İran
'ABD İran'dan yardım istedi'
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abdullahiyan, ABD'nin 'terörle mücadelede' İran'dan yardım istediğini söyledi, "Fakat biz, ABD'nin doğruluktan yoksun olduğunu biliyoruz. Bu gruplardan bazılarına ABD yardım ediyor" dedi.

24'üncü afrika birliği liderler zirvesi'ne katılmak amacıyla etiyopya'nın başkenti addis ababa'da bulunan abdullahiyan, kentteki iran kültür merkezi'nde bir konuşma yaptı.
abdullahiyan konuşmasında, "abd iran'dan terörist gruplarla mücadele etmek için yardım istedi. fakat biz, abd'nin doğruluktan yoksun olduğunu biliyoruz. çünkü bu gruplardan bazılarına abd yardım etmektedir" ifadelerini kullandı.
obama hamaney'e mektup yazmıştı
kasım ayı başlarında wall street journal, abd’nin resmi yazışmalarına dair bilgisi olan bir kaynağa dayandırdığı haberinde, abd başkanı barack obama’nın, iran’ın dini lideri ayetullah ali hamaney’e ekim ayının ortasında gizli bir mektup yazdığını iddia etmişti. mektupta ayrıntılı olarak irak ve suriye’de işid mensuplarına karşı savaştaki ortak çıkarlardan bahsediliyor.
mektup hem işid’le mücadelede destek almayı, hem de hamaney’i nükleer program anlaşmasına ikna etmeyi hedefliyor. haber kaynağı, mektupta obama’nın hamaney’e, işid konusundaki işbirliğinin büyük oranda iran’ın 24 kasım’a kadar küresel güçlerle tahran’ın nükleer programının geleceği konusunda geniş kapsamlı bir anlaşmaya varmasına bağlı olduğunu vurguladığını söylüyor.
ekim ayında gönderildiği iddia edilen mektup, obama’nın iran’ın en güçlü siyasi ve dini liderine, 2009’da göreve gelmesinden bu yana yazdığı dördüncü mektup oldu.
iki ülke de sahada etkin
washington yönetiminin irak'ta halihazırda sadece eğitim ve danışmanlık yapmak üzere 4 bin 500 askeri bulunuyor.
abd'nin eski savunma bakanı chuck hagel cumartesi günü washington’ın işid’i geriletmek için irak'a muharip olmayan ve istihbarat desteği sağlayacak ek askeri birlik gönderme ihtiyacı duyabileceğini söylemişti.
abd aynı zamanda işid'le mücadele çerçevesinde oluşturulan koalisyona da liderlik ediyor. koalisyon uçakları irak ve suriye'deki işid mevzilerini havadan vurarak sahadaki yerel güçlere destek veriyor.
iran'ın da irak'ta işid'e karşı düzenlenen operasyonlara sürekli müdahil olduğu biliniyor. ancak iran, irak'ta işid'e karşı oluşturulan koalisyonda yer almıyor.
iran dışişleri bakan yardımcısı rahimpur, aralık ayında ingiliz the guardian gazetesi'ne verdiği röportajda, iran ordusunun irak’taki işid mevzilerine hava saldırıları düzenlediğini kabul etmiş, ancak abd ile herhangi bir koordinasyon olmadığını vurgulamıştı.
iran devrim muhafızları'nın dış operasyon gücü kudüs gücü'nün başındaki isim general kasım süleymani'nin irak topraklarındaki operasyonlara katıldığına dair fotoğraflar iran basını tarafından yayınlanıyor.
Yorumlar