İran: Batı'nın korktuğu güç

'ABD koşulsuz görüşmeli'

Ankara'da bulunan İran Dışişleri Bakanı Salihi, asla Hürmüz Boğazı'nı kapatmaya çalışmadıklarını söyleyerek, Washington'a çağrıda bulundu.

Konular: Ortadoğu, İran

Haberin Öne Çıkanları

'Barış ve istikrar istiyoruz'

Komşulara uyarı

AB İran'ı yalanlamıştı

ABD'yi suçlayan Salihi, "Onlar başka ülkeleri binlerce kilometre uzaktan yönetmeye çalışıyorlar" ifadesini kullandı. [AA]

iran dışişleri bakanı ali ekber salihi, amerika birleşik devletleri'nden (abd), iki ülke arasındaki sorunların çözülmesi için 'önkoşulsuz' masaya oturmasını istedi. 

resmi temaslar için ankara'da bulunan salihi, ntv televizyonu'na yaptığı açıklamada, iran'ın tatbikat düzenlediği ve washington ile arasında soruna neden olan hürmüz boğazı'nı kapatmayı asla düşünmediklerini söyledi. abd'yi suçlayan salihi, "onlar başka ülkeleri binlerce kilometre uzaktan yönetmeye çalışıyorlar" ifadesini kullandı.

salihi, bölgede barış ve huzur istediklerini söylerken, komşu ülkeleri de 'kendilerini tehlikeli bir pozisyona sokmamaları' konusunda uyardı. 

iran, nükleer programı nedeniyle batı'nın yaptırım planına karşı hürmüz boğazı'nı kapatma tehdidinde bulunmuş, washington ise karşılık olarak  hürmüz’ü 'kırmızı çizgi' olarak nitelediğini, boğazın kapatılması durumunda 'cevap verileceğini' açıklamıştı.

'istanbul iddiasına' yalanlama

salihi, çarşamba günü yaptığı açıklamada iran ile nükleer müzakerelerin büyük ihtimalle istanbul'da yapılacağını söylemiş ve bu konuda türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu'nun, avrupa birliği (ab) dış politika yüksek temsilcisi catherine ashton ve iran'ın nükleer başmüzakerecisi said celili ile yakın temas içinde olduğunu belirtmişti.

ashton'un sözcüsü ise bu ifadeyi yalanlayarak, "müzakerelerin yeniden başlamasın için her hangi bir gelişme yok, hala iran'ın sayın ashton'un ekim ayında tahran yönetimine bir mektupla ilettiği önerilerine yanıt vermesini bekliyoruz" demişti.

'obama'dan mektup'

öte yandan iranlı muhafazakar milletvekili ali motahari, abd başkanı barack obama'nın iran'in dini lideri ayetullah ali hamaney'e gizli bir mektup göndererek, tahran ile doğrudan görüşme çağrısında bulunduğunu ileri sürdü. 
    
motahari, mektubun ilk bölümünün tehditler içerdiğini, ikinci bölümde ise diyalog çağrısının yer aldığını kaydetti. 
    
iran dışişleri bakanlığı sözcüsü ramin mihmanperest de tahran'ın mektup aldığını doğrulayarak, mektuba cevap verilmesinin düşünüldüğünü ifade etti. 

obama yönetiminden bir yetkili ise hamaney'e mektup gönderildiği iddiasını yalanladı.  

'nükleer bomba yapabilir'
    

bu arada israil'in eski askeri istihbarat başkanı amos yadlin, ''iran, nükleer bomba yapmak için herşeye sahip. isterse yapabilir'' dedi. 

israil'de yayımlanan maariv gazetesine konuşan yadlin, "iranlı liderler eğer bu gece toplanır ve gizlice bir bomba yapmaya karar verirse tahran bomba yapmak için her türlü kaynak ve donanıma sahiptir ifadesini kullandı. 

israil savunma bakanı ehud barak, çarşamba günü yaptığı açıklamada, iran'ın nükleer silah üretme aşamasına geçmeye henüz karar vermediğini belirterek, "iranlılar, uluslararası atom enerjisi kurumu tarafından uygulanan kontrollere son vermediler. bunu yapmadılar, zira bunun nükleer programlarının askeri yönü için bir kanıt oluşturacağını ve bunun ülkelerine uluslararası yaptırımların ya da diğer türdeki eylemlerin sertleştirilmesine yol açacağını biliyorlar" diye konuşmuştu. 

iran nükleer programı nedeniyle batı ülkelerinin yoğun baskısı altında bulunuyor. tahran, nükleer faaliyetlerin barışçıl amaçlarla yürütüldüğünü vurgulasa da başta abd olmak üzere çok sayıda ülke iran'a karşı yaptırım uyguluyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;