IŞİD
ABD: Esed denklemin parçası ama IŞİD'i kim yenecek?
ABD Savunma Bakanı Hagel Suriye'de Esed rejiminin değişmesinin IŞİD'i yok etmeyeceğini savundu, "Esed'in yerini kim alacak ve IŞİD'i nasıl bir ordu yenecek?" diye sordu.

abd savunma bakanı chuck hagel ve genelkurmay başkanı martin dempsey, abd kongresi'ndeki silahlı kuvvetler komitesi'nde işid konulu oturuma katıldı. savunma bakanı hagel, suriye devlet başkanı beşar esed'i değiştirmenin abd için öncelik olmadığı yönünde sinyaller verdi. daha önce işid'e yönelik koliasyon saldırılarının esed'e fayda sağladığını kabul eden hagel, şöyle konuştu:
"şu anda bulunduğumuz noktada sadece esed'in üstesinden gelmek, işid'i kutusuna geri sokmayacaktır veya yok etmeyecektir. esed tabii ki denklemin bir parçası ama şu anda suriye'nin doğusunda, irak'ın batı ve kuzeyinde işid'in kontrol ettiği yerlere bakarsanız, bugün esed'i değiştirirseniz, bu tüm dinamikleri hemen değiştirmeyecek, özellikle de suriye'de. esed'in yerini kim alacak ve işid'i nasıl bir ordu yenecek? evet, esed, istikrarlı bir hükümet bulmak için uzun vadede bunun bir parçası ama şu anda işid, irak'ı ve hükümetini tehdit ediyor. bu nedenle (denklemin) bu öğesiyle önce uğraşıyoruz, çünkü bunu yapmalıyız. işid, müttefiklerimize ve bize tehdit"
hagel, irak'ta ise doğru yolda olduklarını savundu. işid'e karşı mücadelede 60'dan fazla koalisyon ülkesinin askeri kampanyaya katıldığını ve irak ve suriye'de şu ana kadar 130 hava saldırısı gerçekleştirildiğini kaydetti. bağdat hükümetinin 36 iraklı komutanı birden görevden almasının ‘olumlu bir adım’ olduğunu belirtirken, yeni savunma bakanı halid el ubeydi’yi de övdü. hagel, “yeni bakan ve yeni hükümet irak güvenlik güçlerinin komuta kademesini yeniden şekillendiriyor” dedi. ubeydi’nin sünni aşiretlerden destek alarak anbar vilayetinde yeni bir ordu kurmak için harekete geçtiğini, yeni başbakan haydar ibadi’nin de sünni topluma ulaşmaya çalıştığını söyledi.
'işid'le mücadele 3 adım ileri 2 adım geri'
general martin dempsey ise işid'le mücadeleyi 'üç adım ileri iki adım geri' ifadesiyle tanımladı. dempsey, irak'ın işid'e kaptırdığı toprakları geri alabilmek için 80 bin kişilik bir orduya ihtiyacı olduğu tahmininde bulunurken, işid ile mücadelenin başarısı için irak hükümetinin kapsayıcılığı ve irak askerlerinin savaşma istekliliğinin önemli olduğunu vurguladı. general dempsey, irak ordusundan verim alınmaması halinde mevcut stratejinin değiştirilebileceğini, başkan barack obama'ya yeni öneriler sunulabileceğini söyledi.
abd'nin halihazırda irak'ta 3100 askeri danışmanı bulunduğunu hatırlatan genelkurmay başkanı, 'bu sayının mütevazı bir şekilde genişleyebileceğini' belirtti.
irak'taki yeni hükümetin 'ülkenin birliği' konusunda sünni ve kürtleri ne kadar ikna edebileceğini ve mezhepsel çatışmaların da bölgeyi ve bölgedeki işid'e karşı mücedele çabalarını nasıl etkileyeceğini henüz bilemediklerini kaydeden dempsey, 2011'de çekilirken yapılan hatalara dikkat çekti. amerikan general, "istihbarat ve lojistik mimarisini tamamen kurmamıştık. ateşlere karşılık verme kapasiteleri veya havadan yakın desteğe sahip değillerdi. orayı, zayıf liderliğiyle çoğunlukla fonksiyonsuz olan bir savunma bakanlığıyla bıraktık. bunu biz de biliyorduk, onlar da biliyordu. bu tamamlanmış bir iş değildi" dedi.
dempsey, irak güçlerinin anbar gibi yerlerde daha iyi işler çıkarmaya başladığını ama musul gibi yerlerin daha karmaşık olduğunu belirterek, "ancak musul ve sınır boyuncaki irak ve permerge güçlerine abd güçlerinin eşlik etmesi gerektiği gibi bir tavsiyeyi şu anda öngörmüyorum ama bunu değerlendiriyoruz" ifadesini kullandı.
kaynak: afp, reuters, aa
Yorumlar