Kafkasya

ABD ve Rusya'nın Kırgızistan rekabeti

Bişkek yönetiminin ülkedeki ABD üssünü kapatmak istemesi Washington'u hareketlendirdi. Söz konusu üssü İran'a tehdit olarak gören Moskova ise Kırgızistan liderini ağırlayacak.

Konular: Rusya

Haberin Öne Çıkanları

Atambayev'le görüştüler

Rusya'nın endişesi

Kritik ziyaret başlıyor

Washington, Kırgızistan'daki üssün kapatılmaması konusunda Bişkek'i ikna etmek için heyet gönderdi. [AA]

kırgızistan yönetiminin 2014 yılına kadar ülkedeki abd askeri hava üssünün kapatılmasını istemesi üzerine washington, temsilciler meclisi'nden bir heyeti görüşmeler yapmak üzere bişkek'e gönderdi.

abd heyeti kırgızistan cumhurbaşkanı almazbek atambayev ile görüştü. cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada toplantıyla ilgili ayrıntılı bir bilgi verilmedi. david dreyer başkanlığındaki abd heyeti ayrıca meclis başkanı asilbek ceenbekov ve milletvekilleriyle de bir araya geldi. 
 
abd’li yetkililerin, cumhurbaşkanı atambayev’in 23-25 şubat tarihlerinde gerçekleştireceği moskova ziyareti öncesinde bişkek’teki temaslarını sıklaştırması dikkat çekiyor. 
 
kırgızistan lideri, perşembe günü resmi ziyaret için rusya’da olacak. atambayev moskova’da devlet başkanı dimitri medvedev ve başbakan vladimir putin’le görüşecek. iki ülke liderleri arasındaki görüşmelerin beyaz saray yönetimi tarafından da dikkatle takip edilmesi bekleniyor.
 
rusya, kırgızistan'ın önemli bir finansörlerinden birisi konumunda, moskova yönetiminin bu ülkeye 106 milyon dolarlık yeni bir kredi vermesi gündemde.
 
atambayev, pazartesi günü de abd'nin güney ve orta asya'dan sorumlu müsteşar yardımcısı susan m. elliott ile görüşmüş, 2001 yılından bu yana faaliyet gösteren ve 2014 yılında kira sözleşmesi sona erecek olan manas uluslararası havaalanı’ndaki abd üssünün bu tarihe kadar kapatılması gerektiğini dile getirmişti.
 
atambayev bu fikrini ilke kez 19 aralık’ta moskova'da yapılan kolektif güvenlik anlaşması örgütü (kgao) zirvesinde dile getirmiş, ülkenin güvenliği açısından abd üssünü tehlikeli gördüğünü belirtmişti.
 
'manas'taki üssü iran'a karşı kullanabilirler'
 
washington’da hareketliliğe neden olan kırgızistan’ın bu çıkışıyla beraber, rusya da abd’nin iran’a saldırı düzenlemek amacıyla manas’taki üssü kullanabileceğini ileri sürdü. rusya dışişleri bakanlığı sözcüsü aleksandır lukaşeviç, “iran'la bir çatışma olasılığında bu üssün kullanılabileceğinin düşünülebileceğini” belirtti.
 
moskova’daki diplomatik kaynaklara göre, washington yönetimi, orta asya’daki eski sovyet cumhuriyetlerinde bulunan büyük hidrokarbon rezervlerinin kontrolünü ele geçirmek amacıyla, nükleer programını bahane ederek iran'a bir askeri saldırı başlatma girişiminde bulunabilir.
 
lukaşeviç, ‘nükleer silahsızlanmayı sağlamanın gerekli olduğuna dair çağrıların ardında, hidrokarbon yönünden zengin geniş bir bölgede jeopolitik kartı elinde tutma amacının gizlenmiş olabileceğini’ söyledi. sözcü, bu senaryonun gerçekleşmeyeceğini ümit ettiklerini belirtti. aynı gün rusya dışişleri bakan yardımcısı gennady gatilov da, iran'a yönelik herhangi bir askeri harekatın hem bölge hem de uluslararası ilişkiler sistemi için feci sonuçları olacağını uyarısında bulunarak, bu konudaki mesajlarını israil'e doğru yöneltmişti.
 
kırgızistan, topraklarında hem amerikan hem de rus üssü bulunduran tek ülke.
 
abd ve nato birliklerinin afganistan'daki operasyonları için kullandığı manas üssü, 2001 yılında 11 eylül saldırılarının ardından kurulmuştu. bin askerin görev yaptığı üssün adı daha sonra ‘transit sevkiyat merkezi’ olarak değiştirilmişti. 
 
günde ortalama 50 geniş gövdeli askeri uçağın iniş-kalkış yaptığı üs, uluslararası manas havalimanı içerisinde bağımsız bir bölge olarak yer alıyor.
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;