Tunus Devrimi

ABD'den Tunus'a destek sözü

Başkan Obama, devrim geçiren Kuzey Afrika ülkesine 50 milyon dolar yardım sağlanacağını duyurdu.

Konular: Amerika, Afrika

Haberin Öne Çıkanları

ABD'den 50 milyon dolar yardım

'Ekonomiye destek olacağız'

Tunus'ta başarıya ulaşan halk hareketinin ardından, 23 Ekim'de parlamento seçimleri yapılacak. [Reuters]

ülkesini ziyaret eden tunus başbakanı beci kaid essebsi’yi beyaz saray’da ağırlayan amerika birleşik devletleri (abd) başkanı barack obama, tunus’ta daha fazla iş olanakları oluşturulması ve yatırım yapılması için destek olacaklarını söyledi.

kuzey afrika ülkesinin siyasi ve ekonomik başarısını görmenin abd'de büyük umut yarattığını belirten obama, ülkesinin tunus'un tam demokrasiye geçişinde güçlü ve destekleyici rol oynayacağını da ekledi.

tunus’un demokrasi yolundaki ilerleyişinin onu takip eden ülkelere örnek olmasını dileyen obama, tunus'a 50 milyon dolarlık yardım sağlanması için kongre ile çalışmalara başlanacağını duyurdu.

devrik lider zeynel abidin bin ali muhalifleri tarafından ocak ayında başlatılan halk hareketi, arap dünyasında diğer ülkelere de sıçramıştı.

23 ekim’de seçime gidecek ülkede, 110 partiyi temsil eden 11 bin aday parlamentodaki 218 koltuk için yarışacak. yeni parlamentoyla ülkenin yeni anayasasının hazırlanması çalışmalarına geçilecek.

maddi yardım sözü

görüşmenin ardından obama, tunus’a 30 milyon dolarlık borç garantisi ve özel sektörü desteklemek için  20 milyon dolarlık yardım yapılması kararını kongre’de açıkladı. 

ayrıca abd barış güçleri, yabancı dil eğitimi vermek ve çeşitli gençlik programları oluşturmak amacıyla gelecek yıldan itibaren tunus’ta görev yapacak.

essebsi, görüşmenin ardından obama’ya teşekkür etti. essebsi, tunus’taki demokrasi hareketinin ve ülkede yaşanan geçiş sürecinin bölgedeki diğer ülkelere de yansımasını umduğunu belirterek “şu ana kadar arap baharı kendini en iyi şekilde tunus’ta gösterdi. umuyorum ki bu süreç tunus’la sınırlı kalmaz ve bölgenin tamamına yayılır” dedi.

tunus’taki halk hareketini takiben mısır’da devlet başkanı hüsnü mübarek muhalifleri libya’da ise devlet başkanı muammer kaddafi karşıtları protesto gösterileriyle iktidar değişikliği taleplerini duyurmaya çalışmıştı.

mısır’da başarıya ulaşan muhalifler libya’da ise nato desteğiyle kaddafi güçlerine karşı çarpışmak zorunda kaldı. ancak arap baaharı’ndan etkilenen ülkelerin hepsinde süreç benzer şekilde ilerlemedi. suriye ve yemen’de göstericiler hükümetin şiddete varan müdahalesiyle karşılaştı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;