Avrupa
AB referandumuna ret
İngiliz milletvekilleri AB üyeliğine ilişkin referandum yapılmasını reddetse de, iktidar ortağı Muhafazakar Parti’de büyük çatlak oluştu.
Haberin Öne Çıkanları
Yaklaşık 80 fire
Cameron yoğun çaba harcadı
'Borç krizi kullanılıyor'

ingiltere parlamentosu, ülkenin avrupa birliği (ab) üyeliğinin referanduma götürülmesi çağrısını reddetti. parlamento'nun alt kanadı avam kamarası’nda yapılan oylamada, referanduma 111 milletvekili destek verirken, 483 milletvekili karşı çıktı.
iktidarın büyük ortağı muhafazakar parti’den yaklaşık 80 milletvekili, teklife ilişkin olarak müspet oy verdi. partinin, avam kamarası’nda oy kullanma hakkına sahip 305 milletvekili bulunuyor.
başbakan david cameron, oylama öncesi partisinin milletvekillerinden teklife karşı oy kullanmalarını istemiş ve euro bölgesi liderleri borç krizine çözüm bulmaya çalışırken, ülkesinin ticari ve ekonomik çıkarları için avrupa’da sesini güçlü bir şekilde duyurması gerektiğini savunmuştu. cameron’un, pazartesi gün boyu milletvekillerini ikna etmeye çalıştığı basına yansıdı.
başbakan oylamadan önce avam kamarası’nda konuyla ilgili görüşlerini tekrarlarken, muhalefetteki işçi partisi’nin genel başkanı ed miliband de ab üyeliğini halk oylamasına sunmanın doğru olmayacağını ifade etti. miliband, hükümetin referandum yerine, ekonomik büyümeye ve iş imkanlarını artırmaya odaklanması gerektiğini savundu.
ab üyeliği konusunda referanduma gidilmesine, ülkedeki üç büyük siyasi parti olan muhafazakar parti, işçi partisi ve liberal demokrat parti’nin liderleri karşı çıkıyor.
ingiltere’nin para birimi sterlin olmasına karşın, ekonomisi euro bölgesi’ndeki krizden yakın ticaret ilişkileri nedeniyle olumsuz etkileniyor. bu durum, halkın ab üyeliğini sorgulamasına neden oluyor.
al jazeera muhabiri barnaby phillips, muhafazakar parti’nin içindeki ab karşıtı çevrelerin, euro bölgesi’ndeki krizden yararlanmaya çalıştıklarını belirtti.
imza toplanmıştı
ingiltere’nin ab’de kalması, bloktan ayrılması ya da üyeliğinin yeniden müzakere edilmesi seçeneklerini içeren referandum düzenlenmesini isteyen bir dilekçeye 100 binden fazla kişi imza atmıştı. ülkede halkın talep ettiği bir konunun parlamentoda ele alınması için en az 100 bin imzalı bir dilekçe gerekiyor.
cameron, gün boyu milletvekillerini ikna etmeye çalıştı. [reuters]
muhafazakar-liberal demokrat koalisyonun avam kamarası’ndaki sonucu bağlayıcı olamayan oylamayı rahatça kazanması bekleniyordu. fakat iktidar partisinin yaklaşık 80’inin, yani dörtte birinden fazlasının müspet oy kullanması partideki çatlakları ortaya koydu.
son tartışmalar akıllara, muhazafakar parti’nin 1990’lı yılların başında ingiltere’nin avrupa’daki rolüne yönelik iç tartışmalar nedeniyle yaşadığı sıkıntıları getirdi. on üç yıl başbakanlık yapan margaret thatcher, o tartışmaların da etkisiyle, 1992’de muhafazakar parti liderliğinden ve başbakanlıktan istifa etmişti.
altı yıl önce muhazafakar parti lideri seçilen ve partisini geçen yıl iktidara taşıyan david cameron, 1990’lı yılların başında gündemde olan bu alandaki parti içi tartışmalardan uzak durmak istiyor.
araştırmalar referandumu gösteriyor
oylama öncesinde, muhafazakar partili milletvekili adam holloway, referanduma gidilmesi yönünde oy kullanacağını ve bu nedenle ingiltere'nin ab'den sorumlu dışişleri bakan yardımcısı david lidington'ın özel sekreterliği görevinden ayrılacağını söylemişti.
ingiliz guardian gazetesinin yayımladığı kamuoyu araştırma şirketi icm'nin son anketine göre, ingiliz halkının yüzde 70'i ülkenin ab üyeliğinin referanduma sunulmasını istiyor. ankete katılanların yüzde 49'u ingiltere'nin ab'den çıkması, yüzde 40'ı ise ab üyeliğinin sürmesi gerektiğini düşünüyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar