Avrupa

AB yanlısı Ukraynalılar sokakta

Ukrayna hükümetinin Avrupa Birliği ile imzalayacağı Serbest Ticaret Antlaşması’nı askıya alma kararını binlerce gösterici protesto etti.

ukrayna, ab'nin doğu ortaklığı zirvesi’ne günler kala, yapılması planlanan anlaşmayı askıya aldığını ve rusya ile ilişkilerini geliştirmeye ağırlık vereceğini duyurmuştu. kararın verildiği günden bu yana sokaklara inen ab yanlısı ukrayna vatandaşları hükümeti protesto ediyor. binlerce gösterici kiev’de avrupa meydanı’nı doldurmuş durumda.

polis göstericileri engellemekte zorluk yaşıyor. barikatları aşan göstericiler vladimir lenin heykelinin yanında duran ve komünist gruplara ait olduğu ileri sürülen bir çadırı paramparça etti.

hükümetin rusya çizgisine kayan politikasına destek veren bir başka grup da avrupa meydanı’ndan bir kilometreden daha az uzaklıktaki mikhailovskava meydan’ında bulunuyor. polis iki grubun karşı karşıya gelmemesi için güvenlik önlemi aldı.

gösterilerin seyri

29 kasım’da vilnius şehrinde yapılacak olan avrupa birliği doğu ortaklığı zirvesi’nde ukrayna ile ortaklık anlaşması imzalanmasına kesin gözüyle bakılıyordu.

ancak, ukrayna sürpriz bir hamleyle anlaşmadan vazgeçtiğini açıklamış ve bu karar ülkenin ab yanlısı kesiminde büyük öfke yaratmıştı.

9 yıl önce 21 kasım'da başlayan turuncu devrim'in yıldönümünde 3 bin kişi, başkent kiev'deki bağımsızlık meydanı'nda gösteri düzenledi. 

cumartesi günü de lviv kentindeki öğrenciler cezaevindeki muhalif lider, eski başbakan yulya timoşenko'nun çağrısının ardından ab bayraklarıyla sokaklara indiler.

ukrayna’nın enerji bağımlılığı

ukrayna ile rusya arasında nasıl bir anlaşma sağlandığına dair iki taraftan da herhangi bir açıklama yapılmadı. ancak araştırmacılara göre, kiev'in bu politika değişikliği karşılığında rusya ukrayna’ya ekonomik avantajlar sağlayacak. bunların arasında doğalgazın daha ucuza satılması da bulunuyor.

rusya karar değişikliğinden önce ukrayna’ya doğalgazı kesme tehdidinde bulunmuştu. şu anda ukrayna’nın rusya’ya 17 milyar dolar doğalgaz borcu bulunuyor. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;