Suriye'de iç savaş

'ABD 60 muhalifi eğitiyor'

ABD, Suriyeli ‘ılımlı muhaliflere’ yönelik eğit-donat programı kapsamında, yürüttüğü ‘titiz güvenlik araştırmalarından’ dolayı IŞİD'e karşı mücadele etmek için sadece 60 kişiye eğitim verildiğini açıkladı.

Ash Carter "Daha fazla militanı programa dahil etmek için titiz güvenlik araştırma sürecimizi basitleştirmeye çalışıyoruz” dedi. [Fotoğraf: Reuters / Arşiv]

abd savunma bakanı ash carter, abd senatosu’nda yaptığı açıklamada, işid'e karşı savaşması için şu an sadece 60 kişiye eğitim verdiklerini belirtti, “daha fazla militanı programa dahil etmek için titizlikle yürüttüğümüz güvenlik araştırma sürecimizi basitleştirmeye çalışıyoruz” dedi. eğit-donat programı kapsamındaki savaşçı sayısını artırmaya çalıştıklarını söyleyen carter, “eğitim müfredatımızı iyileştirmeye, ılımlı muhalefete erişimimizi artırmaya ve ilk eğittiklerimizden aldığımız dersleri eklemeye çalışıyoruz” diye konuştu.

beyaz saray bu sayının 'açık bir şekilde yeterli olmadığını' belirtti.

mayıs ayında ürdün’de ve daha sonra türkiye’de başlayan eğit-donat programı, her yıl ‘ılımlı muhalefetten’ 5 bin 400 silahlı kişiye eğitim vermeyi amaçlıyor.

"1500 savaşçı tamam"

savunma bakanlığı sözcüsü steve warren, haziran ayında 1500 savaşçının eğitimi tamamladığını açıklamıştı. bakanlık sözcüsü warren projenin "beklenmedik gecikmeler" nedeniyle yavaş ilerlediğini söylemişti.

mayıs ayında abd savunma bakanı ash carter, programa katılan suriyeli muhaliflere maaş ödenmesinin gündemde olduğunu söylemiş ancak miktarı belirtmemişti.

abd’nin eğit-donat programına 6 bin suriyeli muhalif başvurdu. 

ürdün'de başladı

abd merkez kuvvetler komutanlığı (centcom) 8 mayıs’ta, suriyeli muhaliflere yönelik eğit-donat programının ilk bölümünün ürdün'de başladığını duyurmuştu. dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu da, 26 mayıs'ta programın türkiye’de başladığını açıklamıştı.

abd ile türkiye arasındaki 'eğit-donat' anlaşması geçen şubat ayında arasında imzalanmış, ancak eğitimin fiilen başladığına dair resmi bir açıklama yapılmamıştı. kırşehir'deki şehit bahtiyar aydın kışlası da eğitimlerin sürdürüleceği tesis olarak hazırlanmıştı.

üç yıl sürmesi düşünülen program kapsamında yılda 5 bin olmak üzere toplamda 15 bin civarında suriyelinin eğitilmesi planlanıyor. bunlardan 1500-2000 kadarının türkiye'de eğitim göreceği, geri kalanlarının ise ürdün ve suudi arabistan'da eğitileceği açıklanmıştı.

washington yönetimi programda eğitim görenlerin sadece işid'le mücadelede değerlendirileceğini vurguluyor. türkiye ve suriyeli muhalifler ise şam rejimine karşı savaşmaları konusunda ısrarcı olmuştu. ancak anlaşma metninde eğitilen milislerin kime karşı savaşacağı açıkça belirtilmiyor.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;