Afrika

ABD Somali hükümetini tanıdı

Washington yönetimi, 22 yıldır ilk kez ülkede kurulan bir hükümeti resmi muhatap kabul etti.

Haberin Öne Çıkanları

Clinton açıkladı

'Memnuniyet duyuyorum'

'Katedilecek çok yol var'

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud'la ortak bir basın toplantısı düzenledi. [AFP]

abd, 22 yıl sonra ilk kez somali'de kurulan bir hükümetini tanıdı. amerikan yönetiminin kararını, washington’u ziyaret eden somali devlet başkanı hasan şeyh mahmud’la görüşen abd dışişleri bakanı hillary clinton açıkladı.

clinton perşembe günkü görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında, "1991’den bu yana ilk kez, abd’nin somali hükümetini tanıdığını açıklamaktan memnuniyet duyuyorum" dedi.

somali’nin, abd başkanı barack obama'nın göreve başladığı 2009'a kıyasla çok farklı bir ülke olduğuna işaret eden clinton, "somali halkı ve liderleri, ülkelerine daha fazla istikrar, güvenlik ve barış getirmek için savaştı ve çok büyük fedakarlıkta bulundu" diye konuştu.

clinton ayrıca somali'de daha iyi bir geleceğin temelinin atıldığını ancak bunun için hala katedilecek çok yol, yüzleşecek çok zorluk olduğunu söyledi.

'barış ve kalkınma dönemi'

somali devlet başkanı hasan şeyh mahmud ise abd’nin desteğinden dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi. mahmud, ''somali çok uzun ve sıkıntılı bir dönemi geride bırakıyor, şimdi artık barış ve kalkınma dönemine doğru yol alıyoruz. bölgeye ve dünyaya değerli katkılarda bulunmayı hedefliyoruz'' dedi.

amerikan associated press (ap) ajansı ise somali devlet başkanı hasan şeyh mahmud'un başkan obama'yla da beyaz saray'da bir görüşme yaptığını bildirdi. 

abd'nin somali hükümetini tanıma kararı, amerikan ve uluslararası yardım kuruluşlarının bu ülkedeki faaliyetlerini artırmasına yardımcı olacak.

washington yönetimi, somali'dfeki büyükelçiliğini de ilerde yeniden açmayı planlıyor. 

abd, somali'de 1991’de diktatör muhammed siad barre’nin devrilmesinin ardından kurulan hiçbir hükümeti tanımamıştı.

washington'un somali'de 1993’teki müdahalesi başarısızlıkla sonuçlanmış; iki abd helikopterinin düşürülmesi sonucu 18 amerikan askeri ölmüştü. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;