Türkiye

ABD'den çuval eylemine tepki

ABD, İstanbul’da bir grubun Amerikan askerlerinin başına çuval geçirmesini kınayarak, eylemi “çirkin ve rahatsız edici” olarak nitelendirdi.

Konular: Türkiye
abd savunma bakanlığı pentagon sözcüsü steve warren, eminönü’nde bir grubun 3 amerikan askerinin başına çuval geçirmesiyle ilgili soruları yanıtladı. saldırıyı “çirkin ve rahatsız edici” olarak niteleyen warren, saldırıyı düzenleyenlerle ilgili “görünen o ki sokak eşkıyaları” ifadesini kullandı. warren, “bu saldırganlar, türklerin ve türkiye’nin misafirperverliğine büyük bir gölge düşürüyor. nato müttefiki türkiye ile güçlü ilişkimizden memnunuz. türklerin acil ve etkin bir şekilde (olayı) araştıracağından eminiz” ifadesini kullandı.

"derin rahatsızlık duyuyoruz"

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki’ye de günlük basın brifinginde aynı soru yöneltildi. psaki, "uss ross adlı geminin askerlerine yönelik saldırıdan derin rahatsızlık duyuyoruz. uss ross, abd ile türkiye arasındaki uzun süreli işbirliği ve dostluğun bir göstergesi olarak istanbul’u ziyaret ediyor. barışçıl eylem hakkını desteklerken, bu olay barışçıl protesto çizgisini aşarak, şiddete ve tehdide dönüşmüştür. abd’li yetkililer türk otoriteleriyle olayı araştırıyor” şeklinde konuştu.

psaki, “eylemin türkiye’deki amerikan karşıtlığı trendinin bir parçası mı olarak görüyorsunuz” sorusuna şu anda sadece bu spesifik eylem üzerinde konuştukları yanıtını verdi. psaki, "türkiye önemli bir nato müttefiki olmayı sürdürüyor. onlarla birçok konuda yakın çalışma içerisindeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

abd donanması da istanbul’da eyleme ilişkin yazılı açıklama yaparak, türk yetkililer ve abd büyükelçiliği çalışanları ile olayı araştırdıklarını duyurdu. uss ross’un istanbul’a daha önceden planlanmış bir ziyarette bulunduğu ifade edilen açıklamada, abd askerlerinin herhangi bir yara almadan saldırganlardan kurtulmayı başardığı belirtildi. 

"son derece çirkin"

abd büyükelçiliği de twitter üzerinden bir açıklama yaparak, saldırıyı kınadı; görüntülerin çok çirkin olduğunu belirtti.   

"türkiye'yi ziyaret eden üç amerikalı askere yapılan saldırıyı gösteren videoyu son derece çirkin bulduğumuzu ifade ediyoruz. barışçıl protesto hakkına ve ifade özgürlüğüne saygı duymakla birlikte, bugün istanbul'da gerçekleştirilen bu saldırıyı kınıyor; türk halkının büyük çoğunluğunun da türkiye'nin misafirperverliğine saygısızlık teşkil eden böyle bir eyleme karşı çıkmakta bizlere katılacağı konusunda hiçbir şüphe duymuyoruz."

dışişleri de kınadı

dışişleri bakanlığı sözcüsü tanju bilgiç şu açıklamayı yaptı: 

"basında yer alan haberlerden, istanbul'u ziyaret eden bazı abd görevlilerine karşı, barışçıl protesto kisvesi altında, bugün bir saldırı düzenlendiği anlaşılmaktadır. hoş görülmesi mümkün olmayan bu saygısız eylemi kınıyoruz."

türkiye gençlik birliği üyeleri, amerikan askerlerinin 4 temmuz 2003'te türk askerinin başına çuval geçirmesine tepki olarak olaydan 11 yıl sonra eminönü'ndeki abd askerinin başına çuval geçirdi. 

eminönü’ndeki eylemde 'yankee go home' ve “kahrolsun amerikan emperyalizmi” sloganları atan tgb  üyeleri, sivil kıyafetli üç amerikan askerine, ingilizce olarak “abd ordusunun bir üyesi olduğunuzu az önce beyan ettiniz. sizleri katil olarak tanımlıyoruz. topraklarımızdan defolup gitmenizi istiyoruz ve şimdi sizi protesto hakkımızı kullanıyoruz” ifadelerini kullandı. amerikan askerleri de “tamam gidiyoruz” karşılığını verdi. bazı eylemciler de top haline getirdikleri kağıtları amerikan askerinin üzerine attı. ardından 'go home yankee' sloganları eşliğinde abd askerini yakalayan eylemciler, askerin kafasına çuval geçirdi. eylemciler kaçan askeri kovaladı. 

görüntülerin internette yayınlanmasının ardından, istanbul emniyet müdürlüğü ekipleri türkiye gençlik birliği (tgb) üyesi 12 kişiyi gözaltına aldı. 

4 temmuz 2003’te irak'ın süleymaniye kentinde amerikan askerleri özel kuvvetleri komutanlığı'na bağlı 11 subayın bulunduğu karargâha baskın düzenlenmiş ve türk askerlerini başına çuval geçirerek gözaltına almıştı. türk askerleri başkent bağdat’ta 60 saat sorgulanmıştı. tarihe 'çuval olayı' olarak geçen kriz nedeniyle abd türkiye'den özür dilese de olay türkiye'de yoğun bir şekilde protesto edildi. 

kaynak: aa ve dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;