Deprem
‘Acılar hâlâ taze’
17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde yaşamını yitirenler, Yalova ve Gölcük deprem anıtlarında düzenlenen törenlerle anıldı.

yalova'da depremin 15. yıldönümü nedeniyle vatandaşlar, akşam saatlerinden itibaren depremde yıkılan binaların enkazı üzerine kurulan deprem anıtı'na gitti.
vatandaşlar, depremde hayatını kaybeden kişilerin isimlerinin yazılı olduğu beton bloklara çiçek bıraktı ve anıt içinde bulunan fotoğraf sergisini gezdi.
ak parti yalova milletvekili temel coşkun ve yalova belediye başkanı vefa salman’ın da katıldığı törende dualar okundu, ilahiler söylendi. ayrıca meşaleli yürüyüş gerçekleştirildi.
gölcük'te de hayatını kaybedenler marmara depremi'nin meydana geldiği saat 03.02'de anıldı. anma töreni kavaklı sahilinde yaptırılan deprem anıtı önünde düzenlendi.
saat 03.02’de saygı duruşunda bulunuldu. yaşamını yitirenlerin anısına çelenk bırakıldı, denize karanfiller atıldı ve dualar edildi.
donanma komutanlığı'nda anma

donanma komutanlığında, 17 ağustos 1999 marmara depremi'nde yaşamını yitiren 420 personel törenle anıldı.
deprem şehitleri anıtı önündeki anma töreni, gölcük deniz ana üs komutanı tuğamiral muhittin elgin'in anıta çelenk koyması, saygı duruşunda bulunulması, saygı atışı yapılması ve istiklal marşı'nın okunmasıyla başladı.
gölcük kaymakamı adem yazıcı, burada yaptığı konuşmada 15 yıl içinde maddi yaraların sarıldığını ancak manevi olarak acıların hâlâ taze olduğunu söyledi.
ölenlerin yakınları anıta karanfil bıraktı. ölenlerin yakınları arasında bayılanlar oldu.
17840 kişi öldü
kocaeli gölcük merkezli ve 7,5 büyüklüğünde gerçekleşen deprem, büyük çapta can ve mal kaybına neden oldu. tüm marmara bölgesi'nde ve ankara'dan izmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi. resmi raporlara göre, 17 bin 840 kişi öldü, 43 bin 935 kişi yaralandı. 505 kişi sakat kaldı. 285 bin 211 konut, 42 bin 902 işyeri hasar gördü.
marmara depremi, 1939’da erzincan’da meydana gelen ve 32 bin kişinin öldüğü depremden sonra türkiye'de yaşanan en büyük deprem.
kaynak: aa
Yorumlar