İşgalin ardından Irak
Adayların çöpü, yoksulların hazinesi
Irak'ta sandıklar kapandığı an, Bağdat'ın çöp toplayıcıları hızla işe koyuldu. Kampanya boyunca adayların posterlerini koruyan panolar bundan sonra yoksulların derme çatma evlerini koruyacak.

“tüm adaylara cömertliklerinden dolayı teşekkür ederiz; karşılık istemeden bu panoları bize verdiler.” yüzünde alaycı bir gülümsemeyle konuşan iraklı cafer adlı adam, bir yandan da karamana meydanı'ndaki demir seçim panolarını söküyor.
irak’ın yoksulları sandıklar kapanır kapanmaz adayların posterlerini koruyan demir panoları sökmeye koyuldu. topladıklarının bir kısmıyla derme çatma evlerine çatı yapacak, geri kalanını da satacaklar.
çöp toplayıcılar arasında en popüler noktalar ise karamana ve firdevs meydanları.
9032 adayın parlamentoda sandalye için yarıştığı 30 nisan genel seçimlerinde, bağdatlı adaylar öne çıkmak ve rüzgârlı hava şartlarına karşı dayanıklı olması nedeniyle demir panoları tercih etti.
adayların hangisi halka hizmet sözüyle girdiği yarışı kazanacak henüz belli değil ama bazıları seçim panolarıyla olsa da birilerinin işine yarayacak. cafer’in söylediğine göre garajında kullanacağı bu parça olmasa çok para harcaması gerekecekti.
evlere çatı
cafer’in biraz ötesinde firdev meydanı'nda demir pano söken ebu hazım da afp muhabiri ile konuşurken soyadını vermek istemiyor.
“bu metal bizim gibi yoksullara yarıyor, evlerimizde çatı olarak kullanıyoruz, geri kalanını da satıyoruz. parlamento üyelerinin ceplerinden hiçbir şey gitmedi, bu halktan çaldıkları para” diyor ebu hazım, birçok iraklı gibi devletteki yolsuzluktan şikayet ederek.

başkentin kalburüstü cedriye bölgesinde çalışan raşit abud, "hürriyet meydanı'ndan üniversiteye çıkan yola kadar olan demir panolar benim payım. diğerleri de kabul etti, onlar da mahallenin diğer tarafını aldı” diyor.
yoksulluk ve işsizlik
seçim sonrası başkentin sokaklarında başlayan çalışma, ülkenin artan petrol gelirlerine rağmen halkın bir bölümünün bundan pay alamadığını gösteriyor.
resmi verilere göre nüfusun yaklaşık dörtte biri yoksulluk içinde yaşıyor. bağdat’ın en yoksullarının çamurdan yapılmış evlerinin çatılarını ise birleşmiş milletler mülteciler yüksek komiserliği logolu muşambalar örtüyor.
“bazıları yeşil bölgede, konutlarında başka ülkelerde yaşıyor; biz ise burada açlıktan ölüyoruz” diyor pano taşıyan enver ahmed. yoğun koruma altındaki yeşil bölgede parlamento binasının yanında abd ve ingiltere konsoloslukları da bulunuyor.
enver ahmet gibiler ise bu bölgeye değil yaşamak için, işçi olarak bile giremiyor.
ahmet, “biz çalmıyoruz, bu metali alma hakkımız var, seçimler bitti. hükümet de bize yardım etmiyor. biz burada işsiz otururken onlar bangladeşli işçileri çalıştırıyor” diyor.
kaynak: afp
Yorumlar