Avrupa

AB Türkiye ile 3,5 yıl sonra fasıl açtı

Sekiz yıl önce başlayan müzakerelerde, 22. faslın açılması ile Haziran 2010'dan bu yana ilk kez ilerleme sağlanıyor.

Haberin Öne Çıkanları

Egemen Bağış Brüksel'de

22. fasıl önemli

Toplam 35 fasıl var

Hükümetler Arası Katılım Konferansı'nda Türkiye’yi, AB Bakanı Egemen Bağış ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz temsil etti. [AA]

türkiye ile avrupa birliği arasındaki tam üyelik müzakereleri yaklaşık üç buçuk yıl aradan sonra yeniden ivme kazandı. brüksel'de toplanan hükümetlerarası katılım konferansı'nda, müzakerelerde 22. fasıl olan “bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu” açıldı.

konferansta türkiye’yi, ab bakanı ve başmüzakereci egemen bağış ile kalkınma bakanı cevdet yılmaz temsil etti.

türkiye ab bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 22. faslın açılması ve bu kapsamda gerçekleştirilecek tüm çalışmalar türk halkının yaşam kalitesinin artırılması yönünde önemli adımlar atılmasını sağlayacak.

bölgeler arası farklılıkların giderek arttığı ab'de, 22. faslın önemi giderek artıyor. zira bu fasıl, bölgeler arasındaki sosyo-ekonomik farklılıkların azaltılmasına yönelik çalışmaları kapsıyor. 

faslın içeriği kadar açılıyor olması da, türkiye'nin ab ile ilişkilerinin ve üyelik sürecinin aktif olarak devam etmesi açısından önem taşıyor.

fransa karşı çıkmıştı

türkiye uzun süredir 22. faslın açılmasını istemiş, fransa ankara'nın talebine karşı çıkmıştı. paris daha sonra şubat 2013’te politikasını değiştirmiş, 26 haziran’da faslın açılması kararlaştırılmıştı. ancak mayıs ayı sonunda istanbul’da başlayan ve birçok ile yayılan gezi protestoları sonrası bu kez de almanya, "türk polisinin orantısız güç kullandığı" gerekçesiyle faslın açılmasını engellemişti. 

avrupa komisyonu 22 ekim’de açıkladığı ilerleme raporu'nda olumlu görüş bildirince, ab genel işler konseyi 5 kasım’da 22. faslın açılmasına onay vermişti.

türkiye ile açılan fasıllar

ab ile türkiye arasında 3 ekim 2005’te başlayan müzakere sürecinde ankara ile bugüne kadar 35 fasıldan sadece 13'ü açılmıştı. fasıllardan biri, türkiye uygulama düzeyi açısından yeterli görüldüğü için geçici olarak kapatılmıştı. müzakere sürecinde daha önce türkiye ile açılan fasıllar ise şunlar: 

- 25. fasıl: bilim ve araştırma, 12 haziran 2006’da açıldı ve geçici olarak kapandı. (fasıllar önce geçici olarak kapatılır. daha sonra müzakere sürecinin sonunda tüm fasıllar yeniden değerlendirilerek nihai olarak kapatılır.)
- 20. fasıl: işletme ve sanayi politikası, 29 mart 2007’de açıldı.
- 18. fasıl: istatistik, 26 haziran 2007’de açıldı.
- 32. fasıl: mali kontrol, 26 haziran 2007’de açıldı.
- 21. fasıl: trans - avrupa ağları, 19 aralık 2007’de açıldı.
- 28. fasıl: tüketicinin ve sağlığın korunması, 19 aralık 2007’de açıldı.
- 6. fasıl: şirketler hukuku, 17 haziran 2008’de açıldı.
- 7. fasıl: fikri mülkiyet hukuku, 17 haziran 2008’de açıldı.
- 4. fasıl: sermayenin serbest dolaşımı, 19 aralık 2008’de açıldı.
- 10. fasıl: bilgi toplumu ve medya,  19 aralık 2008’de açıldı.
- 16. fasıl: vergilendirme, 30 haziran 2009’da açıldı.
- 27. fasıl: çevre, 21 aralık 2009’da açıldı.
- 12. fasıl: gıda güvenliği veterinerlik ve bitki sağlığı, 30 haziran 2010’da açıldı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;