Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu
Adli kolluk davalık oldu
Türkiye Barolar Birliği hükümetin haftasonu değiştirdiği adli kolluk sistemi hakkında, “kuvvetler ayrılığı ilkesi” ihlal edildi gerekçesiyle dava açtı.

adli olaylarda amirlere bilgi verme zorunluluğu getiren değişiklik hakkında türkiye barolar birliği dava açtı. internet sitesinden açıklama yapan tbb, adli kolluk yönetmeliğinde yapılan değişikliğin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle danıştay’da dava açtığını duyurdu.
'düzenleme anayasa'ya aykırı'
dava dilekçesinde mülki idare amirlerinin cumhuriyet savcılarına herhangi bir şekilde emir ve talimat veremeyeceği, soruşturma dosyasına müdahale edemeyeceği belirtildi; "bir suçun işlendiğinin ortaya çıkması halinde adli kolluk görevlileri ve sorumlularının, suçun soruşturulmasında tek yetkili olan cumhuriyet savcısının emri altında oldukları sonucuna ulaşılmaktadır” denildi.
türkiye barolar birliği düzenleme ile yargı yetkisinin yürütmede yer alan bir aktör ile paylaşılması sonucunu doğurduğu savunuldu, kuvvetler ayrılığı ilkesinin ihlal edildiği belirtildi. en üst dereceli kolluk amirinin, adli kolluk görevi yürütüldüğü sırada görev sebebiyle sahip olduğu bilgileri mülki idare amiri ile paylaşmasna dair düzenlemenin "yargı yetkisinin bağımsız mahkemelerce kullanılacağı" ilkesine de aykırı olduğuna vurgu yapıldı.
'adalet duygusunda telafisi olanaksız zararlar doğar'
birlik bu gerekçelerle, “ileride toplumun adalet duygusunda telafisi olanaksız zararlar doğacağından bu durumun önlenebilmesi için yargılama sonuçlanıncaya kadar” yönetmelik değişikliğinin yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini istedi.
açılacak davayı twitter'dan duyuran türkiye barolar birliği başkanı metin feyzioğlu, hükümetin yaptığı yönetmelik değişikliğinin bu yolsuzluk dosyasını ve gelecektekileri örtbas edebilecek nitelikte olduğunu savundu.
adli kolluk yönetmeliği'ndeki değişiklik
içişleri bakanlığı ve adalet bakanlığı'nca ‘adli kolluk yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe göre emniyet ve jandarma görevlilerinin, adli olaylarda amirlerine bilgi verme zorunluluğu getirildi. değişikliğe göre, en üst dereceli kolluk amiri adli olayları, suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumakla ve bu konuda gerekli tedbirleri almakla görevli ve yetkili olan mülki idare amirine derhal bildirmekle yükümlü olacak.
istanbul merkezli yolsuzluk operasyonunu gerçekleştiren emniyet görevlilerinin sıralı amirlerine, savcıların ise başsavcıya haber vermeden işlem yapması üzerine kriz yaşanmıştı. daha önceki yönetmelikte adli görevlere ilişkin emir ve talimatların polis yetkililerine cumhuriyet savcıları tarafından verileceği vurgulanıyordu. değişiklikle bu görev savcıdan alınarak cumhuriyet başsavcısına verildi. polisin yapacağı operasyonlardan önce valililiğe bilgi verme zorunluluğu getirildi.
akp'li özdalga: değişiklik endişe verici
hükümetin yaptığı düzenlemeye ak parti içinden de tepki var. ak parti ankara milletvekili haluk özdalga sistemde yapılan değişikliği yazılı bir açıklamayla eleştirdi. mevcut düzenlemenin dahi ab standartlarında olmadığına vurgu yapan özdalga değişikliğin, "hukuk devletinin özüne de sözüne de uymadığını" belirtti. özdalga açıklamasında, "merkezi idareden bağımsız, savcılıklara bağlı ayrı bir adli kolluk teşkilatı kurmamız gerekiyordu. tersini yaptık ve adli kolluk hizmetini içişleri bakanlığı'nın gözetim ve denetimine tabi kıldık. bu değişiklik endişe verici, çünkü demokratik toplum açısından daha iyiye değil, daha kötüye gidişi ifade ediyor" ifadelerine yer verdi.
özdalga düzenlemenin emniyet müdürleri, valiler ve içişleri bakanlığı bürokratları gibi çok sayıda makamın elinde bulunan bilgilerin gerçek anlamda gizli kalmasını engelleyeceğini belirtti; "mesela eli pek çok yere uzanabilen etkili, tuzu kuru kişilere ve gayri meşru işlere bulaşmış çetelere dönük soruşturma yürütmek zorlaşacak. çünkü bu kesimler için önceden haber alma ve öylelikle soruşturmayı değişik yöntemlerle engelleme veya delilleri karartma yolları hayli genişlemiş oluyor" dedi.
kaynak: al jazeera
Yorumlar