İran: Batı'nın korktuğu güç
ABD'den İran'a yeni yaptırımlar
Başkan Obama'nın duyurduğu son yaptırımlar, Tahran'ın petrol satmasına yardımcı olan bazı yabancı bankaları hedef alıyor.
Haberin Öne Çıkanları
Tahran'a yardıma engel
Çin ve Irak Bankası hedef
Romney eleştiriyor

abd başkanı barack obama, iran’ın petrolünü satmasına yardımcı olan yabancı bankalara yönelik yeni yaptırımlar açıkladı. obama, son yaptırımların, nükleer programı ile ilgili uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi yolunda tahran üzerinde baskı oluşturacağını söyledi.
obama açıklamasında ayrıca, “umutsuzluğu artan iran rejimine uluslararası para piyasalarına erişiminde yardım eden her finans kuruluşunu ifşa edeceğiz’ ifadesini kullandı.
abd'nin yeni yaptırımları, çin’in kunlun bankası ile irak’ın elaf islam bankası’nı kapsıyor.
washington ayrıca, iran’dan petrokimya ürünleri satın alın ve temin edenlere yönelik yaptırımları da artırıyor.
yaptırımlar, iran ulusal petrol şirketi ve iran merkez bankası’na destek sağlayanları hedefliyor.
iran’a sert yaptırımları savunan ‘demokrasileri savunma’ sivil toplum kuruluşunun başkanı mark dubowitz, açıklanan son önlemlerini iran’ın abd bankacılık ve petrol yaptırımlarından kaçmasına engel olacağıı söyledi.
al jazeera’ye konuşan iran amerikan konseyi’nden cemil abdi ise yaptırımların beklenilen etkiyi yaratmadığını söyledi. ülkenin son 30 yılda yaptırımlara alıştığını söyleyen abdi, özel şirketlerin yaptırımlar, kaçakçılar ve yasa dışı şirketler nedeniyle ekonominin dışında kaldığını, bunun da devletin işine yaradığını belirtti.
abdi, “böyle bir stratejiniz olduğunda bu iran rejimine zarar vermektense iran halkını toplu olarak cezalandırmaya dönüşüyor” diye konuştu.
batılı ülkeler, iran'ın, uranyum zenginleştirme oranının yüzde 20 olmasını ve eğer sahipse, nükleer silah yapımında kullanılacak bir maddeyi elden çıkarmasını istiyor.
tahran yönetimi ise nükleer programının barışçıl amaçlı olduğunda ısrarlı.
hürmüz'ü kapatma tehdidi
abd'nin iran’dan petrol alan ülkelerin finans kuruluşlarına yönelik hazırladığı son yaptırımlar, haziran ayı sonunda devreye girmişti. ab üyesi ülkeler de iran'dan petrol alımını 1 temmuz pazar günü durdurmuştu.
romney'nin tavrı sert
iran ise sık sık, nükleer programı nedeniyle askeri müdahaleye maruz kalması halinde hürmüz boğazı’nı kapatma tehdidinde bulunuyor. askeri müdahale özellikle israil ve abd tarafında bir seçenek olarak sunuluyor.
kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde cumhuriyetçi rakibi mitt romney tarafından eleştirilen barack obama, iran’a karşı tutumunun katı olduğunu göstermeye çalışıyor.
son olarak çıktığı yurt dışı turu kapsamında israil’e de giden romney, "iran’ın nükleer silah üretim kapasitesini engellemek abd’nin görevi ve ahlaki zorunluluğudur” demişti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar