Avrupa

'ABD teşvik ediyor'

Rusya Başbakanı Putin, seçimler sonrası gösterilerin sorumlusu olarak Washington'u gösterdi. Gözaltına alınanların sayısı ise 900'e yakın.

Konular: Kafkasya, Rusya

Haberin Öne Çıkanları

Clinton'a tepki

'Muhalefeti etkiliyorlar'

'Büyük gösteri' çağrısı

rusya başbakanı vladimir putin, amerika birleşik devletleri'nin (abd) ülkesinde seçimler sonrası protesto gösterilerini  teşvik etmekle suçladı. putin, pazar günü parlamentonun alt kanadı duma için yapılan seçimlerle ilgili olarak kamuoyu önündeki ilk açıklamasında, abd dışişleri bakanı hillary clinton'ın, açıklamalarıyla muhaliflere 'sinyal verdiğini' söyledi. putin, "clinton, bazı muhalif aktivistlere sinyal verdi. onlar da bunu duydular ve aktif şekilde harakete geçtiler" dedi.

yüz milyonlarca dolarlık dış fonların da seçim sonucunu etkilemekte kullanılmak üzere tahsis edildiğini öne süren putin, göstericilerden bazılarının bencilce siyasi hedeflerini gerçekleştirmek istediğini belirtti.  

putin, rusların çoğunun  ülkede siyasi kargaşa görmek istemediğini de sözlerine ekledi.

amerikan yönetimi duma seçimlerinin yapılış şekli hakkında ciddi kaygıları olduğunu açıklamış, abd dışişleri bakanı clinton da seçimlerin hür ve adil olmadığını söylemişti.

clinton yanıt verdi

abd dışişleri bakanı hillary clinton ise putin'in suçlamaları üzerine yaptığı açıklamada, ‘sağlam temellere dayanan’ endişelerini dile getirdiğini söyledi. brüksel’deki nato merkezinde konuşan clinton,  rusya ile batılı devletler arasında füze savunma sistemi ile ilgili anlaşmazlıkların, moskova’nın askeri adımlar atması için bahane olamayacağını kaydetti. 

900'e yakın gözaltı

öte yandan rus yetkililer, ülkede seçimler sonrası üç gündür süren protesto gösterilerinde 900'e yakın kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

göstericiler seçimlerde büyük oranda usulsüzlük yapıldığını öne sürüyor. rusya'da muhalefet cumartesi  günü, başkanlık sarayı yakınındaki devrim meydanı'nda büyük bir protesto gösterisi düzenlenmesi çağrısında bulundu.

moskova belediye başkan yardımcısı alexander gorbenko ise organizatörleri uyardı.

300 kişilik bir gösteri için izin istendiğini belirten gorbenko, “meydana çıkanların sayısının 300’ü aşması halinde sorumluluk kabul etmeyeceğiz”  dedi.

organizatörlerin tazminat ödemeye ya da 15 güne kadar hapse mahkum olabileceklerini ifade eden  gorbenko, “daha kalabalık bir eylem isteyenler kendilerine başka bir mekan seçsin" dedi.

sosyal paylaşım sitelerinde ise şu ana kadar 20 bin kişi devrim meydanı’nda yapılacak gösterilere katılacaklarını duyurdu.

rusya'da pazar günü parlamentonun alt kanadı duma için yapılan seçimleri, putin'in liderliğindeki birleşik rusya partisi (brp) oyların yaklaşık yüzde 49'unu alarak kazanmıştı. ancak brp dört yılk öncesine göre önemli oranda oy kaybetmiş, duma'da sadece 13 sandalye farkla çoğunluğu elde edebilmişti.

muhalefet partilerinin yanı sıra uluslararası gözlemciler de seçimlerde usulsüzlük yapıldığını söylüyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;