Gazetecilere özgürlük

ABD'den Mısır'a: Gazetecileri bırakın

Beyaz Saray, Mısır'da tutuklu bulunan gazetecilerin durumundan 'derin kaygı' duyduğunu açıkladı; aralarında Al Jazeera çalışanlarının da bulunduğu gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.

beyaz saray, mısır'da tutuklu bulunan gazeteciler ve akademisyenler için ilk kez ciddi uyarıda bulundu. mısır'daki darbe yönetimine seslenen beyaz saray açıklaması, gazeteciler ve akademisyenlerin tutuklanmasından 'derin kaygı' duyduğunu vurguladı. abd yönetimi, tutuklu bulunan gazeteci ve akademsiyenlere yönelik suçlamalarında düşürülmesini talep etti. 

kendisi de eski bir gazeteci olan beyaz saray sözcüsü jay carney, günlük basın birifinginde yaptığı açıklamada, "mensup oldukları kuruma bakımaksızın bu şahıslar korunmalıdır ve mısır'da özgürce çalışmalarına izin verilmelidir" dedi. 

CNN'nin ünlü sunucusu Christiane Amanpour da programında Al Jazeera çalışanlarının serbest bırakılması çağrısını yaptı.

mısır yönetimi aralarında 20 al jazeera çalışanın da bulunduğu çok sayıda gazeteci ve akademisyeni 3 temmuz'daki darbe sonrası dönemde haber yaparken tutuklayıp 'terör örgütüne üye olmakla' suçlamıştı. son olarak 29 aralık günü al jazeera'nın deneyimli muhabiri peter greste'yi tutuklamıştı. 

darbe sürecinde hem darbe karşıtları hem de darbe yanlılarının gösterilerini aynı anda yayınlayan al jazeera tüm suçlamaları reddetmişti. 

Al Jazeera'nın sunucuları Mısır'da hapiste bulunan çalışma arkadaşlarına destek verdi. [AL JAZEERA]

mısır yönetimine gazetecileri bırakması için çağrılar artıyor. twitter'da #freeajstaff etiketi oluşuturuldu. al jazeera çalışanları da ağızları bantlı bir halde 'al jazeera çalışanlarına özgürlük' yazılı dövizlerle fotoğraflarını paylaştı. dünyanın birçok yerinden twitter kullanıcıları da benzer fotoğraflar paylaşarak mısır'da tutuklu gazetecilere destek verdi. 

kenya'da şarkılı protesto

kenya’nın başkenti nairobi'de de protesto gösterisi düzenlendi. gösteriye kenya'nın bm iyi niyet elçisi folk şarkıcısı eric wainaina da katıldı. kenyalı şarkıcı mısır’daki darbe yönetimine çağrıda bulunarak al jazeera çalışanlarının serbest bırakılmasını talep etti. wainaina şarkı söylerken, bi grup protestocu da pankartlarla ona eşlik etti. göstericiler, deneyimli muhabir peter greste’nin isminin yazılı olduğu pankartlarla, “gazetecilerin çalışma hakkı vardır” yazılı dövizler taşıdı.

eric wainaina'nın şarkıları birleşmiş milletler'in çeşitli duyarlılık kampanyalarında da kullanılmıştı. bm'nin uyuşturucuyla mücadel programı kapsamında hazırladığı videolarda da şarkı söyleyen wainaina, 2013 yılında da bm'nin iyi niyet elçisi seçildi. 

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;