1915 olayları
ABD'de yeni 'soykırım' tasarısı
ABD'de Demokrat ve Cumhuriyetçi 44 vekil 1915 yılı olaylarının 'Soykırım' olduğunu savunan yeni bir karar tasarısını Temsilciler Meclisi'ne sundu. Obama Yönetimi tasarıyla ilgili yorum yapmadı.
kongre’de ermeni lobisinin güçlü destekçilerinden, cumhuriyetçi parti illinois milletvekili robert dold ve california milletvekili david paladao ile demokrat parti new jersey milletvekili frank pallone ve california milletvekili adam schiff tarafından sunulan tasarı, abd başkanı’na 1915 yılı olaylarını “soykırım” olarak tanıması çağrısında bulunuyor.
girişimin bu yıl 1915 olaylarının 100’üncü yıldönümü olması nedeniyle ayrı bir önem taşıdığı vurgulananırken “her iki parti üyelerinin desteklediği tasarı, abd başkanı’na, ermeni ‘soykırımıyla’ ilgili gerçeklerin ve devam eden sonuçlarının türkiye cumhuriyeti tarafından tam biçimde tanınmasını içeren tarafsız, yapıcı ve kalıcı bir türk-ermeni ilişkisi doğrultusunda çalışması çağrısında bulunuyor” ifadesi kullanıldı.
önce temsilciler meclisi'nin dışişleri komitesi’nde görüşülmesi ve oylamaya sunulması gereken tasarı, komitede onaylanması halinde, temsilciler meclisi başkanı cumhuriyetçi john boehner’ın takdirine göre temsilciler meclisi genel kurulu’na getirilebilir. ancak karar tasarısının, kabul edilse bile bağlayıcı özelliği bulunmuyor.
obama 'meds yeghern' dedi
demokrat partili schiff, tasarıya destek veren bazı milletvekilleriyle kongre’nin bahçesinde basın toplantısı düzenledi. tasarıya şu anda 44 milletvekilinin destek verdiğini anlatan schiff, tasarının komitede ne zaman ele alınacağının ise belirsiz olduğunu dile getirdi.
2010 yılında temsilciler meclisi'nin dış ilişkiler komisyonu'nda kabul edilen başka bir tasarı senato'nun onayına sunulmamıştı.
başkan barack obama da her yıl 24 nisan günü yaptığı açıklamalarda şimdiye kadar 'soykırım' ifadesini kullanmaktan kaçınıp, ermenice 'büyük felaket' anlamına gelen 'meds yeghern' ifadesini kullandı.
eski abd başkanı ronald reagan 1981'de 1915 olayları'nı 'soykırım' olarak nitelendirdi. ardından 20 abd eyaleti aynı tanımlamaya gitti. dünya çapında ise 20 ülke 1915 olayları'nı 'soykırım' olarak değerlendiriyor.
kaynak: aa, afp
Yorumlar