sektör kreditörleri, daha fazla zarar yazılmasına ilişkin baskılarla karşılaşıyor.
almanya başbakanı angela merkel, yunanistan'a bir sonraki yardım diliminin ödenmeme tehlikesi olduğu konusunda uyarmıştı. bu konuda, yunan tahvillerine sahip özel finans kuruluşlarının, yunanistan'ın borcunu yeniden yapılandırması hayati önem taşıyor.
merkel, başkent berlin'de fransa cumhurbaşkanı nicolas sarkozy ile görüşmesi sonrası düzenlediği ortak basın toplantısında, "yunanistan'ın borcunun yeniden yapılandırılmasında ilerleme sağlandığını görmeliyiz. bizce, bu yeniden yapılandırma da dahil olmak üzere, ikinci yardım paketinin hızla uygulanmalıdır. aksi halde, yunanistan'a yeni yardım diliminin aktarılması mümkün olmayacaktır" demişti.
imf kaynak artırmak istiyor
ekonomik kriz karşısında imf'nin güvenlik duvarını yükseltmesi yani kaynaklarını artırması da ab üyeleri arasında bölünme yaratan konulardan. imf başkanı christine lagarde, 18 ocak’ta yaptığı açıklamada avrupa hükümetlerine imf’in kaynaklarını artırmaları çağrısı yapmıştı.
imf, 500 milyar dolarlık ek kaynak artı 100 milyar dolarlık koruma tamponu oluşturularak kredi kapasitesinin 1 trilyon dolara çıkarılmasını umuyor.
euro bölgesi ülkeleri aralık ayındaki zirvede imf’ye 150 milyar dolarlık kaynak aktarma konusunda karar almışlardı. euro bölgesi dışındaki ab ülkelerinden de 50 milyar dolar toplanması karralaştırılmışt, ancak ab ülkeleri taahhüt edilen miktara ulaşamamıştı.
imf'nin şu anda 590 milyar dolarlık borç alma kapasitesi bulunuyor. fonun alacaklarıysa 250 milyar dolarlık rekor düzeyde.
rating kuruluşlarından darbe
borç kriziyle karşı karşıya olan euro bölgesi ülkeleri son olarak kredi derecelendirme kuruluşu fitch'ten kötü haber almıştı. fitch, euro bölgesi'ndeki beş ülkenin uzun vadeli kredi notunu düşürmüş not görünümlerini ise "negatif"e çevirmişti.
fitch, italya'nın kredi notunu iki kademe düşürerek "a-" olarak belirlemiş, ispanya'nın kredi notunu da "a"ya düşürmüş, belçika'nın kredi notunu bir kademe düşürerek "aa" olarak güncellemişti. fitch, slovenya'nın kredi notunu iki kademe düşürerek "a" olarak belirlemiş, kıbrıs rum kesimi'nin kredi notunu ise bir kademe düşürerek "bbb-" olarak açıklamıştı.
standard and poor's da s&p, fransa dahil birçok ab ülkesinin kredi notunu düşürmüştü. blok'un en büyük ekonomisi almanya ile danimarka, finlandiya, lüksemburg ve hollanda ise kredi notunu, en yüksek seviye olan aaa düzeyinde korumuştu.
s&p, geçen yıl aralık ayı başında, 15 euro bölgesi ülkesinin kredi notunu düşüreceği uyarısında bulunmuştu. kuruluş, euro bölgesi'nin kötüleşen borç krizinin bölgenin güçlü ülkelerini etkilediğine işaret ederek, kredi notu aaa olan almanya, lüksemburg, avusturya, finlandiya, fransa ve hollanda ile diğer dokuz ülkenin kredi notunu muhtemel indirime gitmek üzere izlemeye aldığını bildirmişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar