İşgal sonrası Afganistan

Afganistan'a şartlı destek

Uluslararası askerlerin 2014 sonunda ülkeden ayrılmasının ardından yapılacak yardımlar için, Kabil yönetiminin yolsuzlukla mücadele etmesi ve silahlı gruplarla bağını kesmesi istendi.

Haberin Öne Çıkanları

Pakistan'a eleştiri

'Yalnız bırakmayacağız'

'Şartlara bağlı'

Afganistan’daki çatışmaların en önemli tarafı Taliban konferansı boykot ederken Pakistan konferansa katılmadı. [Reuters]

almanya’nın bonn kentindeki afganistan konferansı’nda kabil yönetimine destek sözü verildi. 2001 yılında amerika birleşik devletleri'nin (abd) başını çektiği koalisyon güçlerinin taliban'ı devirdiği ülkeye konuşlandırılan uluslararası askerler 2014 sonunda tamamen çekilmeye hazırlanırken, konferansta afganistan'ın geleceği masaya yatırıldı. uluslararası toplum, askerlerin çekilmesinden sonra yardım yapmayı planlıyor ancak yardım miktarı somut olarak dile getirilmedi.

toplantı sonucunda afganistan'ın öncelikle ekonomik istikrara kavuşması gerektiği vurgulanırken, almanya'nın resmi yayın organı deutsche welle yardımların bazı koşullara bağlandığını duyurdu. deutsche welle'ye göre, uluslararası toplum yardımlar karşılığında kabil'deki hükümetten öncelikle demokratik reformları hayata geçirmesini ve yolsuzluklarla mücadele etmesini bekliyor.

verilecek destek için bir diğer şart, uluslararası silahlı gruplarla bağlantının kesilmesi. toplantıda taliban'ın ismi kullanılmadan afgan yetkililerden şiddetin terkedilmesi istendi.

pakistan’ın boykot ettiği ve 85 ülke ile 15 uluslararası kuruluşun katıldığı konferansta, abd dışişleri bakanı hillary clinton, “ülkenin geleceği için alınması gereken önemli kararlar noktasında dostlarımızı yalnız bırakmayacağız” ifadesini kullandı.

reform çağrısı

clinton, ancak reformlar yapılması durumunda uluslararası camianın da destek vermeye devam edebileceğini belirterek, "afganistan büyüme için yeni kaynakları ve gelirleri gerekli kılan bütçe açıklarıyla karşı karşıya. ve burada toplanmış birçok ülke de uluslararası camianın bütçe sorunları yaşadığını görüyor" dedi.

uluslararası camiadan afgan güvenlik güçlerinin eğitimine ve ülkede 'terörizme' karşı mücadeleye de devam etmesini isteyen clinton, pakistan askerlerinin amerikan askerlerinin açtığı bir ateş sonucunda öldürüldüğü şeklindeki haberlerin aydınlatılmasını da herkesten önce kendilerinin istediğini sözlerine ekledi.

abd dışişleri bakanı, pakistan’ın da komşusu afganistan içine destek vereceğini umduğunu ancak şu ana kadar islamabad yönetiminin kendilerini büyük hayal kırıklığına uğrattığını ifade etti.

'yalnız bırakmayacağız'

konferansın açılış konuşmasını yapan almanya dışişleri bakanı guido westerwelle ise, 11 eylül saldırılarından sonra afganistan'ın kalkındırılması için birçok ülkenin birlikte çaba harcadığına işaret ederek, hayatını kaybeden askerleri ve masum sivilleri andıklarını belirtti.

askeri değil ancak siyasi bir çözümün mümkün olabildiğini dile getiren westerwelle, tümüyle egemen bir afganistan'a ülkenin tüm sorumluluğunu devredebilmek için birlikte çalışmaları gerektiğini aktardı. westerwelle, konferansın da refah içinde, özgür ve güvenli bir afganistan'ın yaratılmasına katkı sağlayacağını ifade ederek, "sizleri yalnız bırakmayacağız" dedi.

alt yapı çalışmalarının önemine değinen westerwelle, ekonomik gelişme olmadığı takdirde ülkenin iyi ve güvenli bir geleceği olamayacağına değindi.

 

daha önce 2001 yılında da bonn da yapılan benzer bir toplantıyla afganistan’daki geçiş hükümetinin başkanı olarak hamid karzai atanmıştı ve seçimler için yol haritası belirlenmişti. 2011 konferansında ise ülkedeki çatışmaların en önemli tarafı taliban toplantıyı boykot etti. afganistan’ın komşusu pakistan da, abd ile son dönemde yaşanan bir dizi kriz yüzünden konferansa katılmadı..

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;